Με τον χρόνο να πιέζει, καθώς η θερινή περίοδος πλησιάζει, οι επιχειρήσεις του τουρισμού στη Μαγνησία, προσπαθούν να αναδιοργανωθούν μετά τις ζημιές από τις πλημμύρες, αρκετές εκ των οποίων πορεύονται σε μια αβεβαιότητα χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής λάβει κάποια αποζημίωση.
Ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων κ. Γιώργος Ζαφείρης αναφέρθηκε σε τρία ζητήματα που «καίνε» τους ξενοδόχους και ευρύτερα τους επαγγελματίες του τουρισμού και για τα οποία ουσιαστικές ακόμη εξελίξεις δεν έχουν δει.
Πρώτον, αναφορικά με τις αποζημιώσεις από τις ζημιές των πλημμυρών ο ίδιος είπε ότι «υπάρχουν περίπου 100 επιχειρήσεις από τον κλάδο του τουρισμού στη Μαγνησία, οι οποίες ακόμη δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης. Και αυτό συνέβη είτε γιατί δεν υποβλήθηκαν φάκελοι είτε γιατί οι φάκελοι ήταν ελλιπείς από τα δικαιολογητικά, είτε γιατί δεν έγιναν ακόμη οι αυτοψίες. Πιστεύουμε ότι με τη σημερινή περιφερειακή αρχή οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν και ήδη έχουμε συνεργασία. Αναγνωρίζουμε επίσης και ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχε να ελέγξει κοντά στις 4.000 αιτήσεις. Ωστόσο, ο χρόνος περνά και το κράτος παραμένει γραφειοκρατικό».
Αναφερόμενος στο δεύτερο ζήτημα είπε πως «υπάρχουν πολλά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία τα οποία δεν υπέστησαν ζημιές, αλλά λόγω των καταστροφών σε υποδομές, όπως οδικά δίκτυα, οι επισκέπτες δεν ήρθαν στην περιοχή. Συνεπώς είχαν έμμεση απώλεια εισοδήματος και ήδη έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να αποζημιωθούν για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, ακόμη και Δεκέμβριο. Προ ημερών υπήρξε μια ρύθμιση σε ένα νομοσχέδιο για το ζήτημα, αλλά το πρόβλημα είναι πως αυτά τα ξενοδοχεία δεν έχουν λάβει καμία οικονομική ενίσχυση».
Το τρίτο ζήτημα είναι οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το διάστημα που πέρασε και για τις οποίες υπάρχει μια αναστολή στην πληρωμή των δόσεων μέχρι τέλη Μαρτίου. Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφείρης, οι ξενοδόχοι ζητούν μια γενναία ρύθμιση στο θέμα αυτό.
Το βέβαιο είναι πως ο καιρός περνά, η θερινή σεζόν πλησιάζει και οι ξενοδόχοι αγωνιούν, μήπως το καλοκαίρι βρει την περιοχή απροετοίμαστη στις υποδομές για να δεχτεί τους ξένους τουρίστες, αλλά και τον αντίκτυπο που θα υπάρξει.
Ήδη τα διεθνή τουριστικά πρακτορεία κλείνουν τα πακέτα για την Ελλάδα ενόψει καλοκαιριού και το ζητούμενο είναι ποια είναι η θέση της χερσαίας Μαγνησίας σε αυτά.

e-thessalia.gr