Τα περιοριστικά μέτρα για την εστίαση που ισχύουν από σήμερα και όχι από τις 3 Ιανουαρίου, έχουν προκαλέσει αναβρασμό στους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Μάλιστα η έξαρση των κρουσμάτων, η παύση της μουσικής και τα συνακόλουθα της ευρύτερης διασκέδασης και το γεγονός πως η εστίαση αύριο παραμονή Πρωτοχρονιάς θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, έχει επιφέρει πολλές ακυρώσεις για τα ρεβεγιόν.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Καφέ Μπαρ Εστίασης κ. Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως «από προχθές που ανακοινώθηκαν τα μέτρα για την παραμονή της πρωτοχρονιάς στην εστίαση, έχουμε πολλές ακυρώσεις για τα ρεβεγιόν. Εκτιμούμε πως το 50% των καταστημάτων δεν θα ανοίξει καν αυτές τις μέρες και το άλλο 50% θα υπολειτουργεί. Οι επαγγελματίες προμηθεύτηκαν τρόφιμα και άλλα είδη για το ρεβεγιόν της παραμονής και δεν ξέρουν τι να κάνουν όλες αυτές τις ποσότητες, αφού δεν θα έχουν τους πελάτες που ανέμεναν. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό που δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις συμβάσεις με τις οποίες εργάζονται ούτε να τους πούμε ότι επειδή κλείνουν τα καταστήματα στις 12 τα μεσάνυχτα, μετά δεν θα πληρωθούν».
Η εστίαση ανάμεσα στις οικονομικές δραστηριότητες είναι ο μεγάλος ασθενής της πανδημίας.
«Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021 το 50% των επιχειρήσεων που έχουν μόνο κλειστούς χώρους δεν λειτουργούσε, με τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, όμως, να υπολογίζονται κανονικά. Το άλλο 50% των επιχειρήσεων λόγω των διαφόρων περιορισμών υπολειτουργούσε. Το τελευταίο τρίμηνο που λειτουργούσαν όλες οι επιχειρήσεις, είχαν μειωμένους τζίρους μέχρι και 50-70%, επειδή οι ανεμβολίαστοι δεν έβγαιναν έξω και υπήρχε φόβος από τους ανεμβολίαστους. Τώρα έρχεται η εξέλιξη με τα μέτρα για την πρωτοχρονιά και το υπόλοιπο διάστημα που είναι το τελειωτικό κτύπημα».
Οι επαγγελματίες της εστίασης σημειώνουν πως «αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία που έχει προκληθεί με την έξαρση των κρουσμάτων, όμως, η κυβέρνηση γνωρίζοντας τη φορά των πραγμάτων θα έπρεπε να είχε προβεί αρκετά νωρίτερα στις απαιτούμενες ενέργειες. Εμείς τώρα ζητάμε στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης, αναστολές εργασίας ή επιδότηση εργασίας για τους υπαλλήλους, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, ματαίωση αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών, αναστολή πληρωμής των ενοικίων, αν γίνεται ακόμη και από τον Δεκέμβριο και τέλος μια γενναία χρηματοδότηση για όλα τα κορωνοχρέη που έχουν προκληθεί εδώ και δύο χρόνια».

e-thessalia.gr