Μπορεί αύριο να αρχίζει το νέο δικαστικό έτος, ωστόσο, μια σειρά ζητημάτων δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων, υπό την απειλή της μετάλλαξης «Δ» του κορωνοϊού.
Μέχρι χθες δεν υπήρχε κάποια ενημέρωση από πλευράς υπουργείου Δικαιοσύνης, για την εταιρεία η οποία ανέλαβε το έργο της φύλαξης της εισόδου του μεγάρου, αφού βάσει κανόνων υγειονομικού πρωτοκόλλου που πρόκειται να ισχύσει θα πρέπει η πίσω είσοδος (της οδού Κουταρέλια) να είναι κλειστή. Η πρόσβαση θα γίνεται μόνο από την κεντρική είσοδο, όπου θα βρίσκεται υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι που θα ελέγχει εάν διαθέτουν άπαντες πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, rapid test ή μοριακό, απαγορεύοντας στους υπόλοιπους να εισέρχονται. Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι στην πράξη θα παρουσιαστούν προβλήματα, γιατί, εκτός από τους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικηγόρους και τους υπαλλήλους, πιστοποιητικά ή rapid και μοριακά τεστ πρέπει να έχουν οι κατηγορούμενοι και οι μάρτυρες στις δίκες. Παράλληλα τονίζεται πως σε δίκες με την αυτόφωρη διαδικασία ακόμα και οι μάρτυρες θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό τεστ, με δικά τους έξοδα.
Έγκυρες πηγές εξέφρασαν την ελπίδα πως μέχρι σήμερα θα υπάρξει ενημέρωση αναφορικά με την εταιρεία που θα αναλάβει τον έλεγχο, όμως, όπως τόνιζαν υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθούν προβλήματα. Υποστήριζαν πως ένας «αλεξιπτωτιστής» ιδιωτικός υπάλληλος μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα που θα προκύψουν από μη εμβολιασμένους και μη κατόχους πιστοποιητικών. Ακόμα διερωτήθηκαν για το ποια θα είναι τα όρια ενός υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρίας και όχι μιας δημόσιας αρχής, σ’ αυτόν που θα θελήσει παράνομα ή με «τσαμπουκά» να μπει στα δικαστήρια, επικαλούμενος το δικαίωμά του πρόσβασης στο αγαθό της Δικαιοσύνης. Επίσης, εκφράζουν την απορία αν σε τέτοιες περιπτώσεις θα υπάρχει συνδρομή από τον ένα και μοναδικό αστυνομικό υπάλληλο, που αποχωρεί στο τέλος της εβδομάδας και θα αντικατασταθεί από έναν νέο αστυνομικό, την προσεχή Δευτέρα σε ένα τέτοιο ξένο περιβάλλον. Από την πλευρά τους δικηγόροι εκτιμούν ότι θα υπάρξουν σίγουρα προβλήματα που θα αντιμετωπιστούν στην πράξη, βάσει των δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που εκδόθηκαν (η δεύτερη μόλις προχθές) και ήταν αμιγώς υγειονομικές, ορίζοντας το νέο ισχυρό πρωτόκολλο για την είσοδο των πολιτών στα δικαστήρια.
Αύριο στις 12 ο αγιασμός
Στο μεταξύ αύριο Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει ο αγιασμός για το νέο δικαστικό έτος.
Θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου, θα βρίσκονται όσα άτομα επιτρέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, άρα θα υπάρχει συμβολική συμμετοχή δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων, λίγο πάνω από 15 άτομα. Σημειώνεται πως για αύριο, πρώτη μέρα έναρξης του νέου δικαστικού έτους, από πλευράς πινακίου έχει προγραμματιστεί ειδική διαδικασία και ασφαλιστικά μέτρα.

e-thessalia.gr