Σε διαζύγιο καταλήγουν περίπου τρία στα δέκα παντρεμένα ζευγάρια στον Βόλο, με το ποσοστό να παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια, εκτός του 2017 που καταγράφηκε ποσοστό ρεκόρ της τάξης του 47%, αφού σχεδόν οι μισοί γάμοι τη συγκεκριμένη χρονιά διαλύθηκαν.
Ειδικότερα, το 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στη Μαγνησία έγιναν 988 συνολικά γάμοι, ενώ 256 ζευγάρια αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, με τ ποσοστό να φτάνει στο 26%. Μόνο στον Βόλο πραγματοποιήθηκαν 536 γάμοι, ενώ εκδόθηκαν 143 συνολικά διαζύγια. Την περσινή χρονιά το ποσοστό ήταν κάπως μειωμένο, αφού από τους 1.037 γάμους καταγράφηκαν 197 διαζύγια, ήτοι 19%. Το 2017 ήταν το έτος με τα περισσότερα διαζύγια, καθώς από τους 1.106 γάμους περίπου οι μισοί κατέληξαν σε χωρισμό, αφού υπήρξαν 494 διαζύγια με το ποσοστό να ανέρχεται στο πολύ μεγάλο 45%. Αντίθετα το 2016 παντρεύτηκαν 1.082 με τα διαζύγια να φτάνουν τα 244 με το ποσοστό να αγγίζει το 22,5%. Το 2015 ήταν το έτος με τους περισσότερους γάμους για την τελευταία πενταετία από τη στιγμή που έγιναν 1.133, ενώ εκδόθηκαν και 313 διαζύγια με ποσοστό 27,6%. Το 2014 έγιναν 1.072 γάμοι και βγήκαν 313 και πάλι διαζύγια με το ποσοστό να ανέρχεται στο 29,1%.
Σημειώνεται ότι στον Βόλο τα πέντε αυτά χρόνια τα διαζύγια κινήθηκαν σταθερά πάνω από τα 110, φανερώνοντας ότι ένα συμπαγές κομμάτι του πληθυσμού δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον έγγαμο βίο, με αποτέλεσμα τα ζευγάρια να οδηγούνται στην έσχατη λύση, που είναι η απόφαση για τη διάλυση του γάμου τους.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι στην Ανάβρα του Δήμου Αλμυρού φέτος πραγματοποιήθηκε ένας γάμος, ενώ υπήρξαν δύο διαζύγια. Στη Σούρπη τη χρονιά που φεύγει έγιναν συνολικά τέσσερις γάμοι, ενώ βγήκαν δύο διαζύγια. Και στις Βόρειες Σποράδες και συγκεκριμένα στην Αλόννησο το ποσοστό των διαζυγίων κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, καθώς από τους 12 γάμους που έλαβαν χώρα εκδόθηκαν 7 διαζύγια.
Στο 55% έφτασε το ποσοστό των διαζυγίων στη Νέα Αγχίαλο από τη στιγμή που με τα δεσμά του γάμου ενώθηκαν 20 συνολικά ζευγάρια, αλλά κατατέθηκαν επίσης και 11 αιτήσεις διαζυγίου.
Στη Δημοτική Ενότητα Αργαλαστής έδρα του Δήμου Νοτίου Πηλίου έγιναν μόλις τρεις γάμοι, ενώ καταγράφηκαν και τρία διαζύγια. Στη Δημοτική Ενότητα Αφετών και πάλι του Νοτίου Πηλίου πραγματοποιήθηκαν 12 γάμοι, αλλά επίσης χώρισαν 5 ζευγάρια.
Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η διαμορφωθείσα εικόνα στο Βελεστίνο, όπου έγιναν 23 γάμοι, αλλά όμως δεν κατατέθηκε ούτε μια αίτηση διαζυγίου, όπως και στον Αλμυρό, αφού εκεί έγιναν 48 γάμοι και καταγράφηκαν μόλις 6 διαζύγια.
Τέλος να σημειωθεί ότι και στη Σκιάθο τα ποσοστά των διαζυγίων είναι αρκετά χαμηλά, μόλις στο 3% με 154 γάμους και μόλις 6 διαζύγια, αλλά όμως στο νησί του Παπαδιαμάντη συρρέουν αρκετοί από άλλες περιοχές της χώρας, όπως και από το εξωτερικό και έτσι δεν μπορεί να εξαχθεί κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

e-thessalia.gr