Σχεδόν ένας μήνας έκλεισε από την ημέρα διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και στην αγορά του Βόλου δεν κινείται τίποτα… Ο καλός καιρός και οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούν στη Μαγνησία, έχουν «φρενάρει» τα νοικοκυριά και δεν έχουν κάνει παραγγελίες, περιμένοντας πότε ο καιρός θα χαλάσει, για να προμηθευτούν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους.
Η κ. Βάσω Κοντοχρήστου, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας, σημείωσε ότι δεν έχει αρχίσει ακόμη η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και ο λόγος είναι προφανής. «Ελάχιστες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα σε σχέση με πέρσι, διότι ο καιρός είναι καλός, οι θερμοκρασίες υψηλές για την εποχή και ο κόσμος περιμένει ακόμη, για να προχωρήσει σε παραγγελίες», επισήμανε.
Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών υπολογίζει ότι οι παραγγελίες θα αρχίσουν δειλά-δειλά να πραγματοποιούνται, μόλις η θερμοκρασία πέσει και αρχίσουν τα πρώτα κρύα. «Οι παραγγελίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν, μόλις πέσει η θερμοκρασία και μέχρι τότε δεν κινείται σχεδόν τίποτα», ανέφερε η Κοντοχρήστου.
Η ίδια τόνισε ότι η ηλεκτρονική «πλατφόρμα» για το επίδομα θέρμανσης δεν έχει ανοίξει ακόμη και τα νοικοκυριά δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις, ενώ σημείωσε πως όσοι καταθέσουν έως 20 Δεκεμβρίου, θα πιστωθούν τα ποσά στους λογαριασμούς τους στις 31 Δεκεμβρίου.
Φέτος η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης άρχισε στις 15 Οκτωβρίου, με τιμή 1,09 ευρώ το λίτρο, ενώ σήμερα η τιμή διατηρείται στα ίδια επίπεδα, όταν πέρσι η διάθεσή του άρχισε στις 15 Οκτωβρίου, με αυξημένη τιμή σε σχέση με φέτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων, η μέση λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην ηπειρωτική Μαγνησία, στις 15 Οκτωβρίου 2018, πρώτη ημέρα διάθεσής του, ήταν 1,175 ευρώ το λίτρο, ενώ φέτος την αντίστοιχη περίοδο, η τιμή του ήταν 1,087 ευρώ ανά λίτρο.
Η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης φέτος σε σχέση με πέρσι είναι μειωμένη κατά 0,088 ευρώ το λίτρο ή μείωση της τάξης του 7,5% περίπου.

e-thessalia.gr