Δύο σχολεία έχουν κλείσει μέχρι στιγμής στην Μαγνησία λόγω των πολλών ιώσεων και της γρίπης. Το πρώτο ήταν το δημοτικό Μηλίνας και το δεύτερο το 5ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας. Η γρίπη και οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να έχουν ασθενήσει.
Χθες με απόφαση του δημάρχου Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκου αποφασίστηκε η διακοπή των μαθημάτων του 5ου Νηπιαγωγείου Δήμου Αλμυρού λόγω του μεγάλου αριθμού απόντων μαθητών.
Η διακοπή έγινε προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διασπορά των ιώσεων και να επιτευχθεί η γρήγορη ανάρρωση των παιδιών που νοσούν.
Ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος δήλωσε για το θέμα πως «μέχρι στιγμής δύο είναι τα σχολεία που έχουν κλείσει με απόφαση δημάρχων λόγω πολλών περιστατικών γρίπης και ιώσεων. Το πρώτο ήταν το δημοτικό Μηλίνας που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα και το δεύτερο το 5ο Νηπιαγωγείο Αλμυρού. Είναι γεγονός πως η γρίπη και οι ιώσεις παραμένουν σε έξαρση εδώ και λίγες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλές απουσίες μαθητών στα σχολεία. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώνεται από τους διευθυντές για την κατάσταση που επικρατεί με τις απουσίες των μαθητών και στη συνέχεια ενημερώνουν και τους Δήμους που λαμβάνουν τις αποφάσεις».
Η γρίπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε έξαρση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τάξεις που να λείπουν ακόμη και το 50% των μαθητών. «Αν σε ένα τμήμα από τους 20 μαθητές λείπουν οι 10-12, τότε θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά το μάθημα, αλλά ο εκπαιδευτικός θα κάνει επαναλήψεις».
Αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης των μαθητών κατά της γρίπης που πρέπει να λάβουν τα σχολεία αναφέρονται από το υπουργείο Παιδείας τα εξής: 1. Έλεγχος του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τυχόν βλάβες. 2. Μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους που θα είναι δίπλα στους νιπτήρες. 3. Μέριμνα ώστε όλοι οι κάδοι απορριμμάτων να διαθέτουν ποδοκίνητο καπάκι και να περιέχουν πλαστική σακούλα μιας χρήσης. 4. Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (πχ. μπάλες, σκυτάλες, πληκτρολόγιο και ποντίκι των ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α.). 5. Ειδικά για τις εκπαιδευτικές μονάδες που χρησιμοποιούν λεωφορεία μεταφοράς, πρέπει να υπάρχει μέριμνα τόσο για τον επαρκή αερισμό όσο και για την καθαριότητα των οχημάτων πριν και μετά την επιβίβαση των παιδιών.
Ο δημοκρατικός σύλλογος γυναικών
Από την πλευρά του ο δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για τα πολλά κρούσματα γρίπης στα σχολεία.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων πως «Οι εκπαιδευτικοί παράλληλα με το εκπαιδευτικό τους έργο πολλές φορές με θυσίες επωμίζονται και τη φροντίδα και την υγειονομική προστασία των παιδιών και την καθαριότητα του χώρου, ενώ δεν είναι στην αρμοδιότητά τους. Ανησυχούμε πολύ γι’ αυτή την κατάσταση και ιδιαίτερα για τους γονείς που μέσα στον αγώνα για την καθημερινή τους επιβίωση έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ελλείψεις που υπάρχουν στις υγειονομικές συνθήκες των σχολείων και γενικότερα τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας».

e-thessalia.gr