Βαρύ το αποτύπωμα της πανδημίας στην ψυχολογία ενηλίκων και ατόμων νεότερης ηλικίας, με δεκάδες φοβίες να εκδηλώνονται, συνέπεια της υγειονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, ανεμβολίαστο παραμένει το 30% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών, με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη να χτυπά καμπανάκι αφύπνισης.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή την πρόσφατη ομιλία του με θέμα τις αβεβαιότητες της πανδημίας και τα συμπεράσματα που εξάγονται, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πάου στην Αργαλαστή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναπτύσσει διεξοδικά το θέμα.
Αναφερόμενος στα συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί λόγω της πανδημίας, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας επισημαίνει ότι «είναι ευδιάκριτη η ψυχική επιβάρυνση λόγω της πανδημίας. Υπάρχουν φοβίες που εκδηλώνονται και σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι φορούν μάσκα ακόμη κι όταν βρίσκονται στην πισίνα».
Παράλληλα, ο κ. Γουργουλιάνης τονίζει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, αλλά όπως διαπιστώνεται, πολλοί πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως φυματίωση, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλα, δεν πηγαίνουν στο Νοσοκομείο για τον φόβο του κορονοϊού. Κατά συνέπεια, αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον τα χρόνια νοσήματα, διότι έχουν «παγώσει» οι προληπτικοί έλεγχοι.
«Δεν πηγαίνει ο κόσμος στα Νοσοκομεία, ενώ τα νοσήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Θα αυξηθούν τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, γιατί οι άνθρωποι καπνίζουν περισσότερο, δεν διατρέφονται σωστά, μένουν στο σπίτι και δεν γυμνάζονται και παράλληλα σταμάτησαν οι προληπτικοί έλεγχοι, γιατί και ο κόσμος φοβάται» τονίζει ο καθηγητής.
Σχετικά με το ζήτημα των εμβολιασμών, επαναλαμβάνει ότι «πρέπει να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω. Πρέπει να προστατεύσουμε τους μεγάλους».
«Δεν ανησυχώ για τα παιδιά, ανησυχώ για τους εκπαιδευτικούς, τον παππού και τη γιαγιά, που κατά το ένα τρίτο είναι ανεμβολίαστοι», επισημαίνει ο κ. Γουργουλιάνης, ενώ προσθέτει ότι πρέπει να θωρακιστούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Κλείνοντας, αναφέρει ότι θεωρεί πολύ πιθανή την τρίτη δόση του εμβολίου, ιδιαίτερα σε ασθενείς που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και είναι πάνω από 60 ετών, καθιστώντας σαφές ότι «πριν κάνουμε μαζικό εμβολιασμό στα παιδιά, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνθρωποι που είναι πάνω από 50 ετών και γεμίζουν τα νοσοκομεία όταν αρρωστήσουν».

Γλυκερία Υδραίου (Ταχυδρόμος)