Σωρηδόν καταγγελίες με… άρωμα εκλογών δέχεται το τελευταίο διάστημα η Εισαγγελία Βόλου.
Αγνωστοι με πολιτικά κίνητρα προβαίνουν σε ανώνυμες καταγγελίες σε βάρος υποψηφίων δημάρχων ή και δημοτικών συμβούλων με στόχο να τους πλήξουν πολιτικά.
Οι εισαγγελικές αρχές έχουν γνώση… Αλλωστε κάθε φορά που ξεκινά προεκλογική περίοδος, ο αριθμός των ανώνυμων καταγγελιών σε βάρος πολιτικών προσώπων τριπλασιάζεται ή και τετραπλασιάζεται σε σχέση με άλλες χρονικές περιόδους.
Μόνο χθες στα γραφεία της Εισαγγελίας Βόλου έφθασαν έξι φάκελοι με ανώνυμες καταγγελίες σε βάρος υποψηφίων δημάρχων της περιοχής ή και δημοτικών συμβούλων.  Δεν είναι οι μόνες.
Ο… χορός των ανωνύμων καταγγελιών με… πολιτικό ενδιαφέρον άνοιξε όπως είχε καταγράψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ σε εκτενή ρεπορτάζ του τον περασμένο Νοέμβριο. Οι φάκελοι καταφθάνουν χωρίς αποστολέα. Οι καταγγελίες συνήθως στρέφονται κατά αντρών υποψηφίων, σπάνια εναντίον γυναικών και αφορούν σε υποθέσεις οικονομικού περιεχομένου ή και ηθικής φύσης.
Στόχος, η πολιτική «καταστροφή» του υποψηφίου και η ήττα του πριν το άνοιγμα της κάλπης σε περίπτωση που βγει «είδηση» για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος συγκεκριμένου δημοσίου προσώπου.
Και μόνο η άσκηση προκαταρκτικής φαίνεται να είναι ικανή να τερματίσει μία πολιτική καριέρα, ασχέτως αν ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας κι αν από την εξέταση αποδειχθούν αβάσιμες οι κατηγορίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελικές αρχές είναι αντιμέτωπες με σωρεία ανώνυμων καταγγελιών πολιτικού περιεχομένου σε κάθε προεκλογική περίοδο.
Οι ίδιες πηγές μιλούν ακόμη και για τετραπλασιασμό τέτοιου είδους καταγγελιών που στοιβάζονται στα γραφεία της Εισαγγελίας Βόλου. Η εμπειρία λέει ότι η συντριπτική πλειονότητα των καταγγελιών αυτών μπαίνει στο αρχείο. Σπάνια θα διαπιστωθεί κάποια σοβαρή καταγγελία που θα πρέπει να ερευνηθεί.
Η πείρα έχει δείξει ότι πίσω από τα καταγγελλόμενα ανώνυμων επιτηδείων δεν βρίσκονται αγνά κίνητρα ενδιαφέροντος για το δημόσιο καλό, αλλά πολιτικές… σκοπιμότητες.
Ο εισαγγελέας έχει το δικαίωμα με βάση το άρθρο 43 (παράγραφος 4) του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας να θέσει μία ανώνυμη καταγγελία στο αρχείο. Και φέρεται να είναι αυτή η τακτική που επιλέγεται απέναντι σε ανώνυμες καταγγελίες με πολιτικά κίνητρα.

Ελένη Χάνου (Ταχυδρόμος)