Λάβρος κατά των ακραίων συμπεριφορών, που φανερώνουν εξόφθαλμο θρησκευτικό φανατισμό, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, κάνει λόγο για «ακραίες τάσεις, που αναπτύσσονται εντός της Εκκλησίας».
«Αστραψε και βρόντηξε» ο Σεβασμιώτατος στη συνέντευξη, που παραχώρησε χθες στην εφημερίδα «Κιβωτός Ορθοδοξίας», μιλώντας ανοιχτά για τις ακραίες τάσεις, που προκαλούνται με φόντο την πανδημία και το εμβόλιο, με σημαντικό ποσοστό των αρνητών να βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία.
Στη συνέντευξη, που παραχώρησε χθες ο κ. Ιγνάτιος στην εφημερίδα «Κιβωτός Ορθοδοξίας», αναφέρθηκε στην πανδημία, στα μέτρα που έλαβε στη Μητρόπολη Δημητριάδος για την προστασία κλήρου και λαού, καθώς και στη φθοροποιό δράση των αρνητών, που συμβάλλουν στην περαιτέρω επέκταση και διαιώνιση της υγειονομικής κρίσης. Τέλος, αναφέρθηκε και στον ρόλο της Εκκλησίας στη μετά την πανδημία εποχή.
Με λόγο σαφή και ψύχραιμο, κατέστησε σαφές ότι η Εκκλησία περιβάλλει με αγάπη τους πάντες, χωρίς να εξαιρεί τους αρνητές.
«Δεν μπορούμε, όμως, να μην εκφράζουμε την ανησυχία μας, όταν παρατηρούμε την ανάπτυξη ακραίων τάσεων εντός της Εκκλησίας, που εκτρέπονται σε λόγους και ενέργειες, που φανερώνουν εξόφθαλμο θρησκευτικό φανατισμό, παντελώς ξένο προς το ήθος της ειρήνης και της αγάπης, που επαγγέλλεται ο Χριστός, αλλά και προς το υγιές εκκλησιολογικό φρόνημα» επεσήμανε ο κ. Ιγνάτιος, απαντώντας στο ερώτημα που τέθηκε σχετικά με τους αρνητές.
«Εξω από τον χαρακτήρα μου κάθε είδος απειλής»
Με αιχμή του δόρατος την εγκύκλιο, που κοινοποιήθηκε σε όλους τους ναούς της Μητρόπολης Δημητριάδος, καλώντας τους ιερείς που δεν έχουν εμβολιαστεί να υποβάλλονται σε ράπιντ τεστ, ο κ. Ιγνάτιος κατέστησε σαφές ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν συνιστά σε καμία περίπτωση απειλή.
«Είναι έξω από τον χαρακτήρα μου και τη λογική μου κάθε είδος απειλής. Πρόκειται για αγωνιώδη προειδοποίηση προς τους αγαπητούς μου κληρικούς, στην τοπική μας Εκκλησία, προκειμένου να πράξουν τα δέοντα για να προφυλάξουν εαυτούς και αλλήλους από τον κίνδυνο της πανδημίας, που απειλεί όλους μας. Ο χαρακτήρας των παραινέσεών μου είναι πατρικός και παρακλητικός, γι’ αυτό και άπαντες έχουν ανταποκριθεί, είτε εμβολιαζόμενοι, είτε κάνοντας τα προβλεπόμενα τεστ» είπε μεταξύ άλλων.
«Καιρός αποφάσεων»
Μιλώντας ανοιχτά για όλα, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος υπενθυμίζει ότι η περίοδος της πανδημίας απαιτεί υπεύθυνη στάση και ανάληψη ευθυνών.
«Σε κάθε περίπτωση, είναι ο καιρός των αποφάσεων και της υπεύθυνης στάσης απέναντι σε ένα αντικειμενικό πρόβλημα, που απειλεί την παγκόσμια υγεία και ισορροπία και θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, επιπόλαιων προσεγγίσεων και ανορθολογικών επιχειρημάτων. Χάσαμε ήδη δύο εκλεκτούς κληρικούς μας από την πανδημία, στην επαρχία μας, χάσαμε εκκλησιαστικά στελέχη, κάθε μέρα πεθαίνουν δεκάδες άνθρωποι στην πατρίδα μας. Τι άλλο πρέπει να γίνει, για να καταλάβουμε ότι οφείλουμε να τηρούμε τις οδηγίες της επιστήμης, η οποία είναι από τα μεγαλύτερα δώρα του Θεού στην ανθρωπότητα» τόνισε ο κ. Ιγνάτιος.
«Πειρασμός αυτοδικαίωσης»
Τα ζητήματα της ενότητας, της συστράτευσης και της συνεργασίας έθεσε ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ σημείωσε ότι «οι Ιεράρχες είναι άνθρωποι σοβαροί και υπεύθυνοι και από την πρώτη στιγμή έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα και τη σοβαρότητα της κατάστασης, η οποία απαιτεί γενναίες και τολμηρές αποφάσεις, για να αναχαιτιστεί το κακό».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρθηκε στον «πειρασμό της αυτοδικαίωσης στην Εκκλησία», που παρατηρείται συχνά «μεταξύ ανθρώπων, που θρησκεύονται στρεβλά. Είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για την καταστροφή και την απώλεια της ψυχής» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους αρνητές.
«Σωστική η αποστολή της Εκκλησίας»
Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ρόλο της Εκκλησίας τα επόμενα χρόνια, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιγνάτιος «ευθύς εξαρχής έγινε σαφές ότι ο εορτασμός για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 σκοπό έχει αφενός τον ιστορικό μας αναστοχασμό, αφετέρου τον οραματισμό του μέλλοντός μας. Σε αυτή την προοπτική και η Εκκλησία μας έχει πολλά να προσφέρει, εργαζόμενη για την πρόσληψη των νέων δεδομένων και την εκκλησιοποίησή τους, προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις, που η κοινωνία θα έχει απ’ αυτήν, κάνοντας ταυτόχρονα την αυτοκριτική της».
Αναφερόμενος με έμφαση στον ρόλο της Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος επεσήμανε ότι «είναι και φορέας της μακραίωνης ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, που είναι ο μεγάλος μας θησαυρός, πάνω στον οποίο μπορούμε να θεμελιώνουμε την ενότητά μας. Η μεγαλύτερη προσφορά της Εκκλησίας μας, στο παρόν και στο μέλλον, θα είναι να συνεχίσει να παραμένει πιστή στη σωστική αποστολή της, ορθώνοντας τον άλλο λόγο και επιδεικνύοντας το άλλο ήθος σε έναν κόσμο, που παραπαίει υπό το βάρος των καταστροφικών επιλογών του».

taxydromos.gr