Από την αρχή της σχολικής χρονιάς πέντε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Μαγνησίας δεν πηγαίνουν σχολείο, καθώς οι γονείς τους φέρονται να αρνούνται την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, όπως είναι μεταξύ άλλων η χρήση μάσκας και η υποβολή σε αυτοδιαγνωστικό τεστ.
Οι συγκεκριμένοι μαθητές δεν δικαιούνται να κάνουν τηλεκπαίδευση, καθώς δεν υπάρχει κάποιος υγειονομικός λόγος για την απουσία τους από το σχολείο.
Αντιθέτως κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη και στην ίδια τάξη, αν η φοίτησή τους λόγω απουσιών κριθεί ως ανεπαρκής από τον Σύλλογο Διδασκόντων.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τοπικό, αλλά έχει ευρύτερες διαστάσεις, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας γονείς δεν επιτρέπουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν στο σχολείο έχοντας τη δική τους ερμηνεία για το ζήτημα του κορωνοϊού.
Το υπουργείο Παιδείας προβλέπει την τηλεκπαίδευση για τους μαθητές που για συγκεκριμένους λόγους υγείας των ιδίων ή των γονέων τους δεν μπορούν να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες στην πανδημία. Για τις άλλες περιπτώσεις, όμως όπου οι γονείς με δική τους πρωτοβουλία, επειδή για κάποιον λόγο φοβούνται τον κορωνοϊό, δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τηλεκπαίδευση. Άρα τα παιδιά μένουν αδίδακτα σπίτι.
Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος δήλωσε πως «από την ενημέρωση που έχουμε από τα σχολεία, πέντε μαθητές δεν μεταβαίνουν στις σχολικές μονάδες για να κάνουν μαθήματα από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Από τις πληροφορίες που έχουμε, οι γονείς τους αντιδρούν στη χρήση της μάσκας από τα παιδιά τους, αλλά και στη διεξαγωγή του αυτοδιαγνωστικού τεστ. Εμείς δώσαμε οδηγίες στους διευθυντές των σχολείων για το πώς θα κινηθούν. Αρχικά επιχειρήθηκε διάλογος με τους γονείς για να τους νουθετήσουν και να τους υπογραμμίσουν τη σημασία της εκπαίδευσης για τα παιδιά τους, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνουν γνώσεις, αφού δεν προβλέπεται τηλεκπαίδευση. Επίσης οι διευθυντές μπορούν να απευθυνθούν και στις κοινωνικές υπηρεσίες, ακόμη και στην Εισαγγελία, κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει. Πάντως σιγά-σιγά εξαντλούνται τα περιθώρια που έχουν».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως σύμφωνα με νόμο του 1985 η φοίτηση των μαθητών στο σχολείο είναι υποχρεωτική.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχουν μαθητές που να μην πηγαίνουν σχολείο, επειδή αντιδρούν οι γονείς.
Χθες στα σχολεία του Νομού καταγράφηκαν 53 κρούσματα σε μαθητές και τέσσερα σε εκπαιδευτικούς. Από τα 53 κρούσματα τα 29 ήταν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τα 24 στη δευτεροβάθμια. Καθημερινά τα κρούσματα στα σχολεία είναι δεκάδες.

e-thessalia.gr