600.000 συμπολίτες είναι ευάλωτοι στον κορωνοϊό, επισημαίνει σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην Πρύτανης του τοπικού Ιδρύματος κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους συνεχίζονται καθημερινά να «χάνονται» ασθενείς. Μάλιστα ο κ. Γουργουλιάνης σχολιάζει και το γεγονός της ενημέρωσης των εξελίξεων για την πανδημία, λέγοντας πως είναι λάθος να εκφέρονται νέα για φάρμακα και μεταλλάξεις από αναρμόδιους αλλά και πολιτικούς.
Ειδικότερα, η ανάρτηση του κ. Γουργουλιάνη είναι η εξής:
«Γιατί  συνεχίζουν να  χάνονται  καθημερινά  ασθενείς με κορωνοϊό:
Οι σημαντικότερες αιτίες
Ανοίγουμε  συνέχεια νέες κλίνες νοσηλείας σε όλα τα νοσοκομεία  της χώρας μας , όταν αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο. Σωστό, αλλά δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι ειδικοί γιατροί πνευμονολόγοι ή εντατικολόγοι για την επαρκή νοσηλεία τους. Στην πρόσφατη οικονομική κρίση έφυγαν  στο εξωτερικό χιλιάδες γιατροί, που δεν δημιουργήσαμε έγκαιρα τις συνθήκες να επανέλθουν.
Ανακοινώνουμε καθημερινά χιλιάδες «κρούσματα » . Μερικώς σωστό, όμως δεν γνωρίζουμε  πόσοι από αυτούς είναι εμβολιασμένοι  ή παιδιά, άρα χαμηλού κινδύνου και  επίσης με ποια μέθοδο έγινε η διάγνωση. Για  κάθε μία από τις χιλιάδες μολύνσεις που ανακοινώνονται, δεν υπάρχει γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας. Συνωστίζονται αρκετοί από όσους βρέθηκαν θετικοί ,  στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, που  τελικά αναγκάζονται να κάνουν και πρωτοβάθμια σε βάρος της δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας. Λάθος, γιατί  τόσα χρόνια κάναμε  αρκετούς νόμους για την πρωτοβάθμια φροντίδα  , χωρίς να καταφέρουμε να την οργανώσουμε.
Άλλες  επίσης σημαντικές αιτίες.
Η χώρα μας  διαχρονικά φαίνεται να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας. Σωστή κατεύθυνση αλλά λάθος  η εφαρμογή της , γιατί ο πραγματικός έλεγχος των μέτρων φαίνεται να  είναι ελλιπής. Λάθος είναι  ακόμα οι συζητήσεις για νέα φάρμακα, μεταλλάξεις, ιδιαίτερα όταν εκφέρονται  από αναρμόδιους ακόμα και από πολιτικούς και αποτελούν συχνά αντικείμενο αντιπαραθέσεων.
Χρειάζονται μελέτες της ανοσίας στην κοινότητα. Η Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε τρεις από αυτές , έδειξε ποσοστά στο 80%  του πληθυσμού , πολύ πίσω από το 95% που συναντάται στις επιτυχημένες χώρες της Ευρώπης.  Αυτό για την πατρίδα μας ισοδυναμεί με δυο εκατομμύρια συμπολίτες μας , 600.000 από τους οποίους είναι ευάλωτοι. Η ανακοίνωση με ειλικρίνεια και ψυχραιμία των βεβαιοτήτων της πανδημίας που τώρα πλέον είναι πολλές, θα πείσει τους περισσότερους  να  σπεύσουν να εμβολιασθούν».

magnesianews.gr