Ακόμα και στην Εισαγγελία του Βόλου καταφεύγουν εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών και μεμονωμένοι διαχειριστές, προκειμένου να πιεστούν ένοικοι, να καταβάλλουν τα κοινόχρηστα, που χρωστούν και σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ.
Βέβαια η εισαγγελική Αρχή δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αφού το να χρωστά κάποιος τα κοινόχρηστα, δεν είναι ποινικό αδίκημα, παρά μόνο αστικής φύσης υπόθεση.
Έτσι, όσοι μεταβαίνουν στο Δικαστικό Μέγαρο, για να βρουν λύση στο ζήτημα, που τους απασχολεί, μαθαίνουν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι, παρά μόνο μπορούν να απευθυνθούν στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου. Εκεί θα κληθεί κάποια στιγμή ο οφειλέτης, ώστε να του γίνει μια απλή σύσταση από τους αστυνομικούς, οι οποίοι θα του ζητήσουν να καταβάλλει τα οφειλόμενα στην εταιρεία διαχείρισης των κοινοχρήστων. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι, στην έσχατη περίπτωση, αν δεν μπορεί να βρεθεί λύση και μετά από τη σύσταση που έγινε από την αστυνομία, μπορούν να απευθυνθούν σε δικηγόρο, που μπορεί στη συνέχεια να υποβάλει κατά του κακοπληρωτή αγωγή, η οποία θα εκδικαστεί από Αστικό Δικαστήριο.
Οξύ το πρόβλημα στον Βόλο
Εκατοντάδες είναι αυτοί που χρωστούν κοινόχρηστα σε Βόλο και Νέα Ιωνία, με το πρόβλημα να αφορά όχι μόνο οικονομικά αδύναμους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές, αλλά και κάποιους που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν… Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι διαφορές για τα κοινόχρηστα που μένουν απλήρωτα, επιλύονται με υποχρεωτική διαμεσολάβηση. Ειδικότερα, εάν δεν υπάρχει γραπτή συμφωνία των δύο μερών, η αμοιβή του διαμεσολαβητή ορίζεται στα 100 ευρώ για τις υπηρεσίες μίας ώρας, με την ελάχιστη αμοιβή που δύναται να λάβει, να φτάνει τα 250 ευρώ, ανεξάρτητα από τις αμοιβές των δικηγόρων κάθε πλευράς. Στην περίπτωση, τώρα, που ο ένας εκ των δύο εμπλεκομένων (ο διαχειριστής ή ο ιδιοκτήτης που χρωστά) δεν προσέρχεται στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, παρότι κλήθηκε νομότυπα σε αυτήν, ο διαμεσολαβητής συντάσσει σχετικό πρακτικό και το άλλο μέρος δικαιούται να προσφύγει δικαστικά, επισυνάπτοντας στην αγωγή ή σε άλλο ένδικο βοήθημα αντίγραφο του σχετικού πρακτικού.
Στην τελευταία περίπτωση, με την απόφαση του δικαστηρίου που επιλαμβάνεται της διαφοράς, επιβάλλεται στο διάδικο μέρος, το οποίο δεν προσήλθε στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, αν και κλήθηκε νομότυπα, χρηματική ποινή 1.000 έως 5.000 ευρώ, όπως και επιπλέον χρηματική ποινή ποσοστού 0,2% επί του αντικειμένου της διαφοράς, σε περίπτωση ήττας του και ποσοστού 0,1% επί του αντικειμένου της διαφοράς, σε περίπτωση εν μέρει ήττας.

e-thessalia.gr