Μειωμένη μέχρι και 40% είναι φέτος σε σχέση με πέρυσι η πώληση στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως επισημαίνεται από τους πρατηριούχους της Μαγνησίας. Βέβαια το έντονο φθινοπωρινό σκηνικό των τελευταίων ημερών «ζέστανε» λίγο τις πωλήσεις.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Πρατηρίων Μαγνησίας κ. Βάσω Κοντοχρήστου μιλώντας στη «Θ» και τον ραδιοφωνικό σταθμό 9,86 τόνισε πως «εδώ και μερικές μέρες βιώνουμε πραγματικά φθινοπωρινό καιρό και υπάρχει κάποια ζήτηση από καταναλωτές που ζητούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Βέβαια τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τη Μαγνησία δείχνουν ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης είναι μειωμένη από πέρυσι μέχρι και 40%. Αυτό οφείλεται αφενός στις καλές θερμοκρασίες που επικράτησαν μέχρι πρότινος, αφετέρου στην υψηλή τιμή του πετρελαίου που διαμορφώνεται στο 1,19 ευρώ το λίτρο λόγω και της ανόδου της διεθνούς τιμής του βαρελιού πετρελαίου, ενώ πέρυσι ήταν στο ένα ευρώ. Μάλιστα στα νησιά των Σποράδων η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στο 1,30 ευρώ το λίτρο».
Η ίδια πρόσθεσε πως «γενικά φέτος η κατάσταση με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι λίγο δύσκολη, όπως ισχύει και με τα υπόλοιπα καύσιμα. Ως Ομοσπονδία επιμένουμε να μειωθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης που δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ένα αναγκαίο αγαθό για να ζεσταθούν οι πολίτες και να μπορέσουμε και εμείς να δουλέψουμε. Μακάρι να μειωθεί ο ειδικός φόρος και να πάει η τιμή του πετρελαίου στο 0,80 ευρώ το λίτρο. Αν μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, δεν θα εξαρτιόμαστε άμεσα από τις επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων».
Βέβαια πιο τυχεροί αισθάνονται, όσοι κατάφεραν και έχουν κρατήσει ακόμη περυσινές ποσότητες από πετρέλαιο θέρμανσης, αφού το αγόρασαν σε πολύ φθηνότερη τιμή.
Η κ. Κοντοχρήστου επισήμανε πως υπάρχουν μονοκατοικίες και σπίτια σε περιφερειακές περιοχές, αλλά και εντός πόλης που ζεσταίνονται με το πετρέλαιο θέρμανσης που έχει πολύ καλή απόδοση.
Αναφορικά με την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης δήλωσε πως «έχει σημειώσει υποχώρηση τις τελευταίες ημέρες και έτσι από το 1,67 ευρώ το λίτρο που ήταν κατά μέσο όρο στη Μαγνησία μέχρι πρότινος, τώρα έχει διαμορφωθεί στο 1,64 ευρώ το λίτρο. Βέβαια για το αστικό κέντρο της πόλης η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 1,61 ευρώ το λίτρο. Αυτή την περίοδο η κατανάλωση της βενζίνης είναι καθοδική και ο Νοέμβριος αναμένεται να είναι ένας δύσκολος μήνας. Ας ελπίσουμε ότι ο Δεκέμβριος θα είναι ένας καλύτερος μήνας».
Η κ. Κοντοχρήστου επισήμανε πως «μπορεί να μην κλείνουν πρατήρια, αλλά οι πρατηριούχοι αναγκάζονται είτε να μεταπωλούν τα πρατήρια είτε τα νοικιάζουν σε αλυσίδες εταιρειών».

e-thessalia.gr