Τα νέα μέτρα που ισχύουν από την περασμένη εβδομάδα και το «φρένο» που μπήκε στους εκδρομείς, επηρέασε και τα πρατήρια υγρών καυσίμων στη Μαγνησία. Την εβδομάδα των Χριστουγέννων με την έλευση αρκετών εκδρομέων η κίνηση στα πρατήρια ήταν αυξημένη, ενώ την επόμενη εβδομάδα, αυτή της Πρωτοχρονιάς, η κίνηση ήταν αρκετά περιορισμένη.
Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας κ. Βάσω Κοντοχρήστου τόνισε πως «την εβδομάδα των Χριστουγέννων τα πρατήρια υγρών καυσίμων είχαν αρκετή δουλειά, διότι επισκέφτηκαν την περιοχή μας αρκετοί εκδρομείς. Την εβδομάδα της Πρωτοχρονιάς, όμως, η κίνηση δεν ήταν καλή και αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Λόγω των ακυρώσεων από τους εκδρομείς, αλλά και των αυξημένων κρουσμάτων, κάτι που φόβισε τον κόσμο».
Η ίδια ανέφερε πως σε σχέση με την περσινή περίοδο των γιορτών η φετινή ήταν σίγουρα καλύτερη, αλλά πέρσι υπήρχαν οι περιορισμοί και τα μέτρα που ήταν πιο αυστηρά στις μετακινήσεις. «Σε σχέση με το 2019 τα πρατήρια υγρών καυσίμων κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα» πρόσθεσε η κ. Βάσω Κοντοχρήστου.
Η ίδια σε μια αποτίμηση της περσινής χρονιάς τόνισε πως «ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο έτος, με πολλά σκαμπανεβάσματα, με ολικά και μερικά lockdowns. Το καλοκαίρι ήταν μια καλή περίοδος, κατά την οποία δουλέψαμε με τον τουρισμό και τον κόσμο που «κυκλοφορούσε»».
«Συμφωνούμε με τους άλλους κλάδους ώστε οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες, διότι αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν στην αγορά και δόθηκαν σε υποχρεώσεις» τόνισε, προσθέτοντας πως η ρευστότητα είναι πάρα πολύ περιορισμένη.
Η ίδια κάνοντας μια εκτίμηση της κατάστασης ανέφερε πως «μετά το πρώτο 4μηνο θα δούμε καλύτερες μέρες και κυρίως μετά το Πάσχα και προς το καλοκαίρι».
Τιμές καυσίμων
Αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές των υγρών καυσίμων, σύμφωνα με το δελτίο πιστοποίησης τιμών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, το νέο έτος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση λιανική τιμή στην ηπειρωτική Μαγνησία παρουσιάζει το πετρέλαιο θέρμανσης με 38,5%. Η μέση λιανική τιμή στις αρχές του 2022 είναι στο 1,208 ευρώ το λίτρο, όταν πέρσι ήταν στο 0,872 ευρώ το λίτρο, ακριβότερο κατά 0,336 €/λίτρο.
Τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει το υγραέριο κίνησης με 33,1%. Συγκεκριμένα, την 1η Ιανουαρίου 2022 πωλούνταν προς 1,021 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2021 προς 0,767 ευρώ, με την αύξηση να είναι της τάξης του 0,254 ευρώ.
Στο πετρέλαιο κίνησης παρατηρείται αύξηση στην τιμή κατά 27,9% σε σχέση με πέρσι. Η μέση λιανική τιμή από 1,191 €/λίτρο πέρσι έφτασε στο 1,524 €/λίτρο φέτος, αρχές του νέου έτους.
Ακριβότερη είναι και η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων, αλλά και η αμόλυβδη βενζίνη 100 οκτανίων, με τις αυξήσεις να είναι 20,8% και 18,5% αντίστοιχα σε σχέση με πέρσι.

e-thessalia.gr