Αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών ανέμενε, ακούστηκε τη Δευτέρα από τον Πρωθυπουργό. Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθεται ως υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, προκειμένου οι δομές υγείας να θωρακιστούν μια και καλή από τον κορωνοϊό. Η ανακοίνωση αυτή του Πρωθυπουργού έφερε γκρίνιες και παράπονα στους κόλπους ανθρώπων που εργάζονται μεν στο σύστημα υγείας, έχουν δει την τραγικότητα της πανδημίας καλύτερα από τον καθένα και παρόλα αυτά αρνούνται να εμβολιαστούν και να προστατεύσουν τον ασθενή, τον οποίο και περιθάλπουν! Η εικόνα στο Νοσοκομείο Βόλου, όπως την καταγράφει η εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το magnesianews δείχνει πως το 26,43% του συνολικού προσωπικού παραμένει ανοχύρωτο, με την πλειοψηφία αυτών να είναι νοσηλευτές και τραυματιοφορείς!
Αντιδράσεις στους κόλπους των αρνητών, των αντιεμβολιαστών αλλά και όσων ακόμη διατηρούν επιφυλάξεις θα φέρει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Η αρνητική στάση πολλών στο σύστημα υγείας ήταν αυτή που επέτεινε την αναγκαιότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, με πολλούς επικεφαλής Κλινικών και Τμημάτων να έχουν τονίσει από την πρώτη στιγμή πως «όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να επανεξετάσουν την απόφασή τους να εργάζονται στο ΕΣΥ».
Η εικόνα στο Νοσοκομείο Βόλου
Η συζήτηση για ανεμβολίαστο προσωπικό που εργάζεται στα Νοσοκομεία της χώρας δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά από τους πρώτους μήνες έναρξης των εμβολιασμών, που τα ποσοστά συμμετοχής έδειχναν μια άρνηση πολλών να οχυρωθούν ενάντια στον κορωνοϊό. Από τις 8 Ιανουαρίου, ημέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείου Βόλου έως και τις 12 Απριλίου είχαν εμβολιαστεί συνολικά 613 υπάλληλοι, δηλαδή ποσοστό 63,79 %, ενώ οι ανεμβολίαστοι ανέρχονται στους 348, δηλαδή ποσοστό 36,21 %. Εκείνο το στοιχείο δε που προκάλεσε εντύπωση ήταν πως ένας μεγάλος αριθμός των «ανοχύρωτων» απέναντι στον κορωνοϊό, ήταν εργαζόμενοι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, μιας και 197 δεν είχαν ακόμη εμβολιαστεί!
Η εικόνα στο Αχιλλοπούλειο έχει αλλάξει, όχι όμως δραματικά υπέρ των εμβολιασμών. Σε σύνολο εργαζομένων 976, μεταξύ αυτών γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, εργαζόμενοι σε εταιρεία φύλαξης, καθαρίστριες, αποκλειστικές νοσοκόμες κτλ, οι 718 είναι εμβολιασμένοι και οι 258 ανεμβολίαστοι, δηλαδή έχει οχυρωθεί έναντι του κορωνοϊού το 73,57% και ανεμβολίαστο παραμένει το 26,43%.
Ειδικότερα, στην Ιατρική υπηρεσία έχουν εμβολιαστεί 173 άτομα και ανεμβολίαστα παραμένουν 24, ενώ στη Νοσηλευτική Υπηρεσία (νοσηλευτές- τραυματιοφορείς) «ναι» στο εμβόλιο έχουν πει 325 άτομα και «όχι» 147.
Στους λοιπούς επιστήμονες (εργαστηριακοί, φυσιοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, τεχνολόγοι, ραδιολόγοι, κτλ) ανεμβολίαστοι είναι 37, ενώ 50 είναι ανεμβολίαστοι στο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.
Ενημερωτικές εκδηλώσεις για να πείσουν τους αρνητές
Από την πρώτη στιγμή της έναρξης των εμβολιασμών μέχρι και πολύ πρόσφατα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, όπως ο εντατικολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων κ. Κόκορης, ο Διευθυντής των κλινικών covid κ. Μάνδρος, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Καραμέτος, ο Διευθυντής του Βιοχημικού Εργαστηρίου κ. Τογκουσίδης ενημέρωναν το προσωπικό για τα θετικά του εμβολιασμού, προσπαθούσαν να λύσουν τις απορίες τους και να τους οδηγήσουν σε ασφαλή μονοπάτια για την υγεία τους αλλά και την υγεία των ασθενών που περιθάλπουν.
«Τα ποσοστά του Νοσοκομείου Βόλου σε σχέση με τον μέσο όρο του ΕΣΥ είναι πιο υψηλά, όμως εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο», τονίζουν κύκλοι της Διοίκησης.
Πως κύλησαν οι εμβολιασμοί του προσωπικού του Νοσοκομείου Βόλου
Οι ενημερώσεις αυτές των γιατρών, η σφοδρότητα του τρίτου κύματος και η διαπίστωση πως το εμβόλιο σώζει ζωές έκαναν αρκετούς εργαζόμενους να αλλάξουν την αρχική αρνητική τους στάση και να πουν «ναι» στους εμβολιασμούς.
Τον Ιανουάριο του 2021 και συγκεκριμένα στις 8 του μήνα ξεκίνησαν επίσημα οι εμβολιασμοί του υγειονομικού προσωπικού του Νοσοκομείου Βόλου κατά του κορωνοϊού. Τον πρώτο μήνα του χρόνου εμβολιάστηκαν 421 υγειονομικοί (εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές κτλ), τον Φεβρουάριο εμβολιάστηκαν 67, τον Μάρτιο 48, τον Απρίλιο 118, τον Μάιο 44, τον Ιούνιο 12 και τον Ιούλιο οκτώ εργαζόμενοι.
Μηνδρινός: Θα περιμένουμε να εξειδικευτούν οι ανακοινώσεις
Το magnesianews.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ντίνο Μηνδρινό για να αποτυπώσει την πρώτη εντύπωση που άφησαν στους εργαζόμενους οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ο κ. Μηνδρινός ανέφερε πως θα πρέπει πρώτα να εξειδικευτούν όσα είπε ο Πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε ποιοι θα μείνουν στα πόστα, εάν οι εργαζόμενοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, συνεχίσουν να εμμένουν στην απόφασή τους.
«Δεν είμαστε τόσοι πολλοί ώστε να μπορούμε να καλύψουμε όλα τα πόστα. Πρέπει να δούμε την εξειδίκευση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηνδρινός.
Πέντε ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό
Στο μεταξύ πέντε ασθενείς νοσηλεύονταν μέχρι και χθες στην κλινική κορωνοϊού του Νοσοκομείου Βόλου. Οι ηλικίες των νοσηλευόμενων είναι 45, 51, 56, 62 και 82. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Ηλία Καραμέτο, μπορεί να μην έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες, όμως έχουν αυξηθεί τα περιστατικά συμπολιτών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο με συμπτώματα και θέλουν να εξεταστούν. Η πλειοψηφία αυτών είναι άτομα νεαρής ηλικίας.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου (magnesianews.gr)