Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου κάθε έτους έχει καθοριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια. Φέτος θα εορταστεί αύριο Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022. Η Νεφρολογική εταιρία την ημέρα αυτή θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή ημερίδα ενημέρωσης κοινού. Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας «Αγ. Ανάργυροι» προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.worldkidneyday.gr στις 17:00-20:45.
Η υγεία των νεφρών για όλους συμπληρώνοντας τη γνώση με στόχο την καλύτερη υγεία των νεφρών είναι το μήνυμα της παγκόσμιας μέρας νεφρού 2022 η οποία επικεντρώνεται στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη σημασία της υγείας των νεφρών, την αντιμετώπιση της χρόνιας νεφρική νόσου (ΧΝΝ) καθώς και την φροντίδα της νεφρικής λειτουργίας του οργανισμού.
Η εκστρατεία είναι κοινή πρωτοβουλία όλων των φορέων της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, με τις μελέτες να δείχνουν πως οι νεφρικές ασθένειες είναι μια παγκόσμια επιδημία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου, οι δωρεές και οι μεταμοσχεύσεις την τελευταία πενταετία έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Στον Νομό Μαγνησίας είναι περίπου 60 με 65 άτομα στην λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, στην πλειοψηφία νέοι, από 18 έως 65 ετών.
Ο μέσος χρόνος αναμονής υπολογιζόμενος σε έτη αιμοκάθαρσης είναι τα 6-10 χρόνια, με ελάχιστο τον 2,5-3 χρόνο και μέγιστο τα 15 χρόνια. Στην περίπτωση του ελάχιστου χρόνου δεν υπολογίζονται τα «Επείγοντα» και οφείλεται σε υψηλή μοριοδότηση λόγω μεγάλης συμβατότητας με τον δότη ή στην ύπαρξη συγγενικού δότη. Στην περίπτωση του μέγιστου χρόνου, εκτιμάται ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο υποψήφιος είτε εγγράφηκε στη λίστα μετά από πολλά χρόνια αιμοκάθαρσης είτε προϋπήρχαν προβλήματα υγείας του που δεν επέτρεψαν στο παρελθόν τη μεταμόσχευση, είτε είχε πολύ σπάνιο ιστικό τύπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει μόλις 30.000 δωρητές οργάνων, σε αντίθεση με την Ισπανία και την Κύπρο που διαθέτουν μεγάλο αριθμό δωρητών. Ειδικότερα η τελευταία, διαθέτει 140.000 δωρητές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% του πληθυσμού της.
Στον Νομό Μαγνησίας, βάση του μητρώου του Συλλόγου, υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 270 νεφροπαθείς, από τους οποίους οι 200 κάνουν αιμοκάθαρση τεχνητού νεφρού, 20 περιτοναϊκή πλύση και 50 περίπου είναι μεταμοσχευμένοι.
Δυστυχώς, όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος πρόεδρος των Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, στον νομό μας είχαμε την μεγαλύτερη μείωση σε δωρεές οργάνων και σε μεταμοσχεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια. Από το 2014 που είχαν γίνει 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες και 1 από ζώντα δότη (μάνα σε κόρη), το 2015 έγινε μόνο 2 μεταμόσχευση, το 2016 δυστυχώς 2μεταμόσχευσεις και το 2017 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη. Το 2018 2 μεταμοσχεύσεις από πτωματικό δότη. Επίσης, στον νομό μας, δωρεές οργάνων τα τρία τελευταία χρόνια είχαμε 3 το 2016, 2 το 2017 και 2 το 2018 από εγκεφαλικά νεκρούς.
Το 2019 είχαμε 2 δωρεές και 3 μεταμοσχεύσεις, δύο από ζώντες δότες και μια από πτωματικό δότη.
Το 2020 είχαμε στον Νομό μας 1 δωρεά οργάνου και 2 μεταμοσχεύσεις μια από ζώντα δότη και μια από πτωματικό δότη.
Το 2021 μέχρι στιγμής 0 δωρεές και 4 μεταμοσχεύσεις, 2 από πτωματικό δότη, πρόσφατα, και 2 από ζώντα δότη, από μάνα σε γιό και από σύζυγο σε σύζυγο. Το 2022 μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποια δωρεά αλλά ούτε κ κάποια μεταμόσχευση.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας και Β’ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών (ΠΟΝ) κ. Βασίλειος Γιαννάκος χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού και κάνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να γίνουν δωρητές οργάνων και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους αρμόδιους φορείς και προπάντων στο ΕΟΜ να αρχίσουν να κάνουν καμπάνια για να σωθούν πολλοί συνάνθρωποί μας από την ταλαιπωρία που υφίστανται καθημερινώς.

magnesianews.gr