Τις ποινές τους να μειώνονται είδε το ζευγάρι 57χρονη ιδιοκτήτρια και 68χρονος υπεύθυνος της ταβέρνας στην Πλατεία Πορταριάς, όπου είχε γίνει έκρηξη από διαρροή υγραερίου στις 17 Οκτωβρίου 2017, το απόγευμα.
Ενώ πρωτόδικα ο γυναίκα ιδιοκτήτρια και ο σύζυγός της είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 16 και 15 μηνών, αντίστοιχα, χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου του καταδίκασε σε φυλάκιση 12 και 10 μηνών αντίστοιχα, κρίνοντάς τους ενόχους για έκρηξη από αμέλεια από κοινού από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και ανθρώπους, ενώ έπαψαν υφ’ όρον οι κατηγορίες των αυθαίρετων κατασκευών από κοινού και έλλειψης πιστοποιητικού πυροπροστασίας από κοινού, λόγω αλλαγής της νομοθεσίας.
Ο σύζυγος και ιδιοκτήτριας και υπεύθυνος του καταστήματος κατέθεσε ότι ειδοποιήθηκε το μεσημέρι από γειτόνισσα ότι μύριζε υγραέριο, κατέβηκε στην ταβέρνα στη 1 το μεσημέρι, άνοιξε το παράθυρο, έφυγε η μυρωδιά, έκλεισε την εγκατάσταση, θεώρησε ότι δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα και έφυγε. Επίσης κατέθεσε ότι οι γείτονες γνώριζαν ότι στο υπόγειο του καταστήματος υπήρχε δεξαμενή υγραερίου, γιατί η εταιρία πήγαινε και την εφοδίαζε. Ο κατηγορούμενος πρόσθεσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί.
Ο εισαγγελέας έδρας είπε ότι υπάρχει σοβαρή αμέλεια με την έκρηξη και όλα τα επακόλουθα, η αμέλεια ξεκινάει πριν ακόμη εκδηλωθεί το συμβάν. Κανένας μηχανικός δεν είχε υπογράψει για την εγκατάσταση που έκανε ο κατηγορούμενος, δεν έλαβε τη γνώμη ούτε ενός απλού μηχανικού, είναι μια απίστευτη προχειρότητα, που αφορούσε εύφλεκτα υλικά και αγγίζει τα όρια του δόλου, τόνισε.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η αμέλεια αφορά και το ότι αφού ειδοποιήθηκε για την οσμή, καθώς το να ανοίγεις έναν χώρο για να αεριστεί δεν σημαίνει ότι σταματάει η διαρροή και προφανώς δεν κάλεσε την Πυροσβεστική, καθώς η εγκατάσταση δεν είχε αδειοδοτηθεί από την Πολεοδομία και δεν ελέγχθηκε από την Πυροσβεστική.
Ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορίας, τόνισε ότι συμφωνεί με τον εισαγγελέα για την αμέλεια και πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος δεν έκανε τις διαδικασίες αδειοδότησης, διότι ήθελε να αποφύγει τις δαπάνες.
Η έκρηξη είχε γίνει στις 20.35 το βράδυ της Τρίτης 17 Οκτωβρίου 2017 μέρα που το κατάστημα ήταν κλειστό και από το ισχυρό ωστικό κύμα είχαν προκληθεί ζημιές σε γειτονικά καταστήματα και σπίτια, όπως και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ είχε κληθεί τεχνικός υγραερίου από τη Θεσσαλονίκη για να σταματήσει τη διαρροή κάτι που έγινε τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.

magnesianews.gr