Βαρόμετρο για τη λειτουργία της αγοράς και όλων των εμπορικών κλάδων γενικότερα η πορεία του τουρισμού, με τη «διστακτική» πορεία των εισερχόμενων επισκεπτών να αποτυπώνεται στους τζίρους των καταστημάτων. Προβληματισμένοι εμφανίζονται επαγγελματίες, που μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζοντας ότι «λείπει ο τουρισμός από την αγορά».
Εμφανές το αποτύπωμα του τουρισμού στην αγορά, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Απόστολο Οντόπουλο, να υπογραμμίζει ότι «αν δεν λειτουργήσει ο τουρισμός, που αντιπροσωπεύει το 30% του ΑΕΠ της χώρας, θα υπάρχει πρόβλημα σε όλους τους υπόλοιπους τομείς».
Κατώτερη των προσδοκιών των εμπόρων η εικόνα της τοπικής αγοράς, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «ο Ιούνιος είναι ελαφρώς βελτιωμένος σε σύγκριση με τον Μάιο. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά ακόμα ψάχνει να βρει τον βηματισμό της. Η σταδιακή άρση των περιορισμών, έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία των καταναλωτών και εκτιμούμε ότι με την αύξηση της τουριστικής κίνησης, θα βελτιωθεί και η τοπική οικονομία».
Παράλληλα, ο πρόεδρος κάνει λόγο για μια «μεταβατική περίοδο», ενώ εκτιμά ότι η κατακόρυφη άνοδος της θερμοκρασίας δεν αποτελεί εμπόδιο στην λειτουργία των καταστημάτων, με την κινητικότητα των καταναλωτών να παρατηρείται το πρωί και το απόγευμα, όταν επικρατεί καύσωνας. Σύμφωνα με την εικόνα που περιγράφει ο κ. Οντόπουλος, «είναι λίγο βελτιωμένη η εικόνα γενικά τον Ιούνιο, αλλά απέχουμε πολύ από ρυθμούς κανονικότητας».
Σε ανάλογο μήκος κύματος ο πρόεδρος των επαγγελματιών της Σκιάθου, Χρήστος Δημητριάδης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι απογοητευτική», με εξαίρεση το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που κατέφθασαν πολλοί τουρίστες στο νησί, κατά βάση Ελληνες. Οι επισκέπτες του τριημέρου αποχώρησαν, και τα βλέμματα στρέφονται, όπως είναι φυσικό, στην Μεγάλη Βρετανία και την πολυαναμενόμενη απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, που θα δώσει το «πράσινο φως» στους Βρετανούς τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
«Ευελπιστούμε ότι με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που υπάρχουν φέτος, θα δουλέψουμε με τους Ελληνες στη φουλ σεζόν. Το ζήτημα είναι να δώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός το «πράσινο φως» στους Αγγλους, για να ταξιδέψουν στην περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Δημητριάδης. Τονωτική ένεση αποτέλεσε για το νησί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με τον πρόεδρο των επαγγελματιών της Σκιάθου να υπογραμμίζει ότι «είναι απαραίτητη η στήριξη της πολιτείας στα δύσκολα, για να λειτουργήσει ο τουρισμός και να βοηθηθούν οι πάντες», ταυτόχρονα, όμως, αναφέρθηκε στην ανάγκη διερεύνησης νέων αγορών για να τονωθεί ο τουρισμός, σε μακροπρόθεσμη βάση.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το αποτύπωμα του τουρισμού στην αγορά, ο Κώστας Μαυρίκης, επιχειρηματίας της Αλοννήσου, υπογραμμίζει ότι «τα νησιά στηρίζονται στην Βρετανική αγορά και συνήθως, τον Μάιο και τον Ιούνιο, υπήρχε κινητικότητα. Με την κατάσταση που επικρατεί, υπάρχει μεγάλο κενό το συγκεκριμένο δίμηνο, λόγω της απουσίας των Αγγλων. Στο μεταξύ, έρχονται άλλες εθνικότητες, αλλά έγινε ζημιά τον Μάιο και τον Ιούνιο με την απουσία των Αγγλων. Ο τουρισμός και η αγορά λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και αν δεν δουλέψει το καλοκαίρι, τον χειμώνα δεν θα δουλέψουν πολλά ακόμη επαγγέλματα».
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος αποτέλεσε ανάσα για το νησί, με τον κ. Μαυρίκη να υπογραμμίζει ότι το πλοίο από την Θεσσαλονίκη έφερε πολλούς Βορειοελλαδίτες και Βαλκάνιους, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουριστική σεζόν θα επεκταθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, για να βοηθηθεί η τοπική οικονομία.

Γλυκερία Υδραίου (Ταχυδρόμος)