Ο Σεπτέμβριος 2020 θα βρει κορονοϊού… επιτρέποντος, έναν Βολιώτη, σε ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Ο τελειόφοιτος μαθητής του Μουσικού Σχολείου Βόλου, Αργύρης Γιαννίσης – Μανές έγινε δεκτός και μάλιστα με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, απ’ όπου αποφοίτησαν μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Τζωρτζ Μπους Τζούνιορ, ο Τζωρτζ Μπους ο πρεσβύτερος, αλλά και ο Μπιλ Κλίντον…
Για τον Αργύρη Γιαννίση - Μανέ αυτή η περίοδος δεν είναι περίοδος αγωνίας, όπως για τους συμμαθητές του, που προετοιμάζονται για τη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Ο ίδιος πέτυχε στις εξετάσεις του στις αρχές του χρόνου και έγινε αποδεκτός από ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπου σκέφτεται να σπουδάσει φυσική και μαθηματικά.
«Αποφάσισα να μην δώσω πανελλαδικές και να στραφώ στο εξωτερικό. Ηταν μία απόφαση που έλαβα από την α’ τάξη του Λυκείου. Τους ορίζοντες του εξωτερικού, μου άνοιξαν καθηγητές και άλλοι συνομήλικοί μου με τους οποίους γνωρίστηκα στο πλαίσιο διαγωνισμών στους οποίους έλαβα μέρος», αναφέρει ο Αργύρης Γιαννίσης - Μανές.
Την αίτησή του στο Γέιλ κατέθεσε στην κυριολεξία την Πρωτοχρονιά του 2020. Και φαίνεται ότι το ποδαρικό του νέου χρόνου για τον ίδιο έγινε με το δεξί. Πέρασε με επιτυχία τις γραπτές εξετάσεις που έδωσε σε αγγλικά, μαθηματικά και φυσική και στη συνέχεια απέστειλε το πλούσιο βιογραφικό του με τις επιτυχίες τους στους διαγωνισμούς αστρονομίας, φυσικής και μαθηματικών. Την υποψηφιότητα του Αργύρη υποστήριξαν με συστατικές επιστολές τους η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου, Αρετή Τζανετοπούλου και καθηγητές του, που επίσης στάλθηκαν στο Πανεπιστήμιο. Ο ίδιος κλήθηκε να γράψει μία έκθεση για τον εαυτό του και στη συνέχεια πέρασε από συνέντευξη από απόφοιτο του Πανεπιστημίου Γέιλ στην Ελλάδα.
Για το αποτέλεσμα ενημερώθηκε μέσα από την ιστοσελίδα του Γέιλ: το όνομά του ήταν ανάμεσα στα ονόματα των φοιτητών που έγιναν αποδεκτοί από το ξακουστό Πανεπιστήμιο. Η επιτυχία του Βολιώτη μαθητή είναι μεγάλη, αν σκεφθεί κανείς ότι μόλις το 6% όσων καταθέτουν αιτήσεις γίνονται αποδεκτοί. Συνολικά, 49 Νομπελίστες έχουν συνδεθεί με το Πανεπιστήμιο ως φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό. Στο Γέιλ συγκαταλέγονται πολλοί αξιοσημείωτοι απόφοιτοι, μεταξύ των οποίων, πέντε Πρόεδροι των ΗΠΑ, 19 Αμερικανοί Ανώτατοι Δικαστές και αρκετοί αρχηγοί ξένων κρατών
Ο ίδιος έγινε δεκτός με υποτροφία. Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση του εξασφαλίζεται ποσό 76.000 δολαρίων για την κάλυψη των διδάκτρων, της διαμονής, της σίτισης, της ασφάλειας υγείας. «Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και πραγματικά νιώθω και τυχερός. Είμαι ενθουσιασμένος και ελπίζω από Σεπτέμβριο να πάνε όλα καλά με την πανδημία και να μπορέσω να ξεκινήσω τις σπουδές μου που θα είναι τέσσερα χρόνια», σημειώνει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Αργύρης Γιαννίσης - Μανές.
Η ήρεμη δύναμη του σχολείου
Την μεγάλη επιτυχία του Βολιώτη μαθητή γιορτάζει και το ίδιο το σχολείο του, το Μουσικό Σχολείο Βόλου.
«Είναι μεγάλη μας τιμή που έχουμε τον Αργύρη κοντά μας πέντε χρόνια. Ο Αργύρης λειτουργεί ως παράδειγμα για όλα τα παιδιά με το χαμόγελό του, την υπομονή του, τους στόχους που βάζει και που τους πετυχαίνει. Είναι μια ήρεμη δύναμη για το σχολείο μας και μας έκανε για μία ακόμη φορά υπερήφανους. Ενα από τα χαρακτηριστικά του Αργύρη δεν είναι μόνο η επιμονή του και οι στόχοι που βάζει και πετυχαίνει. Είναι το ήθος του κάτι που καλλιέργησαν οι γονείς του που είναι εξαιρετικοί άνθρωποι και εξαιρετικοί συνάδελφοι. Ευχόμαστε στον Αργύρη όλοι οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί», ανέφερε η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου, Αρετή Τζανετοπούλου.
Ενας μαθητής όλο επιτυχίες
Για τον Αργύρη Γιαννίση - Μανέ η είσοδος στο Γέιλ δεν είναι η μοναδική επιτυχία του. Εχει καταφέρει να πετύχει τους στόχους του σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Μάλιστα το 2018 ήταν ο Βολιώτης που βρέθηκε στη ΝΑΣΑ ως επιτυχών του πανελληνίου διαγωνισμού αστρονομίας.
Οι επιτυχίες του πολλές: αργυρό μετάλλιο το 2019 στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, το 2018 πήρε εύφημο μνεία, εύφημο μνεία το 2019 στη Μεσογειάδα Μαθηματικών, αργυρό μετάλλιο το 2019 στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης», χρυσό μετάλλιο το 2020, το 2017 και το 2016 στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας «Ιππαρχος», χάλκινο μετάλλιο το 2018 στον ίδιο διαγωνισμό, 1ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής «Αριστοτέλης».
Από τη β΄τάξη του Γυμνασίου συμμετέχει ανελλιπώς σε διαγωνισμούς και πετυχαίνει διακρίσεις. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι με βοήθησαν. Τους καθηγητές μου και την κ. Τζανετοπούλου στο Μουσικό, την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, το παράρτημα Μαγνησίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και την μαθηματικό Ελένη Μήτσιου», σημείωσε ο Αργύρης Γιαννίσης - Μανές.

taxydromos.gr