Χρεοκοπία και λουκέτο είναι το πιθανό σενάριο της επόμενης περιόδου για περισσότερους από 5 στους 10 ξενοδόχους. Ερευνα συγκυρίας για τις επιπτώσεις του COVID - 19 στα ελληνικά ξενοδοχεία, που εκπόνησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της «βαριάς βιομηχανίας» της εθνικής οικονομίας.
Από τον «κανόνα» δείχνει να μην ξεφεύγει η περιοχή της Μαγνησίας σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΙΤΕΠ Κωνσταντίνο Λεβέντη. Μάλιστα όπως εκτιμά ο ίδιος το πλήγμα θα είναι ισχυρό για Σκιάθο, Αλόννησο και Πήλιο, που είναι προορισμοί άμεσα συνδεδεμένοι με χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, όπως  Αγγλία, Ιταλία και γερμανόφωνες χώρες αντίστοιχα.
Με την τουριστική σεζόν να έχει τυπικά ξεκινήσει, ουσιαστικά όμως να υπακούει στο γενικό lock down και τους ξενοδόχους να μην προβλέπεται να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, οι συνεχούς λειτουργίας πριν την 1η Ιουνίου και οι εποχικές πριν την 1η Ιουλίου, ο νέος (τρίτος κατά σειρά) κύκλος της κυλιόμενης έρευνας του ΞΕΕ έρχεται να περιγράψει με μελανά χρώματα την κατάσταση όπως διαμορφώνεται εν μέσω πανδημίας.
Ο τρίτος κύκλος της έρευνας έγινε το διάστημα από 1 έως 10 Απριλίου με τη μορφή ερωτηματολογίων στα οποία σύμφωνα με τον κ. Λεβέντη απάντησαν ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων όλων των κατηγοριών σε όλη τη χώρα, μετά των οποίων και ξενοδόχοι της Μαγνησίας. Συνολικά στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.779 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 1.173 εποχικής λειτουργίας και οι 606 συνεχούς λειτουργίας, εκ των οποίων οι 1.089 δύο και τριών αστέρων.
Από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι η πιθανότητα χρεοκοπίας ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Το 64,9% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας όπως και το 51,8% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας θεωρεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας πιθανό έως πολύ πιθανό.
Το παραπάνω συνδέεται και με τις εκτιμήσεις για τον τζίρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μέσα στο 2020. Το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμά ότι ο τζίρος του τρέχοντος έτους θα κινηθεί πτωτικά κατά 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας εκτιμά ότι ο τζίρος θα κινηθεί πτωτικά κατά 56,1%. Συνολικά, η απώλεια τζίρου στον ξενοδοχειακό κλάδο εκτιμάται στα 4,5 δισ. ευρώ: περίπου 1,2 δισ.. ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και 3,26 δισ.. ευρώ για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας.
Απώλεια 45.142 θέσεων εργασίας
Ως συνεπακόλουθο των παραπάνω έρχεται η μεταβολή της απασχόλησης για το 2020. Συνολικά εκτιμάται ότι θα χαθούν 45.142 θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία, εκ των οποίων οι 10.100 από τα συνεχούς λειτουργίας και οι 35.041 από τα εποχικής λειτουργίας.
Σημειώνεται ότι το 57,3% των ξενοδόχων που λειτουργεί συνεχώς εκτιμά ότι η απασχόληση θα μειωθεί κατά 40% και μόλις το 34,2% εκτιμά ότι θα μείνει αμετάβλητη. Αντίστοιχα τα 65,4% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας εκτιμά ότι η απασχόληση θα μειωθεί κατά 41,5% και το 30,4% ότι παραμείνει αμετάβλητη.
Με δεδομένα τα παραπάνω οι ανάγκες για χρηματοδοτική στήριξη των ξενοδοχείων εκτιμώνται στο 1,79 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, το ποσό της οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 31,1% του τζίρου του, περί τα 497.653.702 ευρώ. Αντίστοιχα ανάγκη χρηματοδότησης δηλώνει ότι έχει το 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας ενώ το ποσό ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 31,4% του τζίρου τους, δηλαδή 1.289.610.380 ευρώ.
Μεγάλο πλήγμα εκτιμάται ότι θα δεχθεί η Μαγνησία
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ξενοδόχο στη Μαγνησία, Κωνσταντίνο Λεβέντη, το «χτύπημα» που θα δεχθεί ο τουρισμός και στην περιοχή θα είναι επίσης ισχυρό.
Ο κ. Λεβέντης εκτιμά ότι τόσο η Σκιάθος όσο και η Αλόννησος και το Πήλιο θα πληγούν καθώς είναι εξαρτημένες τουριστικά από αγορές σε χώρες που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού. «Η Σκιάθος και κατ’ επέκταση η Σκόπελος είναι εξαρτημένη ως επί τω πλείστω από την τουριστική αγορά της Αγγλίας, ακολούθως η Αλόννησος από την Ιταλία και το Πήλιο από γερμανόφωνες αγορές», αναφέρει ο κ. Λεβέντης. Στο ίδιο κάδρο ο κ. Λεβέντης βάζει και τα Μετέωρα ένα από τα brand names της Θεσσαλίας που κινείται μέσα από τουριστικά πακέτα.
Ο ίδιος υπολογίζει ότι φέτος η απώλεια τζίρου σε τοπικό επίπεδο θα κυμανθεί περίπου στο 50%- 60% χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα χρεοκοπίας για περίπου 2 στις 10 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Ωστόσο υπογραμμίζει ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθεί η απασχόληση. «Πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα χαθούν όχι μόνο στα ξενοδοχεία της περιοχής αλλά στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο. Τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία. Συμπαρασύρει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων και η εστίαση», εξηγεί ο κ. Λεβέντης.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΙΤΕΠ η υγειονομική απειλή ήρθε να αλλάξει άρδην την εικόνα στο τουριστικό τοπίο. Επικαλείται παραδείγματα ξενοδόχων που για φέτος το Μάιο είχαν προ κορονοϊού πληρότητες με βάση τις κρατήσεις σε ποσοστό 60%, οι οποίες μηδενίστηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας.
«Η προσπάθεια του κλάδου πλέον στρέφεται  στο να υπάρξουν το δυνατό οι μικρότερες απώλειες, μόλις ανοίξουν τα ξενοδοχεία, κάτι το οποίο θα γίνει σταδιακά και υπό αυστηρές προδιαγραφές υγειονομικής λειτουργίας –σε όλα τα επίπεδα από την είσοδο έως την διαμονή- για την προστασία τόσο των τουριστών όσο και των εργαζομένων. Οι προσπάθειες αυτές αφορούν στη «μετακίνηση» των κρατήσεων αυτών από τον Μάιο στον Σεπτέμβριο με την προϋπόθεση όλα να κυλήσουν ομαλά», εξηγεί ο κ. Λεβέντης. Για τον ίδιο μονόδρομος είναι «η προσέλκυση της ελληνικής αγοράς με ελκυστικά τουριστικά πακέτα και μέσα από τα ειδικά προγράμματα που θα εκπονήσει το Υπουργείο Τουρισμού».
Τέλος, δεν παραλείπει να δώσει και το καλό σενάριο: «Ενα γρήγορο come back των αγορών και άρση της αεροπορικής απομόνωσης θα δώσουν τη δυνατότητα παράτασης της θερινής σεζόν έως και τον Οκτώβριο».

taxydromos.gr