Στις 2.900 ανέρχονται οι αιτήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις της Μαγνησίας στο πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ ΙΙ», προκειμένου να χρηματοδοτηθούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις πολλές υποχρεώσεις που έχουν προκληθεί από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.
Σημειώνεται πως οι επιχειρήσεις αναμένουν με μεγάλη αγωνία τη χρηματοδότησή τους από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Άλλωστε είναι το μόνο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη.
Σε όλη τη Θεσσαλία έχουν υποβληθεί και οριστικοποιηθεί 7.559 αιτήσεις, με το 40% αυτών να προέρχεται από τη Μαγνησία.
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ ΙΙ» λήγει στις 30 Απριλίου και, όπως διευκρίνισε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. «Και το αναφέρουμε αυτό, γιατί δεχόμαστε από κάποιες επιχειρήσεις αιτήματα για παράταση, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Και ο λόγος είναι πως δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις. Μετά την υποβολή αιτήσεων θα γίνει η αξιολόγηση των προτάσεων από τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα» (ΕΦΕΠΑΕ) που βρίσκεται στον Βόλο. Και εμείς στηρίζουμε έμμεσα αυτό τον φορέα, αφού και εκεί εργάζονται επιστήμονες και άλλοι συνεργάτες. Ελπίζουμε μέχρι τέλος του χρόνου να πληρωθούν από το πρόγραμμα οι επιχειρήσεις. Μάλιστα τα τοπικά ΜΜΕ έπαιξαν ρόλο μέσα από τα δημοσιεύματά τους στην ενημέρωση των επιχειρηματιών, ώστε να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους», είπε ο κ. Αγοραστός.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «με αυτά τα προγράμματα επιχειρηματικότητας ωφελούνται και άλλοι κλάδοι της οικονομίας, όπως είναι οι λογιστές, οι σύμβουλοι επιχειρήσεων και άλλοι. Από τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν προηγηθεί, όπως «ΑΝΑΣΑ Ι», Επανεπενδύο», «Επενδυτικός Νόμος» έχουν υποβληθεί πάνω από 50.000 αιτήσεις. Αν υπολογίσουμε ότι για μια αίτηση μπορεί να χρειαστεί μια επιχείρηση ακόμη και 1.000 ευρώ για να ετοιμαστεί ο φάκελος και να υποβληθεί στο πρόγραμμα, τότε το συνολικό νούμερο αγγίζει τα 50.000.000 ευρώ,. Και είναι καλό που αυτά τα χρήματα πάνε στην κοινωνία».
Ο κ. Αγοραστός ανέφερε πως έχουν υποβληθεί και οριστικοποιηθεί για το πρόγραμμα «ΑΝΑΣΑ ΙΙ» 7.559 αιτήσεις από επιχειρήσεις της Θεσσαλίας εκ των οποίων οι 2.900 προέρχονται από τη Μαγνησία. Επίσης υπάρχουν άλλες 2.500 σε επίπεδο Θεσσαλίας που αναμένουν την οριστικοποίηση της υποβολής της αίτησής τους.
Οι επιχειρήσεις που θα βοηθηθούν
Η δράση «ΑΝΑΣΑ ΙΙ» περιλαμβάνει επιδότηση έως 7.000 € και προϋποθέτει μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών της χρήσης 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Πιο συγκεκριμένα η Δράση αφορά στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία (έδρα ή υποκατάστημα) κατά την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στην παρούσα δράση και έχουν έναρξη το αργότερο έως 31-12-2020, είναι οποιασδήποτε νομικής μορφής συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, έχουν μείωση κύκλου εργασιών τουλάχιστον 20% και διαθέτουν ΚΑΔ κυρίας δραστηριότητας ή ΚΑΔ δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα που εντάσσεται στους πλητόμενους ΚΑΔ.
Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης οι επιχειρήσεις συμμετέχουν ως εξής:
– «Υφιστάμενες» επιχειρήσεις: Ορίζονται αυτές που έχουν συσταθεί και έχουν αποκτήσει επιλέξιμο ΚΑΔ έως και την 31/12/2019. Πρέπει να έχουν μείωση τουλάχιστον 20% στον κύκλο εργασιών τους στο έτος 2020 σε σχέση με το έτος 2019 ή, αν ενεργοποιήθηκαν μετά το 1ο τρίμηνο 2019, να έχουν μείωση τουλάχιστον 20% ως μ.ο. για τα τρίμηνα του 2020 έναντι των αντιστοίχων τριμήνων λειτουργίας τους στο 2019,
– «Νεοσύστατες» επιχειρήσεις: Ορίζονται αυτές που έχουν συσταθεί και έχουν αποκτήσει επιλέξιμο ΚΑΔ από 1/1/2020 μέχρι την 31-12-2020. Η μείωση στον κύκλο εργασιών τους λαμβάνεται ως 100%.
Εντάσσονται οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία και πληρούν πλήρως τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης.
Επί ποινή αποκλεισμού οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν ενταχθεί στο «ΑΝΑΣΑ Ι» (προηγούμενη Πρόσκληση του ΠΕΠ.Θ για ενίσχυση κεφαλαίου κίνησης λόγω covid-19 με ΑΔΑ: ΨΒ9Π7ΛΡ-ΒΛΟ). Επί ποινή αποκλεισμού υποβάλλεται μια και μοναδική πρόταση ανά Α.Φ.Μ.
Η συνολική δημόσια δαπάνη της Πρόσκλησης ανέρχεται σε 23.500.000 €, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται πόροι εκ των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Βόλου (1,5 εκ. €), Καρδίτσας (1 εκ. €) και Τρικάλων (1 εκ. €) που διατίθενται αποκλειστικά για επιχειρήσεις που εντάσσονται στις περιοχές αυτών.
Από το «ΑΝΑΣΑ Ι» είχαν λάβει χρηματοδότηση 1.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων το 60% προέρχονταν από τη Μαγνησία.

e-thessalia.gr