Δέκα νέοι, φοιτητές και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ταξιδεύουν στη Βοστώνη για να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας στον κόσμο.
Η Αθηνά, η Αφροδίτη, η Βασιλική, η Ελευθερία, ο Θοδωρής, ο Λέανδρος, η Νικολέτα, ο Νίκος, η Μαρία και η Ξένια, αποτελούν την iGEM Thessaly.  Πρόκειται για την πρώτη διεπιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα λάβει μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας στον κόσμο, όπου λαμβάνουν μέρος πάνω από 6.000 φοιτητές με 340 ομάδες παγκοσμίως, προτείνοντας, μέσα από τα ερευνητικά τους έργα, λύσεις για προβλήματα που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία.
Τα μέλη της ομάδας προέρχονται από το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και το Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική. Οι 10 νέοι, εργάζονται εδώ και 8 μήνες για τη δημιουργία ενός ερευνητικού έργου το οποίο θα είναι σύμφωνο με τις ανάγκες της κοινωνίας, πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Έτσι, η ομάδα ευαισθητοποιημένη από το κοινωνικό ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια, εργάζεται για τη δημιουργία ενός τεστ για την έγκαιρη
διάγνωση της φυματίωσης. Αξιοποιώντας τις καινοτόμες τεχνικές της Συνθετικής Βιολογίας, οι φοιτητές προσβλέπουν στην αντικατάσταση των συμβατικών μεθόδων διάγνωσης με την παροχή ενός νέου εργαλείου για τους ανθρώπους που εργάζονται σε δομές υγείας. Για την ομάδα η περίθαλψη κάθε ασθενή με φυματίωση μέσω της παροχής
καινοτόμων υπηρεσιών υγείας αποτελεί ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και βασικό βήμα για την επίτευξη του στόχου για καθολική υγειονομική κάλυψη. (Αναλυτικές πληροφορίες για το έργο της ομάδας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους http://igemthessaly.uth.gr/index_gr.html).
Το έργο της ομάδας είναι αυτοχρηματοδοτούμενο (με προϋπολογισμό ύψους 40.000 ευρώ για την κάλυψη εξόδων διαμονής & μετακίνησης, εγγραφής στο διαγωνισμό, χρήσης εργαστηριακών αναλωσίμων κ.α.). Για αυτό το λόγο η ομάδα έχει δημιουργήσει μια καμπάνια crowdfunding επιδιώκοντας την ενίσχυση της προσπάθειάς
τους μέσα από τη συμμετοχή του κοινού. Ο στόχος της καμπάνιας, η οποία φιλοξενείται στην πλατφόρμα  Give and Fund, είναι η συγκέντρωση 7. 000 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, και όχι μόνο, της ομάδας προς την Αμερική.
Μέχρι στιγμής το 23% του στόχου έχει επιτευχθεί.
«Θέλουμε αυτή την εμπειρία να τη μοιραστούμε με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται και να παρακινήσουμε τους νέους να κυνηγούν καινοτόμες ιδέες παρά τις δυσκολίες.
Ακόμα και η πιο μικρή συνεισφορά στην καμπάνια, συμβάλλει σημαντικά στην προσπάθειά μας για συνεχή και ποιοτική μόρφωση» δηλώνει σε ανακοίνωσή της η iGEM Thessaly.

e-thessalia.gr