Σε μια σπάνια για τα δικαστικά χρονικά υπόθεση που απασχόλησε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, γνωστός συμβολαιογράφος της πόλης κρίθηκε ένοχος για ψευδή βεβαίωση στη σύνταξη διαθήκης, ενώ ένοχοι κρίθηκαν επίσης για άμεση συνέργεια στην ψευδή βεβαίωση οι τρεις μάρτυρες και άλλοι τρεις για ηθική αυτουργία.
Η απόφαση του Δικαστηρίου ελήφθη κατά πλειοψηφία δύο προς μία ψήφους, με την εισαγγελέα να προτείνει και την ενοχή των επτά κατηγορούμενων. Χαρακτηριστικό στην υπόθεση, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον χθες στο δικαστικό μέγαρο Βόλου, ήταν ότι η μηνύτρια (η ανιψιά της πρώτης εξαδέρφης της διαθέτριας) δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, ούτε εκπροσωπήθηκε…
Στο αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, ωστόσο, το δικαστήριο κινείται αυτεπαγγέλτως. Ειδικότερα και σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς, στον συμβολαιογράφο που κατηγορούνταν για ψευδή βεβαίωση, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, στα δύο αδέρφια και σε μια οικιακή βοηθό που ήταν οι κληρονόμοι της διαθέτουσας, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους επίσης στον καθένα με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για ηθική αυτουργία στην ψευδή βεβαίωση σύνταξης της διαθήκης, ενώ στους τρεις μάρτυρες που παραβρέθηκαν στη διαδικασία της σύνταξης της διαθήκης επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 6 μηνών στον καθένα, με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για άμεση συνέργεια στην ψευδή βεβαίωση σύνταξης της διαθήκης.
Σε όλους τους καταδικασθέντες το Δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Η πρόεδρος του Δικαστηρίου ζήτησε την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων.
 Στην πρότασή της η εισαγγελέας φέρεται να ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι ένοχοι όλοι, διότι σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είχε τη δυνατότητα να υπαγορεύσει δημόσια διαθήκη η διαθέτρια (η ηλικιωμένη που έχει φύγει πλέον από τη ζωή), καθώς δεν είχε πνευματική δυνατότητα. Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση φέρεται να έπαιξε η κατάθεση ενός γιατρού-παθολόγου, που εργαζόταν στην ιδιωτική κλινική όπου νοσηλευόταν η διαθέτρια, όταν συντάχθηκε η διαθήκη και ο οποίος φέρεται να κατέθεσε ότι η ηλικιωμένη δεν είχε πνευματική δυνατότητα σε όλη τη διάρκεια της παραμονής της στην κλινική.
Η υπόθεση αφορούσε διαθήκη που είχε συνταχθεί στις 17 Απριλίου του 2018 σε ιδιωτική κλινική του Βόλου, όπου νοσηλευόταν η 85χρονη διαθέτρια, μιας οικίας 60 τετραγωνικών μέτρων. Την 85χρονη, που έφυγε από τη ζωή πέντε μήνες μετά τη σύνταξη της διαθήκης, φέρεται να περιποιούνταν ένας γείτονας, καθώς η ηλικιωμένη δεν είχε στενούς συγγενείς κοντά της και η διαθέτρια άφησε το σπίτι στα δύο παιδιά του γείτονά της και στην οικιακή βοηθό που τη φρόντιζε.
Η ανιψιά της διαθέτριας στράφηκε μετά τη δημοσίευση της διαθήκης τόσο κατά του συμβολαιογράφου, όσο και κατά των τριών κληρονόμων, αλλά και των τριών μαρτύρων που είχαν παραβρεθεί στη σύνταξη της διαθήκης, καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα όσα βεβαίωσε ο συμβολαιογράφος «περί της διανοητικής κατάστασης της διαθέτριας και περί της δήλωσης της ίδιας της τελευταίας βούλησής της, ήταν ψευδή, καθώς στην πραγματικότητα η διαθέτρια κατά τον χρόνο σύνταξης της διαθήκης έπασχε από σοβαρό οργανικό ψυχοσύνδρομο λόγω ισχαιμικής εγκεφαλοπάθειας και καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας της στην κλινική, ήδη από τον χρόνο εισαγωγής της σ’ αυτή, ήταν πλήρως αποπροσανατολισμένη σε χρόνο, τόπο και πρόσωπο, χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα και να διαχειριστεί την καθημερινότητά της από νοητικής δεινότητας και ως εκ τούτου, κατά την ημεροχρονολογία σύνταξης διαθήκης της μη έχουσα αντίληψη της πραγματικότητας, αδυνατούσε να δηλώσει η ίδια την πραγματική της βούληση για τη διάθεση της περιουσίας της».
Όπως έγινε γνωστό, η οικιακή βοηθός είχε αναλάβει να φροντίζει την 85χρονη, όταν ο πατέρας από τα δύο αδέρφια αναζήτησε νοσηλεύτρια για να την περιθάλπτει. Η ηλικιωμένη δεν ήθελε νοσηλεύτρια και την ανέλαβε η κατηγορούμενη ως οικιακή βοηθός τον τελευταίο χρόνο πριν νοσηλευτεί στην ιδιωτική κλινική.
Οι τρεις μάρτυρες κατηγορούμενοι ήταν εκείνοι που είχαν βεβαιώσει τον τόπο, τον χρόνο και τη βούληση της 85χρονης για τη διαθήκη, όταν νοσηλευόταν στην κλινική. Η υπεράσπιση επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι η αδερφή της 85χρονης, που ήταν μαζί στην κλινική, δεν έχει αμφισβητήσει το περιεχόμενο της διαθήκης. Μάρτυρες στο δικαστήριο κατέθεσαν ο πατέρας από τα δύο αδέρφια κληρονόμους, που ανέφερε ότι από το 1990 πρόσεχε ως γείτονας την 85χρονη και δύο ακόμη συμπολίτες.

e-thessalia.gr