Αγώνας δρόμου για να πετάξουν τα υδροπλάνα το συντομότερο δυνατόν και ενδεχομένως από την φετινή τουριστική σεζόν, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σπριντ στο νήμα για να ανοίξει ο δρόμος τον Αύγουστο, μετά την αδειοδότηση του υδατοδρομίου του Βόλου, με δεκάδες ακόμη υδατοδρόμια να βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας, προκειμένου να λειτουργήσει εντός του 2021 το δίκτυο.

«Δεν γνωρίζουμε ποια εταιρία θα αναλάβει την λειτουργία του υδατοδρομίου του Βόλου. Θα γίνει διαγωνισμός», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ο Νικόλας Χαραλάμπους, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, της εταιρίας που «έτρεξε» τις διαδικασίες για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου του Βόλου.

«Είναι καθαρά θέμα διαδικασιών, εάν θα προλάβουμε την σεζόν. Από την στιγμή που θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός, πρέπει να περάσουν 40 μέρες, βάση νόμου, για να καταθέσει ο κάθε υποψήφιος την πρότασή του. Κατά συνέπεια, εάν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός τον Ιούνιο, την σεζόν δύσκολα θα την προλάβουμε, οπότε πάμε για Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, και καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Αύγουστο», σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους.

Ετοιμάζονται, στο μεταξύ, τα υδατοδρόμια Σκοπέλου και Αλοννήσου, ενώ υπολογίζεται να είναι έτοιμα το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος, με την Hellenic Seaplanes να έχει αναλάβει την λειτουργία τους.

Η ίδια εταιρεία εμπλουτίζει, παράλληλα, τον στόλο των υδροπλάνων που διαθέτει, με τις διαδικασίες των υδατοδρομίων να «τρέχουν» και τον κ. Χαραλάμπους να υπογραμμίζει ότι «προϋποθέτει τεράστιο αγώνα, αλλά κάνουμε ότι μπορούμε, κυριολεκτικά».

Δεκάδες υδατοδρόμια προετοιμάζονται, για να αποτελέσουν σταθμούς του μεγάλου δικτύου που θα συνδέσει την χερσαία με την νησιωτική Ελλάδα. Προς κατασκευή και τα αεροδρόμια Σκύρου, Τήνου και Πάτμου, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Χαραλάμπους, «γίνεται αγώνας δρόμου για να προλάβουμε την σεζόν».

Σύντομα αναμένεται να έχει αναδειχθεί το πρώτο δίκτυο, το οποίο θεωρητικά θα απαρτίζεται από τα υδατοδρόμια Βόλου, Σκοπέλου, Αλοννήσου, Σκύρου και Εύβοιας, με το ενδιαφέρον να επεκτείνεται και στις λίμνες. «Ηδη συζητάμε για την λίμνη Πλαστήρα, των Ιωαννίνων έχει ήδη προχωρήσει, και προσδοκούμε να συνδέσουμε το Αιγαίο με την Ηπειρωτική Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Χαραλάμπους.

Η Hellenic Seaplanes έχει εντάξει στο αναπτυξιακό της πλάνο τη δημιουργία 150 υδατοδρομίων στην Ελλάδα, μέσα στα επόμενο χρόνια. Υδατοδρόμια και υδροπλάνα καλούνται να δώσουν τη λύση στα μεταφορικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν κυρίως οι κάτοικοι νησιών και παραθαλάσσιων περιοχών που δεν είναι ιδιαίτερα προσβάσιμα τους περισσότερους μήνες του έτους ή τα δρομολόγια και οι τρόποι μετακίνησης σε αυτούς, είναι περιορισμένοι.

Παράλληλα ο αναπτυσσόμενος κλάδος των υδροπλάνων δίνει προστιθέμενη αξία στον τουρισμό, καθώς ενισχύει τη διευκόλυνση των τουριστών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν ακόμα περισσότερους προορισμούς, πετώντας γρήγορα, άνετα και εύκολα από λιμάνι σε λιμάνι.

taxydromos.gr