Πληρότητες που φθάνουν και το 98% σημειώνονται σε περιοχές της Μαγνησίας εν όψει του 15αύγουστου σε συγκεκριμένα ωστόσο τουριστικά καταλύματα, μέσω πλατφορμών airbnb. Ωστόσο και οι τιμές μίσθωσης χαρακτηρίζονται «αλμυρές».
Η έντονη ζήτηση οφείλεται στο γεγονός, πως οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν αυτόνομες κατοικίες, για να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, λόγω των ειδικών συνθηκών που διανύουμε και στην ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει οι πλατφόρμες τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόκειται, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, για ενθαρρυντικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη διάθεση Ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών να ταξιδέψουν, τηρώντας τις προδιαγραφές που έχει ορίσει η πολιτεία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ζήτηση για αυτόνομα καταλύματα στο Νότιο Πήλιο για τον 15Αύγουστο φθάνει σε πληρότητες το 95%, στη Σκόπελο το 98% και στη Σκιάθο το 96%. Μάλιστα για το Νότιο Πήλιο έχουν γίνει προκρατήσεις για 531 καταλύματα, στη Σκόπελο για 371 και στη Σκιάθο για 275 μέσω των πλατφορμών τύπου airbnb.
Η ισχυρή ζήτηση που συγκεντρώνουν τα συγκεκριμένα καταλύματα, οφείλεται βασικά σε δύο λόγους: Πρώτον, στο γεγονός πως τη φετινή χρονιά, όπως και το 2020, οι περισσότεροι τουρίστες τόσο Έλληνες, όσο και αλλοδαποί, επιλέγουν κυρίως αυτόνομες κατοικίες, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, λόγω των ειδικών συνθηκών που διανύουμε και δεύτερον, στην ευέλικτη πολιτική ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολό τους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους τελευταίους 18 μήνες, λόγω της πανδημίας. Πολλές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια αναζήτησης τουριστικού προορισμού ενημερώνουν τους επισκέπτες πως: «Εφόσον έχετε ακόμη μέρες για τη διαμονή σας, επιλέξτε δωρεάν ακύρωση για μεγαλύτερη ευελιξία. Με τη δωρεάν ακύρωση τα σχέδιά σας μπορούν να αλλάξουν χωρίς πρόβλημα».
Το κόστος διαμονής
Αναφορικά με το κόστος διαμονής, ποικίλει ανάλογα με την περιοχή, την ποιότητα και το μέγεθος του καταλύματος. Για παράδειγμα πέντε διανυκτερεύσεις στο Νότιο Πήλιο και συγκεκριμένα στην Άφησσο, σε κατάλυμα 127 τ.μ. το κόστος ανέρχεται σε 800 ευρώ, στη Σκιάθο – Πόλη, για 55 τ.μ. σε 1.297 ευρώ. Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο ελληνικός τουρισμός φέτος είναι αυτό της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Παρότι φαντάζει αρκετά δύσκολο, με δεδομένη την αβεβαιότητα που υπάρχει αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας λόγω της επιθετικότητας της μετάλλαξης «Δέλτα», εάν επιτευχθεί, τότε θα δώσει βαθιά «ανάσα» στην αγορά, αλλά και συνολικά στην ελληνική οικονομία, που εξαρτάται από τις αφίξεις των ξένων τουριστών (συνεισφέρει περίπου το 20% του ΑΕΠ). Υπενθυμίζεται πως την περσινή καλοκαιρινή σεζόν οι απώλειες ξεπέρασαν το 77% σε σχέση με το 2019, με τις τουριστικές εισπράξεις να διαμορφώνονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, μόλις στα 4,28 δισ. ευρώ.

e-thessalia.gr