Στην κύρια ανάκριση έστειλε μήνυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, κατ’ αγνώστου για πυρκαγιά από πρόθεση, σε δάσος στην περιοχή Αγ. Θεόδωροι Αλμυρού, η Εισαγγελία Βόλου, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται και αναζητείται ο δράστης.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστο άτομο, και με χρήση γυμνής φλόγας, τον Απρίλιο του 2022 σε πλαγιά βουνού με χαμηλή βλάστηση (πουρνάρια) και είχε αποτέλεσμα να επεκταθεί άμεσα. Ωστόσο η επέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και απολογισμός της φωτιάς ήταν καμένη δασική έκταση σε μισό στρέμμα (500 μ. περίπου).

Στον άγνωστο δράστη, ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πυρκαγιά από πρόθεση – όπως ορίζει το άρθρο 264 του Ποινικού Κώδικα – που επισείει ποινή κάθειρξης μέχρι και 8 χρόνια, καθώς ο δράστης από τη φωτιά που έβαλε πιθανόν για να κάψει κλαδιά και του ξέφυγε, δημιούργησε κίνδυνο να καεί όλη η πλαγιά του βουνού στην περιοχή Αγ. Θεοδώρων Αλμυρού.

Εκατοντάδες μηνύσεις για φωτιές στην Εισαγγελία Βόλου

Κάθε χρόνο διαβιβάζονται στην Εισαγγελία Βόλου πολλές εκατοντάδες μηνύσεις για φωτιές που ξεσπούν είτε από βραχυκύκλωμα σε αυτοκίνητα, σπίτια ή στύλους της ΔΕΗ, ή σε κούνημα καλωδίων της ΔΕΗ από τον αέρα που παράγουν σπινθήρες και προκαλούνται φωτιές, είτε από ξεχασμένα σκεύη που περιέχουν λάδι, σε ανοιχτή κουζίνα.

Επίσης, με βάση τις μηνύσεις, υπαίθριες φωτιές προκαλούνται από κάψιμο ξερών χόρτων σε χωράφια, που τους ξεφεύγει η φωτιά, από αποτσίγαρα που πετούν οδηγοί αυτοκινήτων σε πρανή δρόμων και δάση και τέλος, από σπασμένα γυαλιά που λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός, το φως του ήλιου γίνεται δέσμη και ξεσπάει φωτιά, αν κάτω από το γυαλί υπάρχουν ξερά χόρτα.

Με βάση το άρθρο 264 του Π.Κ. όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά τιμωρείται: α) με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα β) με κάθειρξη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο γ) με κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών, αν στην περίπτωση του στοιχ. β’ επήλθε θάνατος.

Όταν ασκούνται διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος ο κατηγορούμενος τιμωρείται με φυλάκιση 10 ημερών έως πέντε ετών.

magnesianews.gr