Δεν κρύβει την ανησυχία του για ενδεχόμενη μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού το τριήμερο της Αποκριάς - Καθαρά Δευτέρας ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που είναι σε ισχύ κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.

Με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά μολύνσεων πολιτών από κορονοϊό και στη Μαγνησία, ο κ. Γουργουλιάνης μιλά για ενδοοικογενειακή μετάδοση –απόρροια των μέτρων εγκλεισμού και μη τήρησης των μέτρων που εφαρμόστηκαν τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας οι προσελεύσεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί. «Είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με έναν μήνα πριν», αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης παρατηρώντας ότι οι νοσηλείες αφορούν πλέον σε άτομα 50 έως 60 ετών κατά μέσο όρο. «Οι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν εμβολιαστεί και εκείνοι που είναι πλέον εκτεθειμένοι είναι οι άνθρωποι μικρότερης ηλικίας που δεν τηρούν τα μέτρα», σημείωσε.

Ο κ. Γουργουλιάνης υπογράμμισε ότι οι μολύνσεις είναι πλέον ενδοοικογενειακές. «Η μετάδοση γίνεται εντός της οικογένειας πλέον» παρατηρεί και αναφέρεται στα μέτρα του περσινού Μαρτίου που δεν εφαρμόζονται φέτος τον Μάρτιο. «Πέρυσι τον Μάρτιο, τα σούπερ μάρκετ λειτουργούσαν 7 το πρωί με 9 το βράδυ για να μην υπάρχει συνωστισμός, εφαρμοζόταν τηλεργασία, ο κόσμος μπορούσε να βγει έξω να περπατήσει και να αθληθεί. Η τηλεργασία δεν ελέγχεται, ποινικοποιήσαμε την άσκηση στην ύπαιθρο και κλείνουμε τον κόσμο στο σπίτι από τις εννέα το βράδυ, αντί να τον βγάλουμε έξω. Οι μετακινήσεις μεταξύ Δήμων απαγορεύονται και την Καθαρά Δευτέρα ένας Βολιώτης δεν θα μπορεί για παράδειγμα να πάει στα Καλά Νερά, στη Βυζίτσα. Τι θα γίνει λοιπόν; Αντί ο κόσμος να μοιραστεί στην ύπαιθρο, θα συγκεντρωθεί στα πάρκα και στις πλατείες», παρατηρεί.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι ο κόσμος είναι «σκασμένος» και «θέλει να βγει έξω». «Τι μπορεί να γίνει λοιπόν; Η αγορά μπορεί να λειτουργεί με προκαθορισμένα ραντεβού, η εστίαση να ανοίξει στον εξωτερικό χώρο και αντί να κάθονται ο ένας πάνω στον άλλο στα πάρκα να μπορούν να πάνε σε ένα μαγαζί με τήρηση των μέτρων», αναφέρει.

Οπως εκτιμά ο κ. Γουργουλιάνης ο κόσμος θα ταλαιπωρηθεί για λίγες ακόμη εβδομάδες εξαιτίας του κορονοϊού κι αυτό γιατί δεν έχει χτιστεί ακόμη ανοσία στον πληθυσμό. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι η ανοσία στον πληθυσμό του Βόλου κινείται στο 20% περίπου.

taxydromos.gr