Το 7ο Γυμνάσιο Βόλου, στα πλαίσια εκπαιδευτικών δράσεων, καθάρισε την ανατολική παραλία του Αναύρου στις εκβολές του αντίστοιχου χειμάρρου, με τρία τμήματα της Γ΄ και Β΄ τάξης.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα παρακολούθησης της παράκτιας ρύπανσης του WWF: «Υιοθετήστε μία παραλία» και πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Σύμφωνα με αυτό τα παιδιά συνέλεξαν από μία επιφάνεια 100 μέτρα επί 10 μέτρα, απορρίμματα, τα ζύγισαν, τα διαχώρισαν σε κατηγορίες και τα καταμέτρησαν και τα κατέγραψαν.

Σκοπός του προγράμματος είναι η μελέτη της διασποράς πλαστικών και των υπολειμμάτων τους σε μικρά τεμάχια τα οποία βρίσκονται σχεδόν παντού πλέον και για εκατοντάδες χρόνια, με αποτέλεσμα: α) τον θάνατο θαλάσσιων οργανισμών μεγάλων και μικρών όπως, φάλαινες, χελώνες, θαλασσοπούλια, ψαράκια, όστρακα κ.τ.λ. και β) μακροπρόθεσμα την εισβολή τους στην τροφική αλυσίδα με άγνωστα συνακόλουθα ασθενειών ακόμη και στον άνθρωπο.

Να σημειώσουμε ότι τα παιδιά εργάσθηκαν με μεγάλο ζήλο ξεπερνώντας τις απαιτήσεις του προγράμματος και τις προσδοκίες μας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Αξίζουν τον έπαινό μας.

Σήμερα, παγκόσμια ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος, δημοσιοποιούμε την δράση αυτή των παιδιών του 7ου γυμνασίου και καλούμε νεολαία και ενήλικες να παραδειγματισθούν και να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας του περιβάλλοντος το οποίο όπως ανήκει σε εμάς ανήκει και στις επόμενες γενεές.

Υπεύθυνοι εκπ/κοί : Μύρικνα Κυριακή και Παπαδοπούλου Παρασκευή , συμμετέχοντες εκπ/κοί Διαμαντοπούλου Μαρία και Χριστόπουλος Κων/νος ,

με την υποστήριξη του Διευθυντή κ. Φασουράκη Περικλή και του συλλόγου διδασκόντων του 7ου Γυμνασίου Βόλου.

Ενδεικτικά παραθέτουμε μόνο μία σελίδα του πίνακα με τα ευρήματα της έρευνας ανά κατηγορία υλικών από ένα σύνολο απορριμμάτων 48 κιλών.

Τύποι θαλάσσιων απορριμμάτων Αριθμός αντικειμένων Τύποι θαλάσσιων απορριμμάτων Αριθμός αντικειμένων

1. Τεχνητά πολυμερή 2. Καουτσούκ /ελαστικά

Αναπτήρες 2 Καουτσούκ κομμάτια 4

Αποτσίγαρα, φίλτρα 60 3. ύφασμα/δέρμα

Δεματικά συσκευασίας και κομμάτια δυχτιών ψαρέματος 32 είδη ένδυσης /υπόδησης 2

Καλαμάκια ,αναδευτήρες 50 3. χαρτί

Καπάκια πλαστικά νερού, ποτών 54 Χάρτινες σακούλες συσκευασίες 50

Κομμάτια πλαστικών >50εκ 100 ποτήρια 25

Κομμάτια υπολείμματα από σακούλες 30 Σωλήνες από πυροτεχνήματα 15

Πλαστικοί κουβάδες 2 4. μεταλλο

Κουταλάκια πλαστικά μικρά 10 Καπάκια ποτών, αναψυκτικών 110

Μπουκάλια < 0,5l πλαστικά μικρά 20 Περιτυλίγματα τροφίμων 21 Μπουκάλια > 1 l πλαστικά 65 5. Γυάλινα θραύσματα 48

Μωρομάντηλα 25 Φελιζόλ 2.5-50cm 20

Περιτυλίγματα συσκευασιών τσιγάρων 10 Φελιζόλ >50cm 15

magnesianews.gr