Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε χθες η εισαγγελέας υπηρεσίας Πρωτοδικών Βόλου, με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Θ» για τη διακομιδή 54χρονης τραυματία σε καρότσα αγροτικού αυτοκινήτου, καθώς δεν υπήρχε οδηγός να καλύψει τη βάρδια του ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς.

Η προκαταρκτική ανατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Βορείου Πηλίου, που καλείται να λάβει καταθέσεις με βάση το δημοσίευμα τόσο από την τραυματία, όσο και από τους συγγενείς της, που τη μετέφεραν με το αγροτικό αυτοκίνητο μέχρι τα Χάνια από τη Ζαγορά, όπου και την παρέλαβε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Η εισαγγελέας ζητεί επίσης να επισυναφθούν τα έγγραφα του Κέντρου Υγείας, του ΕΚΑΒ και του Νοσοκομείου, αναφορικά με τη διακομιδή, πώς έγινε αυτή και ποια η κατάσταση της υγείας της τραυματία, καθώς και για ποιο λόγο δεν υπήρχε βάρδια οδηγού ασθενοφόρου στο Κέντρο, ερώτημα στο οποίο φυσικά θα κληθεί να απαντήσει ο διευθύνων τη δομή υγείας. Τα διερευνώμενα αδικήματα είναι αυτά της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης ασθενούς σε κίνδυνο.

Όπως κατήγγειλε στη «Θ» η κ. Παρασκευή Κουρελά, η 54χρονη μητέρα της, Μαρία Κράββαρη, έπεσε προχθές το απόγευμα γύρω στις 4.30, από πεζούλα ύψους περίπου τριών μέτρων, ενώ βρισκόταν στα κτήματα. Οι οικείοι της κάλεσαν το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, προκειμένου ασθενοφόρο να παραλάβει τη γυναίκα, ωστόσο, η οδηγός είχε ρεπό, με αποτέλεσμα το ασθενοφόρο να είναι καθηλωμένο και χωρίς οδηγό να μην μπορεί να μετακινηθεί… Ενημερώθηκε το ΕΚΑΒ και ασθενοφόρο ξεκίνησε από τον Βόλο, για να παραλάβει τη γυναίκα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Κουρελά, η μητέρα της τοποθετήθηκε σε καρότσα αγροτικού οχήματος και παραλήφθηκε κοντά στα Χάνια από το ασθενοφόρο, που τη μετέφερε στο Νοσοκομείο Βόλου. Όπως δήλωσε η κ. Κουρελά, «φτάσαμε στο Νοσοκομείο στις 7 το απόγευμα, από τις 4.30 που έπεσε η μητέρα μου και χτύπησε.

Οι άνθρωποι στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά από τη στιγμή που δεν υπήρχε οδηγός για το ασθενοφόρο, τι να κάνουν; Είναι δυνατόν για όλο το Πήλιο να μην έχει προβλεφθεί, όταν ένας άνθρωπος θα πάρει ένα ρεπό, να μην υπάρχει άλλος; Η μητέρα μου δε νιώθει τίποτα από τη μέση και κάτω. Την βάλαμε σε καρότσα και κοντά στα Χάνια την παρέλαβε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ». Σύμφωνα με πληροφορίες η 54χρονη φέρεται να έχει τραυματιστεί στη σπονδυλική στήλη και στο χέρι.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας Ιωάννης Γατής, τόνισε σε δηλώσεις του, πως «είναι γνωστό και διαχρονικό το πρόβλημα και στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς και στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου. Από τη στιγμή που δεν είναι καλυμμένες οι βάρδιες των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας του Νομού, δημιουργούνται αυτά τα θέματα. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα στα δύο αυτά Κέντρα Υγείας.

Μιλάμε για περιοχές, που καλύπτουν το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου από το Κεραμίδι και το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς το Πήλιο. Είναι κωμικοτραγικές οι καταστάσεις. Εδώ και μια δεκαετία φωνάζουμε να καλυφτούν οι βάρδιες και τα κενά. Είμαστε κι εμείς εργαζόμενοι και καταλαβαίνουμε τον κόσμο κι αισθανόμαστε πολύ άσχημα, όταν βρισκόμαστε σε τέτοιες καταστάσεις. Γιατί εμείς να θεωρούμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Έχουμε καταντήσει γραφικοί να φωνάζουμε για τα αυτονόητα, για οδηγούς για προσωπικό». Ο πρόεδρος των εργαζομένων συμπλήρωσε ότι ο Σύλλογος ζητάει κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό.

«Είναι λυπηρό εν έτει 2022 να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να σκύψουν με σοβαρότητα πάνω στα προβλήματα των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας και να δοθούν λύσεις άμεσα». Μάλιστα όπως έγινε γνωστό, και το Κέντρο Υγείας Αλμυρού έχει μείνει ακάλυπτο από ασθενοφόρο, καθώς το όχημα έπαθε βλάβη.

e-thessalia.gr