Τεράστιο ενδιαφέρον Συνεταιρισμών, Κοινοπραξιών εταιρειών και μεμονωμένων ιδιωτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και μη υψηλής παραγωγικότητας στη Μαγνησία, καταγράφεται βάσει των φακέλων και των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας- Βορείων Σποράδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας οι αιτήσεις φτάνουν τις 290 τη στιγμή που η προθεσμία που έχει δώσει ο ΔΕΔΔΗΕ για την κατάθεση των εγγράφων λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου.
Μετά και την πρόσφατη κατανομή των στρεμμάτων ανά περιφερειακή ενότητα με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), στη Μαγνησία και τις Βόρειες Σποράδες συνολικά 6.565 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας από τα 656.489 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Π.Ε. Μαγνησίας – Β. Σποράδων, οι 290 αιτήσεις που είχαν κατατεθεί μέχρι προχθές Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αφορά συνολικά 13.951,5 στρέμματα, εκ των οποίων 11.414,9 (81,82%) αφορούν γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, 1.885,5 (13,51%) στρέμματα σε γεωργική γη μη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ 651,1 στρέμματα αφορούν χρήσεις από Γ.Π.Σ. (4,67%).
Στον προαναφερόμενο αριθμό των αιτήσεων δεν έχουν συμπεριληφθεί αυτές που όλη η έκτασή τους ήταν δασική, ενώ στις ως άνω εκτάσεις συμπεριλαμβάνονται και τμήματα δασικού χαρακτήρα.
Να αναφερθεί ότι το μέγιστο όριο συνολικής ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτική γη εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ≤1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με μέγιστο όριο συνολικής ισχύος τα 396 MW.
Φωτοβολταϊκά από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου και την ΕΒΟΛ
Την έναρξη συνδέσεων των πρώτων φωτοβολταϊκών πάρκων, μια επένδυση που έχει γίνει από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου και την ΕΒΟΛ ανακοίνωσε προ ημερών ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νικήτας Πρίντζος.
Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 30.000.000 ευρώ προς το παρόν με προοπτική να φτάσουν τα 55.000.000 ευρώ σύμφωνα με τον ίδιο. Ήδη έχουν συνδεθεί τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα που είναι έτοιμα και με ισχύ δέκα μεγαβάτ και εντός του Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η σύνδεση των δέκα πρώτων φωτοβολταϊκών πάρκων. Μέχρι τον Μάιο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση και των 54 φωτοβολταϊκών έργων με ένα μεγαβάτ το κάθε έργο στις περιοχές του Βόλου και του Ρήγα Φεραίου.

Γιώργος Ξυνός (Θεσσαλία)