Την ευκαιρία να εξατομικεύσει τις θέσεις της ΝΔ και να εξηγήσει τι θα κάνει ως αυριανός πρωθυπουργός, σε μείζονα ζητήματα που τους απασχολούν, είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χαλαρή συζήτηση που έγινε το απόγευμα στο θεατράκι του Ενυδρείου, δίπλα από την παραλία Αναύρου στο Βόλο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε στις 8 το απόγευμα στο χώρο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα, τους υποψήφιους βουλευτές και κομματικά στελέχη και είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις Βολιωτών επαγγελματιών για καθημερινά ζητήματα που τους απασχολούν.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ δεσμεύτηκε να δημιουργήσει 43.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο από τις δημόσιες επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν και τις υποδομές της χώρας και θα δώσουν εργασία με καλές αποδοχές στους Έλληνες.
Ακόμη είπε ότι, εκτός από τη μείωση της φορολογίας, του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, θα δώσει κίνητρα για έκρηξη επενδύσεων, με απλούστευση των διαδικασιών, όπως γίνεται σε γείτονες χώρες.
Γι τους χαμηλόμισθους τόνισε ότι θα δοθούν αυξήσεις ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης και προέβλεψε ότι σε μια τριετία ο κατώτατος μισθός θα φθάσει στα 730 € περίπου. Ακόμη διαβεβαίωσε ότι δεν θα καταργηθεί κανένα επίδομα στήριξης στους πολίτες, αλλά θα δοθεί έμφαση στην εργασία, ώστε να μην έχουν ανάγκη τα βοηθήματα.
Τόνωση της επιχειρηματικότητας
Για την τόνωση της επιχειρηματικότητας είπε ότι θα απλουστεύσει τις διαδικασίες, ώστε το κράτος να μην είναι εμπόδιο σε έναν επιχειρηματία, οι έλεγχοι για την αδειοδότηση μπορούν να έπονται αντί να προηγούνται, ενώ επισήμανε ότι η χώρα έχει ανάγκη από περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες. Όπως είπε θα διατεθούν πόροι για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με στοχευμένα προγράμματα για ανάπτυξη δεξιοτήτων των γυναικών που θέλουν να μπουν στην αγορά εργασίας.
Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, είπε ότι η κυβέρνηση θα στηριχτεί και στη νέα χρονιά σε αυτούς, ενώ από την επόμενη χρονιά, θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που είχαν παγώσει εδώ και δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό στην Ελληνική εκπαίδευση.
Τρεις πυλώνες ασφάλισης
Ακόμη αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες ασφάλισης, που αφορούν την εγγυημένη σύνταξη που δίνει το κράτος, που θα αυξάνεται ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και ένα δεύτερο κομμάτι ανάλογα με τις εισφορές που έχει πληρώσει ο καθένας. Για την επικουρική ασφάλιση, είπε ότι σταδιακά και χωρίς να γίνουν μειώσεις, πρέπει να περάσουμε σε ένα σύστημα ώστε να νέα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορούν να διαχειριστούν αυτές τις εισφορές σε έναν ατομικό κουμπαρά μόνοι τους και ενδεχομένως μπορούν να διαχειριστούν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, υπό τον αυστηρό όρο και η επικουρική ασφάλιση θα είναι ένα πρόσθετο κίνητρο να πιστέψουν οι ίδιοι στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ο τρίτος πυλώνας είπε ότι είναι η αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση και είπε ότι η κυβέρνηση θα δώσει φορολογικά κίνητρα, ώστε αυτοί που μπορούν να έχουν τη δυνατότητα συμπληρωματικών προγραμμάτων. Ακόμη είπε ότι θέλει να δοθεί η δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρίες να μπορούν να προσφέρουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενούς τους.
Τόνωση της οικοδομής
Σε ερώτηση κατοίκου των Αλυκών για τον τριπλασιασμό των αντικειμενικών αξιών και τη μείωση της εμπορικής αξίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ευθυγράμμιση τη αντικειμενικής με την πραγματική αξία των ακινήτων, ενώ θα στηρίξει τον κλάδο της οικοδομής και θα δώσει κίνητρα για να μπορέσουν οι Έλληνες να επισκευάσουν ντα σπίτια τους και να τα κάνουν ενεργειακά φιλικά στο περιβάλλον και θα επιδιώξει να αποκτήσει η ακίνητη περιουσία σταδιακά αξία.
Συνεργασία με Αυτοδιοίκηση
Σε ερώτηση ποια είναι η άποψή του για τον δήμαρχο Βόλου Αχ. Μπέο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι σέβεται τις επιλογές των τοπικών κοινωνικών και στην περιφέρεια η ΝΔ στην ουσία άφησε τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν. Όπως είπε την επόμενη μέρα είναι έτοιμος να συνεργαστεί με όλους τους δημάρχους, άσχετα της κομματικής τους αναφοράς και του χαρακτήρα τους, ειδικά στις μεγάλες πόλεις ότι η ΝΔ έχει φιλόδοξα σχέδια και επιβάλλεται η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος
Για τους δημάρχους που δεν εκλέχτηκαν από τον πρώτο γύρο, είπε ότι η νέα κυβέρνηση θα τους βοηθήσει με σημειακές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να γίνουν οι Δήμοι κυβερνήσιμοι, καθώς η απλή αναλογική έφερε δημάρχους να έχουν λιγότερους συμβούλους από άλλες παρατάξεις.
Όπως είπε, πρόθεση της ΝΔ είναι την επόμενη μέρα να αλλάξει άμεσα τον εκλογικό νόμο και να επανέλθουμε σε ένα σύστημα που θα ενθαρρύνει την κυβερνησιμότητα και τις σταθερές κυβερνήσεις.

magnesianews.gr