Απάντηση με το …γάντι δίνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης στα «πυρά» του Περιφερειάρχη για την έρευνα που αφορά στην αέρια ρύπανση στο Βόλο. » Πρακτικά τα ακούω αυτά από έναν άνθρωπο. Δεν ακούω άλλον να λέει κάτι τέτοιο. Δεν το καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι θέμα αντιδικίας. Ο καθένας μπορεί να εκφράζει σε μια δημοκρατία τις απόψεις του, όπως νομίζει. Έχουν την αξία τους αν τις λέει κάποιος που έχει ένα θεσμικό ρόλο, γιατί σημαίνει ότι υποτιμά μία έρευνα και δεν την λαμβάνει υπόψη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη.
Χωρίς να μπει σε προσωπικές επιθέσεις ο κ. Γουργουλιάνης απάντησε στις χθεσινές κατηγορίες του κ. Αγοραστού για την ποιότητα της έρευνας για την αέρια ρύπανση που διεξάγει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αλλά και για τη χρονική συγκυρία έκδοσης των πρώτων αποτελεσμάτων, που δείχνουν υπερβάσεις στα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε ως ύποπτη την ημέρα έκδοσης των αποτελεσμάτων, καθώς αυτή ήταν μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
«Ο καθένας μπορεί να εκφράζει σε μια δημοκρατία τις απόψεις του, όπως νομίζει. Έχουν την αξία τους αν τις λέει κάποιος που έχει ένα θεσμικό ρόλο, γιατί σημαίνει ότι υποτιμά μία έρευνα και δεν την λαμβάνει υπόψη του και πιθανότατα γι’ αυτό το κάνει κάποιος, αλλά δεν μπορώ να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Είναι σαν να χαλάω μία βασική μου αρχή. Οι έρευνες συζητιούνται στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες», υποστήριξε ο κ. Γουργουλιάνης.
Σε ότι αφορά την χρονική στιγμή έκδοσης των αποτελεσμάτων, ο Καθηγητής ανέφερε πως η συνάντηση των ερευνητών ήταν προγραμματισμένη για τις 22 Μαρτίου, όμως εξαιτίας του Lockdown δεν έγινε.
«Τα σενάρια συνομωσίας άνθισαν στην περίοδο του κορωνοϊού και δεν θέλω να μπω στη συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης, τονίζοντας πως η στάση του απέναντι στα θέματα δημόσιας υγείας είναι σταθερή, αναφέροντας την αέρια ρύπανση, το κάπνισμα και τόνισε πως στο παρελθόν όσες φορές ενεπλάκη, με την ιατρική και ερευνητική του ιδιότητα, σε ζητήματα υγείας που αφορούν το Βόλο η εμπλοκή του είναι ανταπόκριση από τους τοπικούς άρχοντες.
«Η δική μου εμπλοκή στα θέματα δημόσιας υγείας είναι μία εμπλοκή πολλών ετών. Μεγάλωσα στο Βόλο, παρακολουθώ τα θέματα της ρύπανσης στο Βόλο, τα θέματα υγείας της περιοχής, αλλά όσες φορές είχα μία εμπλοκή, αυτή ήταν επιθυμητή και από τους παράγοντες της περιοχής θυμάμαι τον Πρίντζο, τον Μήτρου, οι άνθρωποι αυτοί είχαν μεγάλη διάθεση να ακούσουν και να λάβουν υπόψη τους αυτά που τους έλεγες», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. Γουργουλιάνης σχολίασε πως τη φράση ότι δεν υπάρχει αέρια ρύπανση την ακούει πρακτικά από έναν μόνο άνθρωπο, εννοώντας τον κ. Αγοραστό.
«Πρακτικά τα ακούω αυτά από έναν άνθρωπο. Δεν ακούω άλλον να λέει κάτι τέτοιο. Δεν το καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι θέμα αντιδικίας. Κάποιος επικαλέστηκε και την κ. Σαμαρά. Σκεφτείτε να είστε στη θέση της κ. Σαμαρά και θα φέρει σε λίγο καιρό μία έρευνα. Οι ερευνητές πρέπει να είναι ανεξάρτητοι, πέρα από παρεμβάσεις και πολιτικές. Κανείς δεν μπορεί να κατευθύνει την έρευνα», σχολίασε.
Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Καθηγητής σημείωσε πως υπάρχουν υπερβάσεις μικροσωματιδίων, όπως υπερβάσεις καταγράφουν και οι μετρητές της περιφέρειας σε Βόλο και Λάρισα, το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης είναι υπαρκτό ωστόσο το μέγεθος του προβλήματος εξαρτάται και από τα όρια που τίθενται.
«Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερη ρύπανση από τις χώρες της Β. Ευρώπης που έχουν οικολογική συνείδηση και μια απόδειξη γι’ αυτό είναι πως τα όρια τα ελληνικά είναι πολύ ελαστικά. Και ο Βόλος είναι ένα κομμάτι της νοοτροπίας που έχουμε ως Ελλάδα να μην έχουμε οικολογική και περιβαλλοντική συνείδηση, άρα η υπέρβαση με τα δικά μας όρια δεν είναι πολύ μεγάλη, είναι μόνο 20%. Η 12μηνη μελέτη δίνει σημαντικές πληροφορίες, υπάρχουν υπερβάσεις που ακολουθούν το κλίμα της Ελλάδος ίσως και λόγο χειρότερα», είπε ο κ. Γουργουλιάνης τονίζοντας όμως ότι στην περίοδο της καραντίνας η αέρια ρύπανση στο μειώθηκε κατά 40%, ενώ μείωση κατέγραψε και ο μετρητής της Περιφέρειας.
Τέλος, μιλώντας για τον ρόλο του ερευνητή και των πολιτικών σχολίασε χαρακτηριστικά πως «Ο ερευνητής πρέπει να ασχολείται με τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα κι όχι με το τι θα πει ο Υπουργός ή ο περιφερειάρχης. Αντίθετα αυτοί θα πρέπει να πάρουν τα στοιχεία και να τους βοηθήσουν στη στρατηγική τους. Να μην συγχέονται οι ρόλοι. Ούτε ο επιστήμονας κρίνει τι κάνουν οι πολιτικοί, αυτό το κάνει ο πολίτης όταν πάει να ψηφίσει. Και το ανάποδο δεν έχει καμία σκοπιμότητα, δεν είναι κάποιος ικανός να τα κρίνει όλα. Οι μελέτες έχουν ένα αποτελέσματα αρκεί να τις ακούει κάποιος, αν τις απαξιώνει δεν θα βοηθηθεί καθόλου».

magnesianews.gr