Σε μία από τις πιο δύσκολες χρονιές εξελίσσεται η φετινή όσον αφορά τις δωρεές οργάνων στη Μαγνησία, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία, ενώ έχουν γίνει μόλις τρεις μεταμοσχεύσεις εκ των οποίων οι δύο αφορούν από ζώντες δότες σε συγγενικά τους πρόσωπα.
Το αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνει όλο και περισσότερο η λίστα αναμονής, καθώς νέοι άνθρωποι αποκτούν νεφροπάθειες, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν περάσει χρόνια στην αιμοκάθαρση απογοητεύονται, αφού δεν βλέπουν την προοπτική να κτυπήσει το τηλέφωνό τους από κάποιο μεταμοσχευτικό κέντρο της χώρας ότι βρέθηκε τελικά μόσχευμα και μπορούν να υποβληθούν στην πολυπόθητη μεταμόσχευση.
Ο πρόεδρος του συλλόγου νεφροπαθών Μαγνησίας κ. Βασίλης Γιαννάκος δήλωσε σχετικά πως «μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων η μία ήταν από πτωματικό δότη και οι άλλες δύο από ζώντες δότες. Μάλιστα για τους ζώντες δότες η μία ήταν από μητέρα στον γιο της και η άλλη από σύζυγο σε σύζυγο. Στη λίστα αναμονής βρίσκονται πλέον 65 νεφροπαθείς από τη Μαγνησία και πανελλαδικά είναι πάνω από 1.300. Δυστυχώς ακόμη, μέσα στο 2021, δεν έχουμε δει κάποια δωρεά οργάνων στη Μαγνησία, ενώ πέρυσι είχαν γίνει δύο. Πάμε πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα. Με μια δωρεά οργάνων μπορούν να σωθούν μέχρι και επτά άνθρωποι. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που αναμένουν το «δώρο» Θεού για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας και να ξεκινήσουν να κάνουν οικογένεια. Άλλοι νεφροπαθείς έχουν στην αιμοκάθαρση οκτώ και εννιά και δέκα χρόνια, απογοητεύονται και αποχωρούν από τη λίστα αναμονής».
Παράλληλα όσον αφορά τα αιτήματα για γιατρούς στο νεφρολογικό τμήμα ο κ. Βασίλης Γιαννάκος επισήμανε πως «εμείς ζητάμε δύο νεφρολόγους γιατρούς, έναν μόνιμο και έναν επικουρικό. Για τον μόνιμο νεφρολόγο έχει εγκριθεί η θέση. Όμως δεν υπάρχει και ενδιαφέρον από ιατρούς για να στελεχώσουν τις δημόσιες δομές. Βλέπουμε ότι στο χώρο των νεφροπαθειών ο ιδιωτικός τομέας καταλαμβάνει ένα 70% και ο δημόσιος τομέας ένα 30%, επομένως ένας γιατρός θα επιλέξει να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι προοπτικές μπορεί να είναι και καλύτερες».

e-thessalia.gr