Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η καθυστέρηση, που παρατηρείται στην εκκίνηση του τουρισμού, με τη μείωση της κίνησης και στα καταστήματα εστίασης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους τζίρους των κρεοπωλείων.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν οι κρεοπώλες, που παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τη βουτιά του τζίρου στα καταστήματά τους, λόγω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ανατροπές σε όλου τους κλάδους.

Ιδια, λίγο ώς πολύ, η εικόνα που περιγράφουν οι κρεοπώλες που μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με τον πρόεδρο του τοπικού σωματείου Αντώνη Κανελλόπουλο να επισημαίνει ότι «τα καταστήματα, που στηρίζουν μεγάλο ποσοστό του τζίρου τους στις χονδρικές πωλήσεις, έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες, λόγω της εικόνας που παρουσιάζει μέχρι στιγμής ο τουρισμός. Υπάρχουν απώλειες που δεν αναπληρώνονται».

Ανάλογο πρόβλημα σημειώθηκε, στο μεταξύ, και στην αιχμή της πανδημίας, με τον πρόεδρο να επισημαίνει ότι «την περίοδο που τα καταστήματα της εστίασης, βασικός χονδρικός πελάτης των κρεοπωλείων, ήταν κλειστά, είχαμε σοβαρές απώλειες τζίρου».

Καθημερινή πραγματικότητα, πλέον, για τους επαγγελματίες του κλάδου η μείωση στην κίνηση, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται συγκρατημένοι, λόγω της συνεπακόλουθης μείωσης εισοδήματος στα νοικοκυριά.

«Πολύς κόσμος έχει μείνει άνεργος, πολλοί πελάτες μας που έφευγαν στα νησιά για να βρουν δουλειές το καλοκαίρι δεν έχουν φέτος αυτή τη δυνατότητα. Αντιλαμβάνεστε ότι θα λείψουν αυτά τα εισοδήματα και μοιραία θα πέσει και η κατανάλωση», είπε.

Λιγότερες παραγγελίες καταγράφονται λόγω της μείωσης στους τζίρους και την κίνηση των καταστημάτων εστίασης, με τον γραμματέα του σωματείου κρεοπωλών Βόλου Τρύφωνα Κόγια να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είναι ελάχιστα τα καταστήματα που δουλεύουν. Στα περισσότερα δεν υπάρχει η αναμενόμενη κίνηση, ενώ υπάρχουν πολλά καταστήματα που δεν έχουν ανοίξει ακόμη.

Κατά συνέπεια, σημειώνει βουτιά ο τζίρος των κρεοπωλείων». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «λόγω των μέτρων, οι ταβέρνες μείωσαν τα καθίσματα και από αυτά τα μισά δεν είναι γεμάτα. Υπάρχει πρόβλημα στην εστίαση. Παράλληλα ο κόσμος ψωνίζει συγκρατημένα, με αποτέλεσμα να σημειώνεται πτώση στους τζίρους των καταστημάτων».

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, με τον Γιώργο Καρυοφύλλη, ο οποίος διατηρεί κτηνοτροφική μονάδα, κρεοπωλείο και μίνι μάρκετ στη Σκιάθο, να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «είναι πρωτόγνωρες οι καταστάσεις που βιώνει το νησί». Ελάχιστα είναι τα καταστήματα εστίασης που έχουν ανοίξει μέχρι στιγμής στο νησί, με τον γνωστό επαγγελματία της Σκιάθου να επισημαίνει ότι «η εικόνα της Σκιάθου θυμίζει χειμώνα με υψηλές θερμοκρασίες.

Τουρίστες δεν υπάρχουν, μόνο όσοι έχουν σπίτι στο νησί και έρχονται το καλοκαίρι». Παραδοσιακοί αιμοδότες του τουρισμού οι ξένοι τουρίστες, που αναμένονται εναγωνίως, με τους τζίρους στις επιχειρήσεις να παραμένουν, στο μεταξύ, σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τον κ. Καρυοφύλλη να τονίζει πως «αν συνεχιστεί η κατάσταση, το 70% των επιχειρήσεων θα καταστραφεί».

Μειωμένοι οι τζίροι και στη Σκόπελο, σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν κρεοπώλες του νησιού στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση στην εκκίνηση του τουρισμού έχει αρνητικές συνέπειες σε όλους τους κλάδους, που επηρεάζονται άμεσα.

«Πώς θα επιβιώσουμε το καλοκαίρι, τη στιγμή που και ο κόσμος δεν έχει χρήματα να βγει στην αγορά να ψωνίσει; Εχουν ανοίξει ορισμένα καταστήματα εστίασης στο νησί, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη παραγγελίες για να τονωθεί ο τζίρος» ανέφερε από την πλευρά του ο Γιάννης Αθανασίου από την Αλόννησο, μεταφέροντας την υποτονική εικόνα.

Γλυκερία Υδραίου (Ταχυδρόμος)