Η απαγόρευση στις μεταφορές των φορτηγών στην εθνική οδό λόγω της κακοκαιρίας στην Αθήνα, διόγκωσε τις ελλείψεις φαρμάκων στη Μαγνησία με τους φαρμακοποιούς να μιλούν για επιδείνωση μιας ήδη άσχημης κατάστασης από την οποία ταλαιπωρούνται τόσο οι ίδιοι, όσο και οι πολίτες.
Βέβαια ελπίζουν αυτό το πρόβλημα που προέκυψε, να είναι παροδικό.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης ανέφερε πως «λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την Αθήνα, δεν πραγματοποιήθηκαν μέσω των φορτηγών οι μεταφορές φαρμάκων προς τη Μαγνησία και άλλες περιοχές. Το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί από τη Δευτέρα και έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ελλείψεις φαρμάκων, αφού δεν γίνεται εφοδιασμός των φαρμακείων με τα φάρμακα που χρειάζονται».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως από την ενημέρωση που είχε χθες το μεσημέρι το πιθανότερο είναι οι μεταφορές των φαρμάκων να γίνουν αύριο Παρασκευή.
Στο μεταξύ, μόνιμο «πονοκέφαλο» για φαρμακοποιούς και ασθενείς αποτελούν οι ελλείψεις φαρμάκων σε όλες σχεδόν τις παθήσεις οι οποίες, όχι μόνο δεν περιορίζονται, αλλά αντίθετα αυξάνονται.
Ακόμη οι φαρμακοποιοί αναφέρουν πως σε έλλειψη, μεταξύ άλλων, είναι καρδιολογικά φάρμακα, αναπνευστικές συσκευές, αντιδιαβητικά και φάρμακα για την οστεοπόρωση.
Τα φαρμακεία της γειτονιάς καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, αλλά κάποιες φορές τα πράγματα για την εύρεση φαρμάκου γίνονται πολύ δύσκολα.
«Οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι στην κατάσταση που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και θα μπορούσα να τονίσω ότι είναι και λίγο παραπάνω» τόνισε ο κ. Κώστας Ματσιόλης και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει ένα χρόνιο πρόβλημα. Τα φαρμακεία της γειτονιάς είναι ακόμη μια φορά εδώ για να βοηθήσουν τους ασθενείς, σε μια εποχή που η οικονομική θέση του Έλληνα έχει δυσκολέψει απίστευτα και οικογενειακοί γιατροί δεν υπάρχουν, όπως στο παρελθόν.
Οι καταστάσεις με τις ελλείψεις είναι τραγικές. Και οι ελλείψεις εντοπίζονται σχεδόν σε όλα τα φάρμακα» ανέφερε ο κ. Ματσιόλης.
Αρκετές συνταγές στα φαρμακεία έχουν χαρτάκια πάνω με φάρμακα που είναι εν αναμονή. Η αναμονή μπορεί να είναι μια εβδομάδα και δύο εβδομάδες. Για παράδειγμα, πριν λίγο καιρό ήταν σε παντελή έλλειψη ένα γνωστό ηρεμιστικό φάρμακο.
Βασικός λόγος για τις ελλείψεις είναι οι εξαγωγές που γίνονται που σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς αποτελούν μια νόμιμη διαδικασία.
Επίσης δεν μπορούν και οι φαρμακαποθήκες να στοκάρουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων, γιατί υπάρχει έλλειψη ρευστότητας.
Σε άλλες περιπτώσεις τα φαρμακεία αναγκάζονται να αγοράζουν τοις μετρητοίς απευθείας από τις εταιρείες, χωρίς, όμως, πάλι να λαμβάνουν τις ποσότητες που ζητούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.
Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου θα έπρεπε να εφαρμόσει τη δέσμευση που έδωσε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, δηλαδή να δημιουργηθεί μια ψηφιακή πλατφόρμα, όπου θα αναφέρονται οι ελλείψεις για να καλύπτονται όσο το δυνατόν συντομότερα.
Στο μεταξύ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως
«Ζητούμε από τον ΕΟΦ επιτέλους να τολμήσει να απαγορεύσει τις εξαγωγές όλων των φαρμάκων, τα οποία βρίσκονται σε έλλειψη, που γίνονται με στόχο αποκλειστικά το οικονομικό όφελος ορισμένων, κάνοντας χρήση του καταλόγου φαρμάκων που έχει αποστείλει εδώ και μια εβδομάδα ο ΠΦΣ στη διοίκηση του Οργανισμού.
Αυτή οφείλει να είναι η απάντηση του ΕΟΦ σε όλες αυτές τις δικαστικές ενέργειες, για να μη στερείται ο πολίτης το φάρμακό του.
Τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν μπορούν να υπερισχύουν της Υγείας του πολίτη».

e-thessalia.gr