Κάθε μέτρο που βοηθά στις γεννήσεις νέων παιδιών είναι θετικό ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Νομού Μαγνησίας κ. Σουλτάνα Πράπα με αφορμή το επίδομα γέννας για νέες μητέρες από την 1η του νέου έτους. Η ίδια έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο αποτελεί πλέον απασφαλισμένη «χειροβομβίδα» στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Η κ. Πράπα σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πάρα πολλά για να λυθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.
Η κ. Σουλτάνα Πράπα σημείωσε ότι «κάθε μέτρο που παίρνεται υπέρ της γεννήσεως ενός παιδιού και γενικώς υπέρ κάθε οικογένειας ανάλογα με τα παιδιά που έχει, σίγουρα είναι θετικό και το επικροτούμε».
Η πρόεδρος της Ένωσης Πολυτέκνων Νομού Μαγνησίας σημείωσε πως ο νυν πρωθυπουργός το είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία πως θα δώσει προτεραιότητα για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας. «Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στην Ανωτάτη Συνομοσπονδία πως θα διευκολύνει τα νέα ζευγάρια να κάνουν το πρώτο βήμα, δίνοντας 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Άρα αποτελεί το πρώτο βήμα».
Απασφαλισμένη «χειροβομβίδα»
Το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν μπορεί να λυθεί μόνο με αυτό το πρώτο βήμα, το οποίο είναι πάρα πολύ θετικό, σύμφωνα με την κ. Πράπα. «Το δημογραφικό είναι απειλή για το μέλλον της Ελλάδας. Κάποτε έλεγα ότι το δημογραφικό είναι βραδυφλεγή βόμβα που τρίζει τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Τώρα πλέον μπορώ να πω ότι είναι απασφαλισμένη «χειροβομβίδα». Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μία γέννηση και τρεις θανάτους. 745 γεννήσεις και 2.270 θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε έναν χρόνο με τα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών ανά ληξιαρχείο» τόνισε.
Δραστικά μέτρα
«Είναι δυνατόν να εφησυχάζουμε μπροστά σε αυτό το δραματικό αριθμό που ακούμε; Πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα για τη λύση του δημογραφικού προβλήματος» ανέφερε η κ. Σουλτάνα Πράπα για να προσθέσει πως η υπογεννητικότητα αποτελεί εθνική πληγή και απαιτούνται συγκεκριμένες πολιτικές για τον περιορισμό του φαινομένου.
«Καταρχάς θα πρέπει να γίνει στην Ελλάδα ένα υφυπουργείο Οικογένειας και Νεότητας ή ένα υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού. Η Ουγγαρία έχει δημιουργήσει ένα παρόμοιο υπουργείο λαμβάνοντας αποφάσεις ενίσχυσης της οικογένειας και του παιδιού. Στόχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η διασφάλιση σταθερής οικονομικής κατάστασης των ζευγαριών που προγραμματίζουν να κάνουν ένα παιδί» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Δεν είναι δωρεάν η παιδεία στην Ελλάδα τη στιγμή που πληρώνουμε φροντιστήρια ή όταν πληρώνουμε για τα πτυχία των αγγλικών και τα αντίστοιχα πτυχία σε άλλες γλώσσες είναι δωρεάν. Παιδεία δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες, όπως ισχύει στο εξωτερικό».
Το κράτος πρέπει να συμβάλλει στη μόρφωση των παιδιών, όπως στον πολιτισμό και την άθλησή τους, σύμφωνα με την ίδια.
«Το κράτος πρέπει να δίνει δωρεάν σπίτι στην πολυμελή οικογένεια, όπως συμβαίνει στην Ουγγαρία, η οποία καταγράφει αυξήσεις σε γάμους και γεννήσεις, αλλά και μειώσεις στα διαζύγια» σημείωσε για να συμπληρώσει λέγοντας πως αν σπουδάζουν δύο παιδιά σε διαφορετικές πόλεις θα πρέπει να έρθουν στο κοντινότερο σημείο του τόπου διαμονής τους, εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη σχολή, κάτι που δεν στοιχίζει τίποτα για το κράτος.
Με αυτά τα μέτρα και αρκετά ακόμη, σύμφωνα με την ίδια, τα νέα ζευγάρια θα ενθαρρυνθούν να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.

e-thessalia.gr