Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 50-60 ετών ως τη μοναδική λύση για να σταματήσει η συρροή κρουσμάτων κορωνοϊού, η συρροή νοσηλειών και η αύξηση των θανάτων βλέπει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη.

Ο Καθηγητής επεσήμανε πως έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες πειθούς και η πολιτεία πρέπει να βρει τρόπους για να εφαρμόσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως γίνεται και στα παιδιά. Σημείωσε ότι ο Βόλος και η Λάρισα έχουν ποσοστό εμβολιασμού 58% τη στιγμή που το κέντρο των Αθηνών έχει 68%, ενώ σχολίασε πως υπάρχουν άνθρωποι, αντιεμβολιαστές με σκληρές αντιλήψεις και άκρως αντιεπιστημονικές.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή είναι αναμενόμενος ο φόβος που υπάρχει στον πληθυσμό από την πανδημία καθώς πρόκειται για έναν «αόρατο» όπως χαρακτηρίζεται εχθρό. «Τη ρύπανση τη βλέπεις ή τη μυρίζεις,  αυτό δεν το βλέπεις κι επομένως προκαλεί φόβο», σχολίασε.

Ο Καθηγητής τόνισε πως πρέπει να κάνουμε τρία βήματα, προκειμένου να προστατευτούμε και να «παλέψουμε» την πανδημία. Το πρώτο είναι ο εμβολιασμός, το δεύτερο η βελτίωση των παθογενειών του ΕΣΥ και το τρίτο βήμα να λάβουμε μέτρα αποστασιοποίησης.

«Αυτό που κάνουμε πρώτα είναι ότι εμβολιαζόμαστε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Δυστυχώς είμαστε πίσω. Η Λάρισα και ο Βόλος με τα χίλια ζόρια έχουν φτάσει στο 58% και στο κέντρο της Αθήνας είναι 68%. Αυτό το 10% παραπάνω αν το υπολογίσει κανείς στον γενικό πληθυσμό είναι 1 εκατομμύριο άνθρωποι.

Το δεύτερο που προσπαθούμε να κάνουμε, εκ των ενόντων βέβαια, είναι να φτιάξουμε το σύστημα υγείας και να βελτιώσουμε τις παθογένειές του. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί το σύστημά μας ταλαιπωρήθηκε πολύ τους προηγούμενους μήνες και προέρχεται και από μία οικονομική κρίση. Το σύστημα είναι σε δύσκολη θέση γιατί η χώρα μας μπήκε στην πανδημική κρίση μετά από μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση.

Το τρίτο που κάνουμε είναι να πάρουμε τα μέτρα της αποστασιοποίησης, που είναι μέτρα προληπτικά», ανέλυσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Αν και ο κ. Γουργουλιάνης προ μηνών είχε δηλώσει κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, τον τελευταίο καιρό και βλέποντας την πορεία της πανδημίας και δυστυχώς τις τραγικές απώλειες, υποστηρίζει πλέον πως ο εμβολιασμός ανθρώπων ηλικίας 50-60 ετών και άνω θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός.

Σημείωσε πως ο ίδιος το Σαββατοκύριακο, μαζί με φοιτητές της Ιατρικής επισκέφθηκε χωριά του Πηλίου και συνάντησε πολλούς αντιεμβολιαστές. «Άκουσα ακόμη ότι φταίει ο Gates , μιλάμε για απίστευτα πράγματα. Φτάσαμε εδώ γιατί έχουν επικρατήσει τέτοιες θεωρίες . Υπάρχουν άνθρωποι με σκληρές αντιλήψεις. Συνάντησα πολλούς άκαμπτους.

Πιστεύω ότι έχουμε εξαντλήσει την προσπάθειά μας να πείσουμε ανθρώπους κυρίως άνω των 60 ετών . Η εκκλησία έκανε ότι μπορούσε στην περιοχή. Πρέπει να πάμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό άνω των 60 όπως έκανε η Γαλλία. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Καταλαβαίνω μεν τη δυσκολία αλλά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα παιδιά πως ελέγχεται; Οι άνθρωποι γεμίζουν τα Νοσοκομεία και νεότεροι ανεμβολίαστοι και πεθαίνουν τελικά και είναι κρίμα», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης.

Τόνισε δε πως υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν αντιβιοτικά σαν καραμέλες αλλά αρνούνται να εμβολιαστούν, ενώ σημείωσε πως δεν θα πρέπει πολιτικοί να κάνουν ανεδαφικές και απρόσεκτες δηλώσεις, καθώς ακόμη κι αυτό συμβάλει στην επιδείνωση της κατάστασης. Ανέφερε ακόμη ότι έχουν γίνει λάθη στη διαχείριση και την επικοινωνία, φέρνοντας το παράδειγμα αυτών που δεν έχουν κάνει εμβόλιο, όπως κάνουν τεστ για να βγουν για φαγητό ή για καφέ.

«Κι εκεί έχει γίνει μια παρανόηση. Κάνει τεστ για να βγει για φαγητό , για να πιει καφέ αντί να εμβολιαστεί. Έγιναν πολλά που νομίζω τώρα δεν μπορούν να μαζευτούν πολύ εύκολα. Απλώς πρέπει να είναι ευκρινές το μήνυμα  ότι εάν είναι 50-60 ετών και ανεμβολίαστοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κινδυνεύσουν», επεσήμανε και τόνισε πως το εμβόλιο είναι  το φάρμακο με την πλέον μεγαλύτερη κυκλοφορία, άρα υπάρχουν τα περισσότερα δεδομένα με ασφάλεια και με ακρίβεια.

«Δεν θέλω να φοβίσω και εδώ και καιρό επέλεξα έναν ήπιο λόγο και θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο. Αυτό τον καιρό ήταν σαν να το κάναμε επίτηδες, σαν να αποφασίσαμε να μην εμβολιαστούμε και να κολλήσουμε, ενώ έχουμε ένα όπλο. Κι αυτό που γίνεται τώρα είναι η ανοσοποίηση, η βίαιη μέθοδος με τη νόσηση. Με αυτή τη λάθος επιλογή δυστυχώς θα χαθούν άνθρωποι», κατέληξε ο ίδιος.

magnesianews.gr