Σε στάση αναμονής τα βιβλιοπωλεία, κατ’ αντιστοιχία με όλους τους εμπορικούς κλάδους, με τις ηλεκτρονικές παραγγελίες βιβλίων να παρουσιάζουν σταδιακή αύξηση στη διάρκεια του δεύτερου lockdown, και τους τζίρους των τοπικών καταστημάτων να ακολουθούν αντίστροφη πορεία. Κοινά τα προβλήματα με τους λοιπούς κλάδους του λιανεμπορίου, με τους βιβλιοπώλες να μετρούν απώλειες τζίρου, της τάξης του 20 με 30% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
«Το γεγονός ότι είναι ανοιχτά τα καταστήματα είναι ένα πλεονέκτημα, αν αναλογιστεί κανείς την περίοδο που ήμασταν εντελώς κλειστά. Απλώς πρέπει να είμαστε λίγο υπομονετικοί, γιατί είναι η περίοδος που βρίσκεται πολύ χαμηλά η αγοραστική διάθεση για το κοινό», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρήστος Αγιώτης, πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών και Εκδοτών Μαγνησίας.
Η περίοδος των γιορτών «ζέστανε» προς στιγμήν την «παγωμένη» κίνηση και τα ταμεία, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «στις γιορτές τα βιβλιοπωλεία είχαν το πλεονέκτημα ότι ήταν ανοιχτά. Επομένως, όσοι δεν επιθυμούσαν να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές, προσήλθαν σε βιβλιοπωλεία. Ψώνισαν βιβλία, αλλά αυτό που όλοι οι βιβλιοπώλες περιμένουν και ελπίζουν, είναι ότι ένα ποσοστό των Βολιωτών που αγόρασαν βιβλία, θα μείνει ως αναγνωστικό κοινό. Δηλαδή, δεν θα αγοράζει μια φορά το χρόνο, περιστασιακά ένα βιβλίο, αλλά συχνότερα», τόνισε.
Υποτονική χαρακτηρίζεται, στο μεταξύ, η κίνηση στα τοπικά βιβλιοπωλεία, μετά την παρέλευση της εορταστικής περιόδου, με την γενική εικόνα να βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με την ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί.
«Δεν έχει ανέβει η αναγνωσιμότητα. Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις παρουσιάζουν αυτή την στιγμή αύξηση, γιατί είναι ένας πιο εύκολος τρόπος για να αγοράσουν βιβλία, όσοι δεν επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με το φυσικό κατάστημα. Για να γίνουν οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ένα καθιερωμένο «κομμάτι» στην αγορά, όχι μόνο τοπικά αλλά και όλης της Ελλάδας, πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια ακόμη, για να είναι τα ποσοστά των ηλεκτρονικών πωλήσεων τέτοια, έτσι ώστε να επηρεάζουν το λιανικό εμπόριο», επισημαίνει ο κ. Αγιώτης.
Αισιόδοξη η εικόνα που περιγράφει η ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου Σούλα Μαθιουδάκη, η οποία υπογράμμισε ότι «τα Χριστούγεννα ήταν μια ειδική περίπτωση. Δουλέψαμε όλοι πάρα πολύ καλά, αλλά το άνοιγμα και το κλείσιμο του λιανεμπορίου, σίγουρα δεν βοηθάει κανένα κλάδο. Νομίζω ότι είχε μια ακολουθία η κίνηση, αλλά διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος είναι οικονομικά «σφιγμένος». Εχει βοηθήσει, σίγουρα, ο εγκλεισμός, οι Βολιώτες διαβάζουν περισσότερα βιβλία, αλλά δεν είναι η κανονικότητα αυτό που βιώνουμε».
Σταθερό χαρακτηρίζει, στο μεταξύ, το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για τα βιβλία, ενώ σημειώνει ότι «ο κόσμος ψωνίζει βιβλία, γιατί είναι μια εκτόνωση στη διάρκεια του εγκλεισμού. Υπάρχουν πωλήσεις, γιατί ήταν μια πάρα πολύ παραγωγική περίοδος με πάρα πολλά βιβλία, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερη η εικόνα των πωλήσεων».

taxydromos.gr