Σε συμβολικές καταλήψεις και πορεία στους δρόμους του Βόλου προχώρησαν σήμερα το πρωί μαθητές αρκετών σχολείων και της Μαγνησίας για το Mακεδονικό. Σε κατάληψη τελούν τα: ΕΠΑΛ Βελεστίνου, ΓΕΛ Βελεστίνου, Γυμνάσιο Πτελεού, Γυμνάσιο, οι Λυκειακές Τάξεις Γλώσσας, ΓΕΛ Αγριάς, 3ο Γυμνάσιο Βόλου,4ο Γυμνάσιο Βόλου, 7ο ΓΕΛ Βόλου, 5ο Γυμνάσιο Βόλου, 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, 3ο Γυμνάσιο Ν.Ιωνίας, 2ο ΕΠΑΛ Ν.Ιωνίας, 2ο Λύκειο Ν. Ιωνίας, 2ο Γυμνάσιο Ν.Ιωνίας, 2ο Γυμνάσιο Αλμυρού, 10ο Γυμνάσιο Βόλου.
Η κατάληψη στα 7ο Γυμνάσιο Βόλου και 9ο Γυμνάσιο Βόλου που ξεκίνησε με την έναρξη των μαθημάτων έληξε περίπου στις 9 το πρωί. Οι μαθητές προχώρησαν και σε πορεία για το Μακεδονικό φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό, μετά από προσυγκέντρωση που έγινε στο 5ο Γενικό Λύκειο Βόλου, που πάντως έλαβε απόφαση ενάντια στην κατάληψη.
Το κύμα των μαθητικών καταλήψεων, που έφτασε σήμερα στη Μαγνησία, ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα και προκάλεσε την ξαφνική ευαισθητοποίηση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ο οποίος κατήγγειλε «δάκτυλο της Χρυσής Αυγής που επιχειρεί να διοχετεύσει το εθνικιστικό δηλητήριο σε μαθητές και σχολεία».
Οι μαθητικές καταλήψεις αποτέλεσαν σημείο αντιπαράθεσης χθες στη Βουλή με τον βουλευτή Μαγνησίας της Χρυσής Αυγής Παν. Ηλιόπουλο να επιχειρεί να «καπελώσει» τις μαθητικές κινητοποιήσεις και στον αντίποδα να κάνει λόγο για «κόκκινη τρομοκρατία» στα σχολεία.
Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά τις πολιτικές διαστάσεις που έχουν λάβει οι μαθητικές κινητοποιήσεις έχει θέσει σε αυξημένη επιφυλακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων, αν και όπως δήλωνε ήδη από προχθές ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης, δεν έχει διαπιστωθεί τουλάχιστον μέχρι στιγμής ακροδεξιά δράση έξω από σχολεία της περιοχής.
Η κινητοποίηση των μαθητών αποδίδεται περισσότερο σε πράξη μιμητισμού των κινητοποιήσεων στη Β. Ελλάδα. Χθες το ένα μετά το άλλο σε γυμνάσια και λύκεια της Μαγνησίας, τα δεκαπενταμελή μαθητικά συμβούλια πραγματοποιούσαν γενικές συνελεύσεις για τη συμμετοχή τους ή μη στις σημερινές μαθητικές κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό.
Πολλά γυμνάσια και λύκεια ακόμη και στην περιφέρεια του νομού αλλά και στα νησιά τάχθηκαν υπέρ των καταλήψεων, ενώ ακόμη και σε όσα η πρόταση της κατάληψης δεν εγκρίθηκε, εκτιμήθηκε ότι μειοψηφίες μαθητών θα κλειδώσουν τελικώς λουκέτα.
Την ίδια ώρα το κλίμα εντείνουν έξω από τα σχολεία ανακοινώσεις από συλλογικότητες του αριστερού χώρου όπως η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας που καταδικάζει τις «φασιστικές καταλήψεις» και να ζητά να δημιουργηθεί «μέτωπο αγώνα μαθητών και καθηγητών ενάντια στον εθνικισμό, τον φασισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό».

taxydromos.gr