Αρχές Ιουλίου με την άρση, ως επί το πλείστον, όλων των μέτρων να έχει πραγματοποιηθεί, την επιστροφή στην κανονικότητα να αποτελεί κομμάτι της πραγματικότητας, αλλά οι μεταλλάξεις, τα κρούσματα που αυξάνονται και η επιχείρηση «Ελευθερία» να μην βαδίζει με βήμα … ταχύ, είναι θέματα που αποτελούν τροχοπέδη στην τουριστική σεζόν και στις επιχειρήσεις των ξενοδοχείων, με την πληρότητα και την κίνηση στα νησιά των Σποράδων, να έχουν επηρεαστεί αρνητικά.
Αν παραμείνει έτσι η πληρότητα «η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι μίζερη»
Ένα πέπλο απαισιοδοξίας καλύπτει τα λεγόμενα του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Αλέκου Ευσταθίου, καθώς όπως αναφέρει η πληρότητα στις ξενοδοχειακές μονάδες είναι χαμηλή. Θέλοντας να δώσει μία πλήρη εικόνα και να γίνει κατανοητό αυτό που λέει, μιλάει με αριθμούς. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο η πληρότητα δεν ξεπερνά το 30% μέσο όρο.
Ο κ. Ευσταθίου στάθηκε ιδιαίτερα στον μειωμένο και σχεδόν ανύπαρκτο τουρισμό από την Βρετανία. «Τα νησιά μας, είναι ταυτοποιημένα με τους Άγγλους», δήλωσε, θέλοντας να δώσει το στίγμα της σημαντικότητας των λεγομένων του. Εξήγησε ότι υπό άλλες συνθήκες θα υπήρχαν 25 πτήσεις την εβδομάδα από Αγγλία, ενώ οι πτήσεις από Σκανδιναβία ήταν 10, ενώ τώρα είναι μόνο 3. Σημείωσε ότι λείπει και η Ιταλία από την εξίσωση των πτήσεων με τον αριθμό να είναι μικρός, αλλά αναφέρθηκε στην πτήση από Θεσσαλονίκη που εμφάνισε μια αυξητική τάση «χωρίς να καλύπτει τις υπάρχουσες απώλειες», τόνισε.
Απαισιόδοξος φάνηκε όμως και για τον μήνα Αύγουστο, καθώς ανέφερε ότι αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα και η πληρότητα των ξενοδοχείων «η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι μίζερη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Online ακυρώσεις που αγγίζουν το 60%
Σε γενικές γραμμές η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα ξενοδοχεία της Σκοπέλου. Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σκοπέλου, Μαίρη Διαμάντη, κάνει λόγω για ξενοδοχειακές μονάδες που ετοιμάζονται τώρα να ανοίξουν, αλλά και για άλλες που δεν άνοιξαν καθόλου, ενώ ο μέσος όρος πληρότητας κινείται στο 10%, όπως και πέρυσι, δήλωσε.
Η κα. Διαμάντη στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των νέων μέτρων που τίθενται, όσον αφορά τη «διχοτόμηση», όπως τη χαρακτήρισε, των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ με το πρόγραμμα του εμβολιασμού δημιούργησε «πανικό», όπως δήλωσε στις ήδη υπάρχουσες κρατήσεις και ο κόσμος ζητά διευκρινήσεις. Μάλιστα, έκανε λόγο για online ακυρώσεις που αγγίζουν το 60% ακριβώς γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει τι θα ισχύσει με τους εμβολιασμούς αλλά και τα rapid test πριν και μετά το ταξίδι.
Φύση και θέση αισιόδοξη η κα. Διαμάντη, ευελπιστεί να είναι καλύτερος ο Αύγουστος και να «κινηθεί» καλύτερα από τον Ιούλιο. «Δείχνει να υπάρχει διάθεση τον Αύγουστο, όμως η χρονιά αυτή δεν είναι χρονιά εσόδων, αλλά χρονιά επιβίωσης», δήλωσε εντόνως.
Αναφορικά με τον βρετανικό τουρισμό, η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων θεωρεί ότι είναι ένα βασικό κομμάτι που λείπει φέτος το καλοκαίρι λόγω της πανδημίας, ενώ ταυτόχρονα θεωρεί ότι οι δύο Κυβερνήσεις, η Ελληνική και η Αγγλική, πρέπει να βρουν την χρυσή τομή σε αυτό το θέμα ώστε να «ανοίξουν» οι πύλες και να έρθουν οι Βρετανοί τουρίστες.
«Δεν υπάρχει πληρότητα, δεν υπάρχει κινητικότητα»
Περισσότερο δυσοίωνη παρουσιάζει την κατάσταση η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αλοννήσου, Αγγελική Μαλαματένιου. «Δεν υπάρχει πληρότητα, δεν υπάρχει κινητικότητα», δηλώνει. Αναφέρει πως πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν είχαν ακόμα καμία κράτηση και δεν έβαλαν κανέναν πελάτη, ενώ άλλες δεν άνοιξαν ακόμα, ενώ μπορεί να μην ανοίξουν καθόλου. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι το νησί κινείται περισσότερο προς το παρόν με Κοινωνικό Τουρισμό.
Συνέχισε, αναφερόμενη και στην διαδικασία του εμβολιασμού υποστηρίζοντας ότι με τα καινούργια μέτρα σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους θα επηρεαστεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση.
Ενώ απαισιόδοξη παρουσιάζει και την πληρότητα τον Αύγουστο, που όπως πιστεύει «δύσκολα θα καλυτερεύσει η κατάσταση, ίσως μόνο την τελευταία στιγμή». «Ευελπιστούμε και περιμένουμε κόσμος μετά τις 25 Ιουλίου, προς το παρόν κάνουμε διακοπές».
Αναφορικά με τον τουρισμό του εξωτερικού και συγκεκριμένα τους Βρετανούς, θεωρεί ότι φυσικά και επηρέασε και αυτός ο παράγοντας την πληρότητα, αναφέροντας σχετικά ότι οι τουρίστες νοίκιαζαν ιστιοπλοϊκά από τον Βόλο και ταξίδευαν προς τις Σποράδες και την Αλόννησο, ιστιοπλοϊκά που τώρα δεν υπάρχουν. «Δουλεύουμε μόνο με Έλληνες», κατέληξε, «και Κοινωνικό Τουρισμό».

magnesianews.gr