Κατά δύο λεπτά αυξήθηκε χθες η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Μαγνησία φτάνοντας το 1,60 λεπτά τι λίτρο, ενώ μέχρι και τέλος εβδομάδας είναι πολύ πιθανό να φτάσει το 1,66 ευρώ το λίτρο.
Τα γεγονότα στον Περσικό Κόλπο πυροδότησαν νέα πετρελαϊκή κρίση με χαμένους ως συνήθως τους καταναλωτές κρατών που εξαρτιόνται από τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως είναι η Σαουδική Αραβία.
Η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών πρατηρίων Μαγνησίας κ. Βάσω Κοντοχρήστου τόνισε πως «ήδη από χθες η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο νομό Μαγνησίας «τσίμπησε» δύο λεπτά και από 1,58 ευρώ που ήταν η μέση τιμή του λίτρου πήγε στο 1,60 ευρώ το λίτρο. Εμείς αναμένουμε ότι μέχρι και τέλος εβδομάδας θα έχει αγγίξει τουλάχιστον το 1,66 ευρώ το λίτρο, δηλαδή μια αύξηση γύρω στα οκτώ λεπτά από το Σάββατο που έγιναν οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας. Η διεθνής τιμή του βαρελιού πριν συμβούν αυτά τα γεγονότα ήταν στα 60 δολάρια το βαρέλι και αμέσως εκτινάχθηκε στα 67 δολάρια και αν οι ΗΠΑ δεν διέθεταν  ποσότητες πετρελαίου το Σαββατοκύριακο, για να σταματήσει το ράλι τιμών, τότε τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα».
Η ίδια ανέφερε πως η διακύμανση των τιμών στα καύσιμα είναι σαν το χρηματιστήριο και συμπλήρωσε πως ό,τι γίνεται στην γεωπολιτική σκακιέρα, ιδίως στον περσικό Κόλπο, αμέσως επηρεάζει την Ελλάδα σε χρόνο  λιγότερο από μια εβδομάδα.
Οι πρατηριούχοι αναφέρουν πως ζημιωμένοι είναι όλοι, κυρίως οι καταναλωτές είτε αυτοί που βάζουν καύσιμα στα οχήματά τους είτε όλοι που προχωρούν σε  αγορές αγαθών καθώς επηρεάζονται και η εφοδιαστική αλυσίδα με τη μεταφορά των προϊόντων.
Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης επισήμανε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για κάποια εκτίμηση, καθώς η διάθεση του πετρελαίου θα ξεκινήσει περίπου σε  ένα μήνα, στις 15 Οκτωβρίου. Πέρυσι ξεκίνησε η πώληση με την τιμή στο 1,15 ευρώ το λίτρο, έφτασε το 1,18 ευρώ και μειώθηκε την Άνοιξη στο 1,07 ευρώ το λίτρο. Το 2016 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, καθώς είχε πέσει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,90 λεπτά το λίτρο.
Για το πώς κινήθηκε η κατανάλωση βενζίνης το καλοκαίρι, η κ. Κοντοχρήστου επισήμανε πως «φέτος το καλοκαίρι η κατανάλωση βενζίνης μειώθηκε από πέρυσι γύρω στο 5%. Καλή κίνηση υπήρχε μόνο τον Αύγουστο και ο Ιούλιος που παραδοσιακά έχει κινητικότητα, επηρεάστηκε από τις εκλογές. Παράλληλα οι  λουόμενοι έβαζαν λιγότερη βενζίνη κινούμενοι σε κοντινούς προορισμούς, ενώ δεν είχαμε και τους τουρίστες που παρατηρούσαμε τις προηγούμενες χρονιές».

e-thessalia.gr