Εκρηξη του άγχους, των αντιδραστικών καταθλίψεων και των ψυχιατρικών περιστατικών προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης. Η Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου είναι πλέον γεμάτη. Τα άδεια κρεβάτια καλύπτονται σε μισή ώρα από τη στιγμή που ελευθερώνονται. Η πολύμηνη καραντίνα φαίνεται ότι έχει κουράσει και για πρώτη φορά οι επιστήμονες ηχούν καμπανάκι. «Πρέπει δειλά δειλά να κάνουμε τα πρώτα βήματα προς τη ζωή», είναι το μήνυμα που στέλνουν.

Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, Κωνσταντίνος Ασπραδάκης, λέει ότι υπάρχει αύξηση σε όλα ανεξαιρέτως περιστατικά λόγω του Covid-19. «Είμαστε μόνιμα γεμάτοι και μέχρι πρότινος, καθώς από την Τετάρτη ξεκίνησαν να λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία, αναγκαζόμασταν να βλέπουμε κόσμο το πρωί στον χώρο της παραλαβής.

«Το άγχος, η κατάθλιψη, οι ψυχώσεις έχουν εκτιναχθεί. Μία ψυχολογική κούραση, μία γενικότερη δυσφορία τη νιώθουμε κι εμείς όχι μόνο ο ψυχιατρικός πληθυσμός. Ολοι οι άνθρωποι αισθάνονται εγκλωβισμένοι. Είναι μία νέα πραγματικότητα μέσα στην οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε», επισημαίνει.

Η Ψυχιατρική Κλινική δεν «προλαβαίνει» ούτε να αλλάξει σεντόνια. Τα άδεια κρεβάτια καλύπτονται αμέσως. «Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι δεν ήταν έτσι. Από τον Σεπτέμβριο άρχισε να παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση.

Τα ακούσια περιστατικά είναι πάντοτε στα ύψη. Από τα 14 κρεβάτια τα 8 καλύπτονται με εισαγγελικές παραγγελίες. Αυτά δεν έχουν διαφοροποιηθεί αισθητά. Τα αιτήματα για βοήθεια είναι εκείνα που έχουν αυξηθεί ραγδαία», σημειώνει.

Από την άλλη τα ψυχωσικά περιστατικά απορρυθμίζονται τελείως. «Οι ασθενείς όλο το προηγούμενο διάστημα φοβόντουσαν να επισκεφθούν το Νοσοκομείο μήπως κολλήσουν κορονοϊό. Όμως ένας ψυχωσικός που δεν δέχεται βοήθεια εδώ και πόσους μήνες έχει διαλυθεί ψυχολογικά και έρχεται κουρέλι», τονίζει ο ίδιος.

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. «Αρρωσταίνουν ψυχολογικά άνθρωποι που απλώς έχουν μία ευαισθησία και πραγματικά ευαίσθητοι είμαστε όλοι», προσθέτει.

Το προσωπικό της Κλινικής καταβάλει μαραθώνιο αγώνα για να ανταπεξέλθει μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Παλεύει με τρεις ειδικευόμενους γιατρούς από έναν μόνο που είχε, ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει έξι, και με 12 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι το ελάχιστο κατώτερο που προβλέπεται για να βγαίνουν βάρδιες.

Στο μεταξύ, ίδια κατάσταση με την αύξηση των περιστατικών υπάρχει παντού. Ο Βολιώτης γιατρός Δημήτρης Σούρας, διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείο Metropolitan στο Φάληρο και ψυχίατρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου λέει ότι ο κόσμος έχει κουραστεί πάρα πολύ.

«Παρουσιάζεται πολύ μεγάλη αύξηση τους άγχους και των αντιδραστικών καταθλίψεων. Παράλληλα ελλοχεύει ένας κίνδυνος, που μέχρι τώρα δεν τον έχουμε εξετάσει, που λέγεται εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια για τα παιδιά. Αυτή η ανέλπιδη περίοδος δεν δίνει διάθεση για οργάνωση για το μετά. Αρα νομίζω ότι σιγά σιγά θα πρέπει να ξεκινήσουμε να βγαίνουμε από το σπίτι με τις απαραίτητες προφυλάξεις», επισημαίνει.

Ο γιατρός εκτιμά ότι σε αυτό θα βοηθήσει πολύ ο εμβολιασμός, ο οποίος, όπως λέει, πρέπει να επιταχυνθεί με την παραγωγή εμβολίων, ώστε να μπορεί να εμβολιαστεί ο περισσότερος κόσμος. «Ολοι οι γιατροί μεταξύ των οποίων οι λοιμωξιολόγοι σε πρώτη γραμμή απαιτείται να πείσουμε τον κόσμο ότι είναι η σωστή λύση, η σωτηρία.

Οπως ξέρετε υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιστεύουν στο εμβόλιο, αρνητές. Υπάρχουν ακόμη άτομα που νομίζουν ότι δεν υπάρχει καν ιός και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και σε άλλους που θα τους πιστέψουν και θα τους ακολουθήσουν. Οπότε η Πολιτεία έχει αυτή τη στιγμή τρεις συγκεκριμένους δρόμους: Ο πρώτος δρόμος είναι το σταδιακό άνοιγμα των εργασιών της εστίασης, των μαγαζιών, γενικά της οικονομίας. Ο δεύτερος, να πεισθεί ο κόσμος ότι το εμβόλιο είναι η λύση και ο τρίτος δρόμος είναι η παραγωγή εμβολίων για όλες ανεξαιρέτως τις ηλικίες, καθώς οι νεότερες δεν έχουν εμβολιαστεί και είναι εκείνες που βγαίνουν έξω, συνωστίζονται, γίνονται φορείς και μεταδίδουν τον ιό», επισημαίνει.

Οι γραμμές στήριξης παίρνουν φωτιά. Ο κ. Σούρας επισημαίνει: «Ο κόσμος αποζητά ψυχολογική βοήθεια. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι οτιδήποτε αποφασιστεί σιγά σιγά πρέπει να ξεκινήσει.

Εγώ προσωπικά ήμουν οπαδός της καραντίνας, αλλά αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να κάνουμε τα πρώτα βήματα ανοίγματος προς τη ζωή. Παρουσιάζουν αντιδραστικές καταθλίψεις φυσιολογικά άτομα, λόγω της κατάστασης της πανδημίας, όχι γιατί είναι άρρωστα και υποτροπιάζουν. Λένε ότι δεν αντέχουν άλλο και επειδή οι γνώμες ειδικών διίστανται, φοβούνται», επισημαίνει.

Μπορεί όμως εν μέσω πανδημίας και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα να αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα; Ο κ. Σούρας λέει ναι. «Θα πρέπει να ενημερωνόμαστε για τον ιό, να μη φοβόμαστε, αλλά να σεβόμαστε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Μετά από έναν χρόνο για πρώτη φορά πιστεύω ότι δειλά δειλά πρέπει όλα να αρχίσουν να ανοίγουν με πολλή προσοχή, πλούσια σωστή ενημέρωση και αυστηρή σύνεση.

Εχουμε κατορθώσει σαν λαός να επιβιώσουμε από πολέμους, κατακτήσεις από άλλους λαούς, φοβερές οικονομικές κρίσεις όπως του 2009. Αρα αντέχουμε», καταλήγει.

taxydromos.gr