Πάνω από 80% έχει μειωθεί η προσέλευση ασθενών στα ιδιωτικά ιατρεία της Μαγνησίας λόγω της έκτακτης κατάστασης που επικρατεί με την πανδημία.
Και βέβαια μπορεί η κυβέρνηση να εξήγγειλε μια οικονομική βοήθεια αξίας 600 ευρώ για τους γιατρούς και πέντε άλλους κλάδους επιστημόνων, ωστόσο αυτό το βοήθημα δεν μπορεί να «χρυσώσει» το οικονομικό πλήγμα που δέχονται αυτή την περίοδο οι ιδιώτες γιατροί.
Ασφαλώς είναι οι γιατροί που παροτρύνουν τους ασθενείς να επισκέπτονται τα ιατρεία μόνο σε επείγοντα περιστατικά, για να προφυλαχθούν από τον ιό και οι δύο πλευρές, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί και την δύσκολη θέση που περιέρχονται ως επαγγελματίες πέρα από λειτουργοί υγείας.
«Η προσέλευση στα ιατρεία των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών αυτή την περίοδο έχει μειωθεί μέχρι και 80%» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης και συμπλήρωσε πως «δύο είναι οι λόγοι γι’ αυτή την εξέλιξη. Πρώτον, οι ίδιοι οι γιατροί συστήνουν τους ασθενείς τους να τους επισκέπτονται μόνο στα επείγοντα περιστατικά και δεύτερον, οι ασθενείς, αν δεν υπάρχει πολύ έκτακτος λόγος, αναβάλλουν τις επισκέψεις τους στους γιατρούς για μετά την πανδημία, ώστε να νιώθουν και πιο ασφαλείς εξερχόμενοι από τα σπίτια τους».
Έτσι οι γιατροί σε αρκετές περιπτώσεις παρέχουν στους ασθενείς τους συμβουλές τηλεφωνικά
Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ο τρόπος λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων αναπροσαρμόζεται κατά την διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου και δίδεται προτεραιότητα στην εξέταση από τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων μόνον των επειγόντων περιστατικών είτε στο ιατρείο, είτε με επισκέψεις κατ’ οίκον. Προηγουμένως πρέπει να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ ιατρού και ασθενούς είτε για αντιμετώπιση του προβλήματος του ασθενούς με οδηγίες είτε για εξέταση του ασθενούς, εφόσον κριθεί αναγκαίο από τον θεράποντα ιατρό με κλείσιμο συγκεκριμένου ραντεβού».
Ερωτηθείς για την κίνηση της κυβέρνησης να διαθέσει το βοήθημα των 600 ευρώ σε γιατρούς και άλλους επιστήμονες, ο κ. Τσάμης απάντησε πως «εκτιμούμε την κίνηση, αλλά τα λειτουργικά έξοδα είναι πολύ περισσότερα. Τουλάχιστον είναι μα αναγνώριση από πλευράς πολιτείας του ρόλου μας αυτή την περίοδο. Γιατί ακόμη και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες και συμβουλές που δίνουμε στους ασθενείς, είναι σημαντικές για να μην φορτωθεί το Νοσοκομείο με πολύ κόσμο».

e-thessalia.gr