Σε προσφορές προχωρούν τα εμπορικά καταστήματα. Η κίνηση του Δεκεμβρίου δεν ήταν ικανοποιητική, ενώ και το 2018 ήταν για την αγορά μία από τις χειρότερες χρονιές της οικονομικής κρίσης.
Παρά το γεγονός ότι δεν βρισκόμαστε σε περίοδο εκπτώσεων, οι επαγγελματίες κάνουν υψηλές προσφορές. «Ο νόμος επιτρέπει σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε προσφορές σε επιλεγμένα είδη και βλέπουμε ότι πάρα πολλοί επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει από τώρα.
Όμως δεν είμαστε σε περίοδο εκπτώσεων και θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί γιατί οι συνάδελφοι που θα ξεφύγουν από το προβλεπόμενο νομικό πλαίσιο κινδυνεύουν με πολύ μεγάλο πρόστιμο που είναι τουλάχιστον 5.000 ευρώ», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Αποστόλης Οντόπουλος. Επισημαίνεται πως ο νόμος προβλέπει ότι οι προσφορές μπορούν να διαρκούν μόνο δέκα μέρες και δεν επιτρέπεται αυτές να αφορούν σε πάνω από το 50% των εμπορευμάτων.
Η εμπορική αγορά θα εισέλθει στην εκπτωτική περίοδο στις 14 Ιανουαρίου, η οποία θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ, σήμερα Παρασκευή αναμένεται ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας να προχωρήσει στον απολογισμό της κίνησης των εορτών για την εμπορική αγορά. Ο κ. Οντόπουλος είπε ότι ο μήνας Δεκέμβριος κατέγραψε πτώση 10% - 20%. «Έχουμε μία αύξηση όσον αφορά στις ημέρες των Χριστουγέννων σε σχέση με τις περσινές, αλλά όλες οι υπόλοιπες μέρες είναι κάτω. Από τις 31 μέρες του μήνα οι τέσσερις μέρες ήταν μόνο καλές και αυτές ήταν από τις 21 έως τις 24 Δεκεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επισήμανε ότι έτσι κινήθηκαν και όλες οι αγορές. «Μιλήσαμε με συναδέλφους στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, παντού καταγράφεται η ίδια τάση», επισήμανε. Για την κίνηση στις γιορτές ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα.
Στο μεταξύ, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου όρισε τις ημερομηνίες σύγκλησης της γενικής συνέλευσής του. Σύμφωνα με ανακοίνωση, προς αποφυγή ταλαιπωρίας και άσκοπων μετακινήσεων η γενική συνέλευση του Ε.Σ.Β. θα πραγματοποιηθεί τελικά την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στις 18:00 στο Επιμελητήριο Μαγνησίας με θέμα την τροποποίηση του καταστατικού του Εμπορικού Συλλόγου.

Κατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)