Στον πορτοκαλί συναγερμό για εκδήλωση πυρκαγιάς σήμερα, Τετάρτη εντάσσονται και τα νησιά των Β. Σποράδων, με το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων να αποφασίζει την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και να βρίσκεται σε 24ωρη εγρήγορση.

Σε δράση μπήκε ξανά το επιχειρησιακό πλάνο ετοιμότητας του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων και των φορέων λόγω του Χάρτη Πρόβλεψης κινδύνου Πυρκαγιάς που ισχύει για σήμερα Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 με Δείκτη Κατηγορίας Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλό) για τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Η Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων μέσω των Υπηρεσιών της αλλά και μέσω του μητρώου ιδιωτών μηχανημάτων έργου θα βρίσκεται σε εγρήγορση όλο το 24ωρο και στην περίπτωση που χρειαστεί μπορεί να συνεισφέρει οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο, κατόπιν επικοινωνίας με τους αρμόδιους φορείς.

Η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση

Η Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη εξέδωσε απόφαση με αφορμή την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών στις Σποράδες για την απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας των νησιών των Β. Σποράδων για αύριο Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα οχήματα και το προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και των Ο.Τ.Α που εποπτεύουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ή ασχολούνται με τη συντήρηση-καθαρισμό ή λοιπές εργασίες των παραπάνω αναφερόμενων περιοχών καθώς και τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που αποδεδειγμένα και μετά από σχετική συνεννόηση με την πυροσβεστική υπηρεσία, εκτελούν χρέη επιτήρησης δασικών οικοσυστημάτων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Επιπλέον απαιτείται μεγάλη προσοχή σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων , προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο

Το γενικό μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς περιοχές», σε κάθε περίπτωση, αποσκοπεί στην προστασία του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

magnesianews.gr