Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη Μαγνησία. Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 21 μολύνσεις κορωνοϊού στο χερσαίο τμήμα του Νομού και δύο στις Σποράδες.
Στο μεταξύ, μια κλινική covid λειτουργεί στο Νοσοκομείο του Βόλου η οποία είναι γεμάτη από νέους ηλικίας από 17 έως 47 ετών. Νοσηλεύονται 22χρονοι και 26χρονοι, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που η κατάστασή τους είναι κρίσιμη, όπως ενός 25χρονου που η εικόνα της υγείας του επιβάλλει τη διασωλήνωση. Στη ΜΕΘ covid νοσηλεύονται δύο ηλικιωμένοι ασθενείς.
Οι νέοι πέφτουν θύματα του φονικού ιού, τονίζει ο υπεύθυνος γιατρός της κλινικής κ. Μάνδρος.
Το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται σε φάση πίεσης, αλλά η εικόνα των νέων ανθρώπων που αγωνίζονται για τη ζωή τους, είναι τραγική.
Ο συνωστισμός σε μπαρ χωρίς μάσκες και μέτρα, είναι η εξήγηση για τη διάδοση του ιού στις νεαρές ηλικίες.
Η ανησυχία, όπως τονίζει ο κ. Μάνδρος είναι ότι παρατηρείται βαρύτητα των συμπτωμάτων αυτών που νοσηλεύονται και έχει χαμηλώσει δραματικά ο μέσος όρος ηλικίας. Δηλαδή ο ιός είναι ισχυρός και εφόσον οδηγεί στη διασωλήνωση και νέους ανθρώπους αποδεικνύεται ότι είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί στην κοινότητα.
«Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε. Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνεύσει. Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και όλοι είμαστε ευάλωτοι. Καμία ηλικία δεν είναι στο απυρόβλητο της COVID-19», είναι το μήνυμα που στέλνει και προτρέπει τους νέους να εμβολιαστούν.
«Οι νέοι και κατά τεκμήριο υγιείς έχουν τη λανθασμένη άποψη ότι είναι άτρωτοι. Και δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα περάσουν τη νόσο στο πόδι. Ενώ παλιά πιστεύαμε ότι για να νοσήσει βαριά ένας νέος ασθενής υπάρχει συνοσηρότητα, με παθήσεις όπως η νοσογόνος παχυσαρκία, υπέρταση, καρκίνος με πρωτογενή ή δευτερογενή νόσο στον πνεύμονα και άλλες, τώρα βλέπουμε και υγιείς να νοσούν βαριά», σημειώνει ο κ. Μάνδρος.
«Η ηλικία παραμένει ο βασικός παράγοντας κινδύνου. Ναι, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά ή και να καταλήξουν. Όμως και οι νεότεροι κινδυνεύουν, δεν είναι στο απυρόβλητο. Και μάλιστα ο κίνδυνος είναι αρκετός ώστε με βεβαιότητα να μπορούμε να συστήσουμε τον εμβολιασμό», κατέληξε.

e-thessalia.gr