Στα φαρμακεία της πόλης βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες τα αντιγριπικά εμβόλια. Η διάθεσή τους έχει αρχίσει φέτος νωρίτερα από άλλες χρονιές. Πάντως το ζήτημα είναι να υπάρξει ενδιαφέρον του κόσμου για να κάνει το εμβόλιο.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει από τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης ανέφερε πως «τα φαρμακεία της Μαγνησίας έχουν προμηθευτεί ήδη τις πρώτες παρτίδες με τα αντιγριπικά εμβόλια. Η προμήθεια αυτή έγινε νωρίτερα σε σχέση με άλλα χρόνια. Επίσης από την προηγούμενη εμπειρία γνωρίζουμε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός αρχίζει στις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου».

Μέχρι και πέρυσι ο εμβολιασμός γινόταν, αφού ο ενδιαφερόμενος είχε λάβει την απαιτούμενη συνταγογράφηση από τον γιατρό. Στη συνέχεια μετέβαινε στο φαρμακείο και εμβολιαζόταν δωρεάν. Η ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθηθεί και φέτος.

Το ερώτημα είναι, αν φέτος το ενδιαφέρον των πολιτών για αντιγριπικό εμβολιασμό θα είναι υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

Μέχρι και την εκδήλωση της πανδημίας το ενδιαφέρον των πολιτών, ιδίως αυτών που ήταν άνω των 65 ετών, για να κάνουν το εμβόλιο ήταν πολύ μεγάλο. Μάλιστα το 2019, αλλά και το 2020 θεωρούνται χρονιές που σημειώθηκαν πολύ υψηλοί ως προς τα νούμερα αντιγριπικοί εμβολιασμοί.

Με την έλευση, όμως, της πανδημίας το ενδιαφέρον του κόσμου επικεντρώθηκε στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, όπου άλλωστε ήταν και η κυρίαρχη συζήτηση. Έτσι πέρυσι που ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού ήταν στην κορύφωσή του, παρατηρήθηκε μείωση του ενδιαφέροντος για τα αντιγριπικά εμβόλια.

Όπως αναφέρουν γιατροί και φαρμακοποιοί, συμπολίτες λαθεμένα θεώρησαν ότι κάνοντας το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, δεν χρειάζονται να υποβληθούν και στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν πανελλαδικά χιλιάδες αδιάθετα εμβόλια. Το τι θα γίνει φέτος, κανείς δεν ξέρει.

Πάντως, όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί, προς το παρόν λίγοι είναι αυτοί που ρωτούν για τα αντιγριπικά εμβόλια και μπαίνουν σε μια υποτιθέμενη λίστα για να το κάνουν, όταν αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος του αντιγριπικού εμβολιασμού.

e-thessalia.gr