Ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα, με απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τα μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με στόχο να μην χαθεί το εαρινό εξάμηνο. Τα μαθήματα θα είναι τόσο σύγχρονου (καθηγητής και όλοι οι μαθητές απέναντι) όσο και ασύγχρονου (e-class, skype, messenger) τύπου.
«Θεωρητικά είμαστε πανέτοιμοι για την πρεμιέρα των εξ αποστάσεως μαθημάτων με περίπου 400 τάξεις για τη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) και συνολικά 2.000- 2.500 τάξεις όλη την εβδομάδα. Αφορούν σε μαθήματα τόσο προπτυχιακά όσο και μεταπτυχιακά και τυχόν δυσκολίες στο σύστημα θα διαγνωστούν εντός της εβδομάδας και θα επιχειρήσουμε να τις επιλύσουμε», ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης.
Μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών τους αναμένεται να βρίσκονται από σήμερα περί τους 45.000 φοιτητές των 35 τμημάτων του Π.Θ. και 17 του πρώην ΤΕΙ για να παρακολουθήσουν μαθήματα και να μην χαθεί το εξάμηνο σπουδών.
Τα μαθήματα θα γίνονται σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει κάθε τμήμα και ενδέχεται να έχει τροποποιηθεί κυρίως για πρακτικούς λόγους. «Ενα σοβαρό πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι με τους διδάσκοντες που έχουν παιδιά στη γ’ Λυκείου και τα οποία θα πρέπει επίσης να παρακολουθούν μαθήματα μέσω ίντερνετ από τους καθηγητές του σχολείου, που σημαίνει ότι το διαδίκτυο θα είναι απασχολημένο», σχολίασε ο κ. Μαμούρης.
Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή ενός μαθήματος θα πρέπει να γίνεται με σύγχρονο τρόπο τηλεκπαίδευσης , ενώ ο ασύγχρονος τρόπος θα πρέπει να περιορίζεται στην απολύτως απαραίτητη υποβοήθηση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έκτακτες ρυθμίσεις με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από την προσωρινή απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση του εξαμήνου με ελάχιστη απόκλιση από τα μαθησιακά αποτελέσματα».
Επιπλέον διευκρινίζεται ότι «πάσης φύσεως ηλεκτρονικές πηγές, ηλεκτρονικά διδακτικά εγχειρίδια και ανοικτοί εκπαιδευτικοί πόροι θα μπορούν να εντάσσονται στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη δημιουργηθεί στην πλατφόρμα MS-TEAMS τα μαθήματα των Τμημάτων του ΠΘ προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου»
Το δίκτυο των ανθρώπων που θα εξυπηρετήσουν τεχνικά την όλη προσπάθεια αποτελείται από στελέχη της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης και από τους υπεύθυνους τηλεδιάσκεψης των Τμημάτων.

taxydromos.gr