Αύξηση της εγκληματικότητας έφερε στη Μαγνησία η υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Μειώθηκαν οι κλοπές, με τους διαρρήκτες να εγκλωβίζονται από τα μέτρα της πανδημίας, φαίνεται, ωστόσο, ότι ο εγκλεισμός εξώθησε μοιραία κάποια άτομα του περιθωρίου που απασχολούσαν τις αστυνομικές αρχές με υποθέσεις μικροεγκληματικότητας, σε πιο βίαιης μορφής εγκληματική δράση και συγκεκριμένα ληστείες, επειδή εισβάλλοντας σε σπίτια – στόχους έβρισκαν τους ιδιοκτήτες εντός αυτών. Αύξηση παρουσιάζουν και οι απάτες, οι οποίες στις περισσότερες από τις περιπτώσεις διαπράττονται μέσω διαδικτύου.
Τα ποσοστά εξιχνίασης των υποθέσεων είναι πολύ υψηλά από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, την ΟΠΚΕ, την ομάδα ΔΙ.ΑΣ και τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, και κυμαίνονται από 63,63% στις ληστείες μέχρι και 70% στις κλοπές – διαρρήξεις και 85,6% στις απάτες. Η Αστυνομία δίνει μεγάλο αγώνα από τη μία για την τήρηση των μέτρων προστασίας και τη βελτίωση της πορείας της υγειονομικής κρίσης και από την άλλη για να είναι δίπλα στον πολίτη και να εμπεδώνει το αίσθημα της ασφαλείας. Εν μέσω πανδημίας και κινδύνων δουλεύει ακατάπαυστα και χωρίς σταματημό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, οι ληστείες παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 57% το πρώτο 11μηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Ανήλθαν στις 11 από επτά και από αυτές εξιχνιάστηκαν οι επτά. Αντίθετα, οι κλοπές μειώθηκαν κατά 16% (109 από 131) και από αυτές εξιχνιάστηκαν οι 77. Αύξηση καταγράφηκε στις κλοπές οχημάτων, κατά 19%, με το αστυνομικό δελτίο να καταγράφει συνολικά 98 καταγγελίες παθόντων από 82.
Οι περισσότερες από τις υποθέσεις καταγράφηκαν το δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου από συμμορία Ρομά, που ρήμαζαν σπίτια ηλικιωμένων γυναικών στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία. Οι έρευνες της Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου οδήγησαν στην εξιχνίαση και την ταυτοποίηση δύο δραστών. Οι δράστες εισέβαλαν σε σπίτια, παραβιάζοντας πόρτες και παράθυρα και άρπαζαν κοσμήματα και αντικείμενα αξίας, άλλοτε με την άσκηση βίας άλλοτε όχι ανάλογα με τις «δυσκολίες» που θα συναντούσαν. Σε μία περίπτωση δεν δίστασαν να βάλουν στόχο ηλικιωμένη και δεύτερη φορά.
Μεμονωμένα ήταν αντίστοιχα τα κρούσματα σε πρατήρια υγρών καυσίμων ή σε καταστήματα χωρίς οργανωμένη δράση. Οι περισσότερες διαπράχτηκαν με απειλή αιχμηρού αντικείμενου. Η βία που ασκήθηκε ήταν περιορισμένη, καθώς δεν υπήρχαν τραυματισμοί ή το χειρότερο βασανισμός των παθόντων.
Οι απάτες στη Θεσσαλία και τη Μαγνησία
Σύμφωνα με στοιχεία από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, οι απάτες καταγράφουν στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς αύξηση 24%. Σε Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα καταγράφηκαν 110 απάτες το πρώτο 11μηνο του 2020, εκ των οποίων οι 103 ήταν τετελεσμένες και οι 7 απόπειρες, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα του 2019 ήταν 89, από τις οποίες οι 72 ήταν τελεσμένες και οι 17 απόπειρες.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη Μαγνησία καταγράφηκαν 37 απάτες, από τις οποίες οι 34 ήταν τετελεσμένες και οι 3 απόπειρες. Εξιχνιάζοντας το 86,5% των υποθέσεων, η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφίες για τις 32 από αυτές.
Οι περισσότερες από τις απάτες ήταν μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου. Σε αυτήν την περίπτωση ο εντοπισμός των δραστών είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Η Αστυνομία προχωρεί με γρήγορες διαδικασίες τις έρευνες και εντοπίζει τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών ή κινητών τηλεφώνων που κρύβονται πίσω από τα κρούσματα, όμως πολλές φορές οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν άλλα πρόσωπα για να καλύψουν τη δράση τους.
Ετσι οι έρευνες οδηγούν σε συνεργούς, για τους οποίους μάλιστα αρκετά συχνά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ταυτότητά τους. Στις δίκες δεν παρουσιάζονται για να δικαστούν και καταδικάζονται ερήμην ή όταν παρουσιάζονται ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι και ότι χρησιμοποίησαν άλλοι τους λογαριασμούς τους. Όταν υπάρχουν «δεμένα» στοιχεία κρίνονται ένοχοι και καταδικάζονται σαν συνεργοί.
Οι εν λόγω υποθέσεις συνήθως αφορούν στην πώληση αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων, άλλων αντικειμένων με ψευδείς αγγελίες στο διαδίκτυο. Οι επιτήδειοι πουλούν δήθεν αντικείμενα σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές και όταν αρπάζουν τα χρήματα, τα κινητά τους τηλέφωνα κλείνουν και γίνονται καπνός.
Πολλοί είναι οι επιτήδειοι που χτυπούν παράλληλα για να κάνουν παραγγελίες προϊόντων με πλαστά αποδεικτικά κατάθεσης χρημάτων και να κλέψουν τα οικονομικά αποθέματα των επιχειρήσεων. Σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για πιο οργανωμένη δράση.
Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου εξιχνίασε τον Οκτώβριο εγκληματική οργάνωση που έστηνε απάτες στον χώρο των τροφίμων με το πρόσχημα ότι εταιρεία φάντασμα στη Γερμανία εμπορευόταν μεγάλες ποσότητες. Δεκαέξι επιχειρήσεις εξαπάτησε το κύκλωμα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, δύο από τις οποίες ήταν στη Μαγνησία.
Οι επιτήδειοι προσεγγίζουν στους στόχους τους παρουσιαζόμενοι σαν εκπρόσωποι εταιρειών. Σε άλλη περίπτωση, πρόσφατα εξαπάτησαν εταιρεία παραγγέλνοντας 280.000 ιατρικές μάσκες χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Το κόλπο είναι ένα. Οι επιτήδειοι αποστέλλουν μέσω e-mail τα πλαστά πιστοποιητικά για να πείσουν για την αξιοπιστία τους και να εκμεταλλευτούν τον χρόνο που τα χρήματα δεν φαίνονται στους λογαριασμούς. Συχνά λειτουργούν ιστοσελίδες με τις δήθεν εταιρείες τους για να γίνουν ακόμη περισσότεροι πιστευτοί.
Εξάλλου το πρόσχημα ενεργειών εκ μέρους εταιρειών που αποδεικνύονται φαντάσματα χρησιμοποιείται και για άλλες υποθέσεις απάτης με κορυφαία αυτή, με την κομπίνα για αγοραπωλησίες συναλλάγματος, που εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου. Εφτά Βολιώτες μπλέχτηκαν στα δίχτυα της απάτης και έχασαν τα χρήματα που ήθελαν να επενδύσουν.
Οι απατεώνες σκαρφίζονται συνεχώς νέα κόλπα για να αποσπάσουν την εμπιστοσύνη ανυποψίαστων πολιτών. Μπορεί να ενοχλούν με τηλεφωνήματα ή με μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου. Να επικαλούνται στοιχεία επώνυμων της πόλης, να παρουσιάζονται σαν στελέχη Τραπεζών, να προφασίζονται ακόμη ότι τηλεφωνούν στο πλαίσιο φιλανθρωπικής δράσης.

Kατερίνα Μαρούγκα (Ο Ταχυδρόμος)