Τουλάχιστον πέντε είναι οι περιπτώσεις οικογενειών στη Μαγνησία, όπου τα μέλη τους έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε δωρεά νεφρών στους αγαπημένους τους που ταλαιπωρούνται από νεφροπάθεια και βρίσκονται χρόνια στην αιμοκάθαρση. Μανάδες σε παιδιά, αδελφός στην αδελφή, αλλά και μεταξύ τους σύζυγοι είναι πλέον περιπτώσεις που εδώ και δύο περίπου χρόνια έχουν απευθυνθεί στον τοπικό σύλλογο νεφροπαθών για να βοηθηθούν.
Άλλωστε για να γίνει μια δωρεά από ζώντα δότη, απαιτείται μια διαδικασία με εξετάσεις και γραφειοκρατικές διεργασίες που προϋποθέτουν κάποιο χρόνο. Η δωρεά και η μεταμόσχευση πραγματοποιείται στα μεταμοσχευτικά κέντρα της Αθήνας, όπως στον Ευαγγελισμό.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος ανέφερε πως «το 2021 φτάνει στο τέλος του και δυστυχώς στη Μαγνησία δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία δωρεά οργάνων από πτωματικό δότη. Δυστυχώς χάνονται πολλά μοσχεύματα από εγκεφαλικά νεκρούς. Δεν ξέρω τι γίνεται εκείνη την ύστατη ώρα που ποτέ να μην έρθει για κανένα και δεν υπάρχει η σκέψη στους συγγενείς για να γίνει η δωρεά οργάνων που τα περιμένουν πολλοί νέοι άνθρωποι. Ίσως αυτό να οφείλεται στη μεγάλη πίεση της πανδημίας και το γεγονός πως ο κόσμος είναι πολύ ζορισμένος. Άλλωστε και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυτή την περίοδο έχουν ακόμη πιο πολύ δουλειά με τα περιστατικά κορωνοϊού που πρέπει να φροντίσουν».
Πολλοί νέοι άνθρωποι μπαίνουν στην αιμοκάθαρση
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πολλοί νέοι άνθρωποι μπαίνουν στην αιμοκάθαρση. Μου τηλεφωνούν για να δουν τι κάνουν και τους συμβουλεύω να συντάξουν αμέσως τον φάκελο και να υποβάλουν αίτηση σε κάποιο μεταμοσχευτικό κέντρο, μήπως και υπάρξει κάποια δωρεά οργάνων. Αλλά πώς να είναι τυχεροί, όταν πρέπει να περιμένουν εννιά και δέκα χρόνια για να πάρουν το μόσχευμα; Τυχεροί είναι μόνο αυτοί που έχουν δικούς τους ανθρώπους και παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να τους δωρίσουν έναν από τους δύο νεφρούς τους».
Το 2021 δεν έχει γίνει στη Μαγνησία καμία δωρεά. Το 2020 έγινε μία δωρεά, το 2019 τρεις, το 2018 τρεις.
Ο κ. Γιαννάκος συμπλήρωσε πως «τα τελευταία δύο χρόνια όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις συγγενών που αποφάσισαν να δώσουν τον ένα από τους δύο νεφρούς τους στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Έχουμε περιπτώσεις με ζευγάρια, αδέλφια, αλλά και μανάδες για τα παιδιά τους. Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν να δουν μήπως γίνει κάποια δωρεά, αλλά απογοητεύονται και έτσι παίρνουν την απόφαση να κάνουν οι ίδιοι τη δωρεά, καθώς θέλουν να γλιτώσουν τους αγαπημένους τους από την επίπονη διαδικασία της αιμοκάθαρσης. Υπάρχουν άτομα που βρίσκονται στην αιμοκάθαρση εδώ και δέκα χρόνια. Πόσο να αντέξουν άλλο αυτοί οι άνθρωποι».
Η αγωνία των συγγενών να βοηθήσουν
Μάλιστα εξειδίκευσε τις περιπτώσεις αυτές λέγοντας πως «ήδη στη Μαγνησία είχαμε μια δωρεά από μάνα σε γιο και από σύζυγο σε σύζυγο. Επίσης αυτές τις μέρες αδελφός θέλει να δώσει τον νεφρό στην αδελφή της. Είναι δύο νέοι άνθρωποι που θέλουν να βοηθηθούν για να προχωρήσουν τη ζωή τους. Η κοπέλα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες με τις εξετάσεις και ο σχετικός φάκελος είναι έτοιμος. Από τη Μαγνησία και με τα στοιχεία που έχουμε στον σύλλογο, υπάρχουν τέσσερις με πέντε περιπτώσεις που ετοιμάζουν τους φακέλους τους για να πάνε στα μεταμοσχευτικά κέντρα, όπως στον Ευαγγελισμό. Οι τρεις περιπτώσεις είναι από γονείς στα παιδιά τους και οι άλλες δύο μεταξύ αδελφών. Συνήθως από τη μάνα ταιριάζει το μόσχευμα με το παιδί της περίπου κατά 95%. Και οι άνθρωποι που αναμένουν το μόσχευμα, είναι νέοι, κάτω των 50 ετών, που ανά δύο μέρες πηγαίνουν στο Νοσοκομείο για να κάνουν αιμοκάθαρση».
Μεταμοσχεύσεις πήγαν πολύ καλά
Ερωτηθείς για το ποσοστό επιτυχίας αυτών των περιπτώσεων είπε πως «η επιτυχία της μεταμόσχευσης μετά από δωρεά από πτωματικό δότη είναι γύρω στο 75-80%, ενώ μικρότερο 10-15% είναι το ποσοστό επιτυχίας. Και βέβαια η φαρμακευτική αγωγή στα πρώτα δύο με τρία χρόνια είναι πιο έντονη για να μπορέσει ο οργανισμός να συνηθίσει το μόσχευμα. Μάλιστα έχουμε περιπτώσεις μανάδων που έδωσαν τον νεφρό τους στα παιδιά τους και αυτές οι περιπτώσεις πήγαν πολύ καλά».
Ο κ. Γιαννάκος αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου.

Φώτης Σπανός (e-thessalia.gr)